Dünya Sağlık Örgütü uyardı: Aşı milliyetçiliği yapmayın

Covid-19'a karşı aşı araştırma ve geliştirmede ülkeleri birlikte hareket etmeye çağıran Adhanom, 'Aşı milliyetçiliği iyi bir şey değil. Bize hiçbir faydası olmayacak' uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü uyardı: Aşı milliyetçiliği yapmayın

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Coronaviruse karşı mücadelede ülkeleri siyasi karar almamaları konusunda uyardı.

Bu noktada küresel uzlaşı gerektiğine dikkat çeken WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Aşı milliyetçiliğinin hiçbir faydası olmayacak." dedi.

Covid-19'a karşı aşı araştırma ve geliştirmede ülkeleri birlikte hareket etmeye çağıran Adhanom, "Aşı milliyetçiliği iyi bir şey değil. Bize hiçbir faydası olmayacak. Aşıların veya diğer araçların küresel bir kamu ürünü olarak paylaşılması, dünya ekonomisinin daha hızlı şekilde toparlanması ve Covid-19'un neden olduğu kayıpların azalmasına yardımcı olacak." diye konuştu.

Dijital ortamda yapılan Aspen Güvenlik Forumu'nda konuşan Ghebreyesus, virüsü tüm dünyada yenmeden hiçbir ülke ekonomisinin eski rayına girmeyeceğinin altını çizdi.

Salgının ilk dönemlerinde ABD Başkanı Donald Trump'ın Almanya'da aşı üzerinde çalışan bilim adamlarını bu ülkeye çekmek için ciddi para teklifinde bulunduğu belirtilmişti.

TEST AŞAMASINDA 165 AŞI VAR

WHO Acil Durum Programları Direktörü Michael Ryan da dünya genelinde test aşamasında yaklaşık 165 aşı adayı bulunduğunu açıkladı.

Bu aşılardan 26'sında klinik deney sürecine geçildi. Üçüncü aşama klinik deneyler yapılan 6 aşıdan 3'ü Çin'de.

Bir sonraki adımın aşının güvenli ve etkili olmasını sağlamak olduğunu belirten Ryan, 3. aşama klinik deneylerde geniş çaplı testler yapılacağını kaydetti.

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre dünya çapında 18,8 milyondan fazla insan pozitif test yaptı ve 708.000'den fazla kişi pandemiden dolayı öldü.

dünya sağlık örgütü aşı COVID-19