Fransa'da tarihi adım: Hükümet ile Korsika'nın seçilmiş temsilcileri, adaya özerklik tanıyan metin üzerinde anlaştı

Fransa'da tarihi adım: Hükümet ile Korsika'nın seçilmiş temsilcileri, adaya özerklik tanıyan metin üzerinde anlaştı
Birleşik Krallık'ın İskoçya, İtalya’nın Veneto ve Güney Tirol , İspanya’nın Katalonya ve Bask, Danimarka’nın Faroe, Belçika’nın Flander 'sorununun' Fransa versiyonu Korsika'ya ilk kez özerklik tanınmasını sağlayacak kritik adım atıldı.

Artı Gerçek - Fransa'da ayrılıkçı damarın güçlü attığı Korsika Adası'na özerkliğin kapısını açan uzlaşı sağlandı. Fransa hükümeti ile Korsika'nın seçilmiş yetkilileri, Akdeniz adasına özerklik verilmesine ilişkin metin üzerinde anlaşmaya vardı.

KORSİKALILAR NE İSTİYOR?

Korsikalılar, uzun zamandır kendi meseleleri hakkında daha fazla söz sahibi olmayı, dillerine resmi statü tanınmasını ve yabancıların adada toprak satın almasına karşı korunma sağlanmasını talep ediyor.

ANAYASAYA NE EKLENECEK?

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron eylül ayında adayı ziyaretinde Korsika'ya "bir tür özerklik" vermenin yolunu bulmak için 6 aylık süre belirlemişti. Bugün İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ile Korsikalı seçilmiş yetkililerin 5 saatlik toplantısından "anayasaya eklenecek ifadeler üzerinde anlaştıkları" açıklaması geldi.

Buna göre İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ile Korsika'nın seçilmiş temsilcileri, anayasa metni taslağının ilk paragrafı üzerinde oybirliğiyle mutabakata vardı.

Korsika'nın 'Cumhuriyet içinde özerk statüsünün tanınmasını' öngören anayasa metni taslağının ilk paragrafında şöyle denildi:

"Bu anayasal metin, Korsika'nın Fransa cumhuriyeti içinde, bir Akdeniz adası olmasıyla bağlantılı kendi çıkarlarını ve topraklarıyla benzersiz bağlar geliştirmiş tarihi, dilsel ve kültürel topluluğunu dikkate alan özerklik statüsünün tanınmasını öngörmektedir."

İÇİŞLERİ BAKANI: PARİS'İN KIRMIZI ÇİZGİLERİ AŞILMADI

İçişleri Bakanı Darmanin, anayasa metni taslağı için "hem Cumhurbaşkanımızın hem de benim çizdiğim kırmızı çizgilere saygı gösteriyor" dedi.

'KORSİKA'NIN YASAMA YETKİSİNİ BELİRLEMEK İÇİN EK YASAYLA DESTEKLENECEK'

Fransa hükümeti ile Korsika'nın seçilmiş temsilcilerinin adada "yasa ve düzenlemelerin çıkarılması ve kabul edilmesi" konusunda anlaştıklarını aktaran Darmanin, "Korsika'nın yasa veya düzenleme seviyesinde normatif kurallar koyabileceği alanları belirlemeye yönelik bir organik yasayla bu anayasa metninin tamamlanacağını" belirtti.

METİNDE NE YOK?

"Özerklik yolunda adım attık" diyen Darmanin, Korsika dilinin resmi statü kazanmasını ele almadıklarını söyleyerek şu vurguyu yaptı:

"Korsika'nın Cumhuriyet'in ayrılması sözkonusu değil, zira halktan, ikamet statüsünden veya resmi dil statüsüne ortak olmaktan söz edilmiyor."

SIRADA KORSİKA MECLİSİ VE FRANSA PARLAMENTOSUNDAKİ OYLAMALAR VAR

İçişleri Bakanı, metnin artık Korsika Meclisi ve Korsika'daki kayıtlı seçmenlerin onayına sunulacağını sözlerine ekledi.

Metin ilkin Korsika Meclisi'nde oylanacak.

KORSİKA YÜRÜTME KONSEYİ BAŞKANI: DAHA YARI FİNALİ VE FİNALİ KAZANMAMIZ GEREKİYOR

Adanın özerkliğinin destekçilerinden olan Korsika Yürütme Konseyi Başkanı Gilles Simeoni, bu toplantıda "kararlı bir adım" atıldığını hissettiğini söyledi. Simeoni, "Anayasa Konseyi'nin denetimine tabi olan yasama yetkisi ilkesi artık açıkça tesis edilmiştir" diyerek bundan memnuniyetini dile getirdi.

Yine de bu bölgesel yasama yetkisinin nasıl işleyeceğine ilişkin daha ince ayrıntıların üzerinde durulması gerektiğini belirten Korsika Yürütme Konseyi Başkanı, "Yarı finale çıktık. Daha yarı finali ve finali kazanmamız gerekiyor" dedi.

FRANSA PARLAMENTOSUNDAKİ SÜREÇ ZORLU

Metnin son hali Korsika Meclisi'nde onaylanırsa, ardından Fransa parlamentosunun alt kanadı Ulusal Meclis ve üst kanadı Senato tarafından oylanacak. Her ikisinin yeşil ışık yakması halinde, iki kanadın ortak oylamasına geçilecek. Yürürlüğe girmesi için oyların beşte üçüne ihtiyaç var.

ASIRLARDIR BAĞIMSIZLIK TALEBİYLE FRANSA'YI DİKEN ÜSTÜNDE TUTAN ADA

Korsika, ayrılıkçıların önde gelen ismi Yvan Colonna'nın anakaradaki bir hapishanede öldürülmesi üzerine patlak veren protestoların adayı savaş alanına çevirmesiyle 2022'de Fransız siyasi gündemine damga vurmuştu. 1998 yılında Korsika Valisi Claude Erignac'ın öldürülmesi nedeniyle ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Colonna, başka bir mahkûm tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü.

Ekim ayında evleri ve inşaat alanlarını hedef alan, ancak büyük bir hasara veya can kaybına yol açmayan bir dizi patlamanın sorumluluğunu, Fransa'dan bağımsızlık talep eden ayrılıkçı örgüt Korsika Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLNC) üstlendi. (AFP, Le Monde, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar