Harvard'da 'şu an için' ifade özgürlüğü kazandı: Rektör Gay 'antisemitizm' nedeniyle görevden alınmayacak

Harvard'ın en üst düzey idari kurulu, antisemitizmle suçlanan ve istifa baskısı yapılan rektör Gay'e destek açıkladı. Ancak Gay hakkındaki intihal iddiasının da gündeme getirilmesi, kararın uzun vadeli olup olmayacağı hakkında soru işareti yarattı.

Harvard'da 'şu an için' ifade özgürlüğü kazandı: Rektör Gay 'antisemitizm' nedeniyle görevden alınmayacak

Artı Gerçek - Öğrencilerin Gazze'deki İsrail saldırılarına karşı düzenlediği Filistinlilerle dayanışma gösterileri nedeniyle ABD'de antisemitizmle suçlanan ve Kongre'de verdiği ifade sonrası istifa baskısı yapılan Harvard Üniversitesi rektörü Claudine Gay'in bu tartışma nedeniyle görevden alınmayacağı açıklandı. ABD'nin en eski üniversitesi olan Harvard'da rektörleri görevden alma yetkisi bulunan Harvard Corporation, günlerdir süren sessizliğini bozarak antisemitizm tartışmasında Gay'e destek açıkladı.

'DOĞRU LİDER'

Okulda öğrencilerin çıkardığı Harvard Crimson gazetesinin haberine göre, 13 üyeli kurul dünkü kritik toplantısının ardından bugün okul içi yaptığı açıklamada "Harvard Corporation olarak rektör Gay'in Harvard Üniversitesi'nde devam eden liderliğine desteğimizi teyit ediyor. Bu çalkantılı ve zorlu zamanda, rektör Gay'e oybirliğiyle destek veriyoruz" denildi. Kurul, "Geniş kapsamlı görüşmelerimiz, Rektör Gay'in karşı karşıya bulunduğumuz çok ciddi toplumsal meseleleri iyileştirmek ve ele almak konusunda topluluğumuza yardımcı olmak açısından doğru lider olduğuna dair güvenimizi tasdik etti" ifadelerini kullandı.

Kurul, "Harvard'da bizler açık tartışmayı ve akademik özgürlüğün öncüleriyiz; hepimiz, öğrencilerimize karşı şiddet çağrılarının ve ders deneyiminin kesintiye uğratılmasının tolere edilmeyeceğine dair güçlü bir inanca sahibiz. Harvard'ın misyonu, toplumsal meselelerin ele alınmasına yardım edecek ve yapıcı tartışmayı teşvik edecek şekilde bilgiyi, araştırmayı ve keşfi ilerletmektir. Rektör Gay'in bu hayati görevin başarılmasında Harvard'ı ileriye taşıyacağına inanıyoruz" dedi.

'İNTİHAL İDDİASINA KONU OLAN MAKALELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPACAK'

Ancak aynı açıklamada, Gay hakkında ekim ayında ortaya atılan intihal iddialarına da yer verilmesi dikkat çekti. Kurul, Gay'in iddialar sonrasında iki yayınında dört değişiklik yapmayı kabul ettiğini belirtti. Harvard Crimson gazetesi, bu gelişmeye söz konusu açıklamada yer verilmesinin "tartışmada baş döndürücü yeni bir perde olduğu" yorumunu yatı. Haberde, kurulun rektöre şu an için iş güvenliği sağladığı ama akademik çalışmalarını sorgulamaya açarak uzun vadede görevde kalıp kalmayacağı konusunda soru işaretleri yarattığı belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Söz konusu tartışma, ABD'nin en prestijli yüksek öğrenim kurumlarından Pennsylvania Üniversitesi'nin (UPenn) rektörü Liz Magill, Harvard rektörü Gay ve MIT'den meslektaşları Sally Ann Kornbluth'un, Kongre'de verdikleri ifadede antisemitizm suçlamalarına karşı ifade özgürlüğü vurgusu yapmaları üzerine patlak vermişti.

Okullarda arttığı belirtilen antisemitik saldırılar ve "Nehirden denize özgür Filistin" sloganının atıldığı Filistin yanlısı öğrenci gösterileri nedeniyle düzenlenen oturumda rektörler, Kongre üyelerinin sorularını yanıtladı. Ancak Cumhuriyetçi Kongre üyesi Elise Stefanik'in, okullardaki eylemlerde "Yahudilere karşı soykırım çağrısı yapıldığı" iddiasıyla yaptığı "sorgulamada", rektörlerden aldığı yanıt kriz yarattı. Stefanik, "Yahudilerin soykırıma uğratılması çağrısının yapılması sizin üniversitenizin zorbalık ve taciz ile ilgili kurallarını ihlal ediyor mu?" diye sordu, rektörleri de ısrarla sıkıştırarak "evet" ya da "hayır" yanıtı istediğini söyledi.

Rektörler ise ihlal kararının "bağlamına göre değişeceğini" söyledi. Magill, "söz konusu çağrının eyleme dökülmesi halinde" kuralları ihlal edeceğini vurgulayıp ifade özgürlüğü imasında bulundu. Bu oturumun ardından üç rektör de, Yahudilere yönelik soykırım çağrısını açıkça reddedip kınamadıkları için eleştirilmeye başlandı. 7 Ekim öncesinde de Filistin yanlısı tutumu nedeniyle zaten baskı altında olan Magill istifa etti. Gay ise özür dilemesine rağmen, artan bir istifa baskısı altında kalmış durumdaydı.

Harvard'dan 700'ü aşkın öğretim üyesi ile binlerce mezun ise Gay'e destek açıklamıştı.

'BİRİ GİTTİ İKİSİ KALDI' KAMPANYASI

Kongre'deki tartışmalı "sorguyu" yapan Cumhuriyetçi Stefanik'in "Biri gitti, ikisi kaldı" mesajı ile Harvard ve MIT rektörlerini hedef alan tutumu ise bu iki okul üzerindeki baskının mottosu haline geldi.

İsrail lobisinin en güçlü olduğu ülkelerden ABD'de, Gazze'deki saldırılara karşı öğrenci protestoları 7 Ekim'den bu yana tartışma konusu. "Nehirden denize özgür Filistin" sloganını yasaklama çabaları, Yahudi öğrencilerin artan antisemitizm ve saldırılar nedeniyle şikayetleri ve bağışçıların baskısı, ABD'de son yıllarda görülmemiş bir ifade özgürlüğü ve akademik bağımsızlık tartışmasına yol açtı. (DIŞ HABERLER)