Erdoğan’ın Taliban hamlelerinin arka planında nasıl bir strateji var?

Afganistan’da yabancı aktörlerin yeni bir güç mücadelesi başlarken Afganistan uzmanı Kirchner, Türkiye'nin Taliban'la işbirliği girişimleri Batı için bir tür 'test sürüşü' niteliğinde dedi.

Erdoğan’ın Taliban hamlelerinin arka planında nasıl bir strateji var?

Friedrich Ebert Vakfı'nın Afganistan Direktörü Magdalena Kirchner, Taliban'ın iktidarı ele geçirmesi ile birlikte bölgede başlayan kritik değişim sürecinin öne çıkan dinamiklerini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu bağlamdaki Taliban hamlelerinin gerisinde yatan nedenleri değerlendirdi.

DW Türkçe'den Değer Akal'a Türkiye'nin Taliban ile işbirliğinin ortaya çıkardığı riskler ile ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Kirchner, Türkiye'nin Taliban ile işbirliği girişimlerinin aynı zamanda Batı için de bir tür "test sürüşü" niteliği taşıdığını kaydetti.

"İstanbul, Afgan diasporanının bir merkezi haline gelebilir" diyen Kirchner, Avrupa'ya göçün engellenmesinde Türkiye'nin kilit konumda bulunduğunu, AB'nin mülteci mutabakatını genişletmek istediğini de söyledi.

Ancak Kirchner, seçmen desteği gerileyen Erdoğan'ın bunu kamuoyuna bir başarı hikayesi gibi sunmasının artık çok güç olduğunu aktararak, "mevzu artık paradan ibaret değil. Türkiye'de kimlik tartışmaları yaşanıyor. Ayrıca Türkiye ekonomisi, Suriyelilere ilaveten kalifiye olmayan Afgan işgücünü kaldırabilecek durumda görünmüyor. Erdoğan bunları yok sayamıyor, bu konuda Türkiye kamuoyunun desteğini kazanması da güç görünüyor" dedi.

AKP iktidarının, "yumuşak güç" projeksiyonu refleksiyle hareket ettiği görülüyor diyen Kichner, "Afganistan'ın cömert, iyiliksever bir partneri olarak, Müslüman dünyanın lideri olarak görülmek istemesi, AKP'nin bu şekilde varlık göstermek istemesi bu hamlelerin nedenlerden biri" dedi.

'TÜRKİYE BATI İLE DOĞU ARASINDAKİ KÖPRÜ ROLÜNÜ YENİDEN KAZANMAK İSTİYORDU'

Kirchner, Türkiye'nin, Kabil Havalimanı'nda sorumluluğunu üstlenmek istemesinin nedenlerini ise "eskiden sahip olduğu, Batı ile Doğu arasında köprü olma rolünü yeniden kazanabilmek istiyordu. Bu rol Türkiye'ye NATO'da, AB'de pozitif bir saygınlık sağlıyordu. Ama gelinen noktada Taliban'ın kontrolü bu kadar hızlı bir şekilde geri kazanması aslında Türkiye'yi Katar, Pakistan gibi bölgesel aktörlere yakınlaştırıyor ve artık Türkiye, Taliban'ın kapıları kapatmasına yol açan NATO kartını çok da gündeme getirmiyor. Ve görünen o ki gelinen noktada Taliban Türkiye'nin angajmanına açık, gayet tabii ki NATO bayrağı altında bu gerçekleşmeyecek. Ama yine de tahliye baskısı altındaki Batı'da da memnuniyet yaratacaktır. Ayrıca Türkiye'nin bu çalışmaları aynı zamanda Batı için bir deneme sürüşü gibi, Taliban'ın sınandığı bir boyut da taşıyor. Türkiye Taliban ile gerçekten bir işbirliği zemini oluşturabilirse havalimanı meselesinde, o zaman Batılı ülkeler de bu yönde adımlar atacaktır" şeklinde değerlendirdi.

Afganistan'daki görevi öncesinde Türkiye'de, Türk dış ve güvenlik politikaları konularında yürüttüğü çalışmalarla tanınan Magdalena Kirchner'nın verdiği röportajın tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Türkiye göcmenler Recep Tayyip Erdoğan Afganistan taliban