İddia: ABD Julian Assange'a pazarlık teklifi hazırladı, dava düşebilir

İddia: ABD Julian Assange'a pazarlık teklifi hazırladı, dava düşebilir
Wall Street Journal, ABD'nin WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange'ın İngiltere'deki iade davasında bir anlaşma yapmak istediğini ileri sürdü. İddiaya göre, Assange hakkındaki suçlamalar düşürülebilir.

Artı Gerçek - Amerikan yönetiminin savaş ve insanlık suçlarını gözler önüne seren gizli belgelerini yayımlayan WikiLeaks sitesinin kurucusu Julian Assange ile ABD Adalet Bakanlığı'nın bir anlaşma yapma ihtimali olduğu ileri sürüldü. Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, şu an Londra'da tutuklu bulunan Assange'ın, devam eden davada ABD'ye iade edilmek yerine İngiltere'de kalması mümkün olabilir.

WSJ'ye konuşan kaynaklar, ABD'ye iade edilmesi halinde 18 ayrı suçtan 175 yıl hapis cezası almasından endişe edilen Assange için planlanan anlaşmayı anlattı. İddiaya göre, şu an Casusluk Yasası çerçevesinde yöneltilen 18 suçlamanın düşürülmesi karşılığında Assange'ın "gizli belgeleri yanlış kullanma" suçunu itiraf etmesi ve İngiltere'de zaten beş yıldır hapiste olduğu için serbest kalması planlanıyor.

Assange'ın hukuk ekibi ise henüz savcılığın stratejisinde bir değişiklik yaşandığına dair kendilerine bir bilgi verilmediğini belirtti. Assange'ın avukatlarından Barry Pollack, Wall Street Journal'ın haberi hakkında şunları söyledi: "Assange'ın avukatlarının, davası İngiltere Yüksek Mahkemesi'nde görülürken yorum yapması uygun olmaz. Ancak ABD Adalet Bakanlığı'nın davayı sonuca ulaştırmak istediğine dair bir işaret almadık. ABD, kendisinin 18 ayrı suçlamadan 175 yıl hapisle sonuçlanacak şekilde iade edilmesi talebinde her zamanki kadar ısrarcı."

ABD'nin Irak ve Afganistan'daki insanlık suçlarına dair gizli belgelerini yayımlayan Assange, İngiltere'de yüksek güvenlikli Belmarsh cezaevinde tutuluyor. İngiliz Yüksek Mahkemesi'nin, ABD'nin açtığı iade davasındaki kararını önümüzdeki günlerde vermesi bekleniyor. Assange, geçen haftaki duruşmalara çok hasta olduğu gerekçesiyle katılamamıştı. Binlerce destekçisi ise Assange'ın ABD'ye iadesinin ifade özgürlüğüne zarar vereceğini ve WikiLeaks kurucusunun ABD'de cezaevinde ölebileceğini söyleyerek duruşmalar sırasında sokağa inmişti.

İngiliz Yüksek Mahkemesi'ndeki dava, Assange'ın ABD'ye iade edilmemeye karşı İngiltere içindeki son yasal şansı. Eğer mahkeme iade kararı verirse, WikiLeaks kurucusunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurması bekleniyor.

Assange'ın iadesinin, özellikle de seçim yılında Demokrat Başkan Joe Biden'ın yönetimi için siyaseten zorlayıcı olacağı yorumları yapılıyor. Barack Obama'nın başkanlığındaki önceki Demokrat yönetim, basın özgürlüğünün ihlal edildiği eleştirilerinden kaçınmak için Assange'a suçlama yöneltmemeye karar vermişti. Ancak Donald Trump'ın yönetimi 2019 yılında, Assange'ın eylemlerinin geleneksel gazetecilikten farklı olduğunu savunarak ve 1917 tarihli Casusluk Yasası'na dayanarak, sızdırılan gizli belgelerin hayatları tehlikeye atacağı iddiasıyla suçlama yöneltti.

Assange'ın avukatları, şubattaki duruşmada Trump'ın yeniden başkan seçilme ihtimaline dikkat çekerek, WikiLeaks kurucusunun ABD'ye iadesi halinde "yasadışı yöntemlerle ortadan kaldırılabileceği" riskini vurgulamıştı. (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar