İngiltere 'ulusal güvenlik' gerekçesiyle Çinli firmanın hisselerini devraldı

İngiltere ülkede faaliyet gösteren Çin menşeli çip üreticisi Nexperia'nın Güney Galler bölgesinde bulunan fabrikadaki hisselerini devraldı. Nexperi ise "ulusal güvenlik" gerekçesiyle devralınan hisselerin satışına itiraz edeceğini duyurdu.

İngiltere 'ulusal güvenlik' gerekçesiyle Çinli firmanın hisselerini devraldı

Artı Gerçek - İngiltere hükümeti, ülkenin en büyük çip üreticisi Newport Wafer Fab.'i satın alan Çinli bir firmanın hisselerini "ulusal güvenlik" gerekçesiyle satması talimatı verdi.

İngiltere İş, Enerji ve Sanayi Stratejisi Bakanı Grant Shapps, Şangay merkezli yarı-iletken üreticisi Winghtech'in iştiraki olan Hollandalı Nexperia'nın söz konusu fabrikadaki yüzde 86 hissesini satması talimatı verildiğini duyurdu.

Satışın detayları kamuoyuyla paylaşılmazken İngiltere Parlamentosu'nun açıkladığı bir raporda hisselerin yaklaşık 75 milyon dolara devredildiği açıklandı.

'FABRİKANIN ÇİNLİLERDE KALMASI ULUSAL GÜVENLİK RİSKİ OLUŞTURUYOR'

Shapps, yaptığı açıklamada "Çinli firmanın Newport'ta bulunan yerleşkede daha gelişmiş bir tür 'bileşik' yarı iletken üzerinde çalışmaya başlayabilecek olmasından endişe duyduğunu" söyledi. İngiliz bakan, "Bu tür girişimlerin Birleşik Krallık'ın teknolojik kapasitesinin altını oyma riski taşıdığını" sözlerine ekledi.

Grant Shapps, fabrikanın içinde bulunduğu Güney Galler'in Newport kentindeki yerleşkede, yüksek derecede uzmanlaşmış teknoloji firmalarının üretim yaptığını söyledi. Bu fabrikaların gelecekte, ulusal güvenlik açısından kritik önemde olan çalışmaları bir araya gelerek yapmaları halinde, söz konusu fabrikanın Çin ile bağlantısının risk oluşturabileceğini söyledi.

NEXPERIA: BU KARAR İNGİLTERE'NİN DIŞ YATIRIMA KAPALI OLDUĞUNA DAİR NET BİR MESAJ

Nexperia dün yaptığı açıklamayla kararın kendilerini "şok ettiğini" ve itiraz edeceklerini duyurdu.

Açıklamada, "firmanın söz konusu ithamlardan daha önce yapılan iki güvenlik soruşturması ile aklandığı" ifade edildi.

Firma açıklamada, "Nexperia potansiyel ulusal güvenlik riski oluşturduğu yönündeki endişeleri kabul etmemektedir. Konuya ilişkin İngiltere hükümetine sunulan geniş kapsamlı çözüm önerilerinin tamamının reddedildiğini" belirtti. Nexperia, "firmanın söz konusu endişelere yol açacak faaliyetleri İngiltere hükümetinin yönetime direkt katılımı ve kontrolü altında durdurmayı önerdik" açıklamasını yaptı.

Çin merkezli firma açıklamasında, söz konusu kararın "İngiltere'nin yatırıma kapandığına dair açık bir mesaj anlamına geldiği" vurgulandı.

İngiltere'nin bu kararı, Batı'da kritik önemdeki teknoloji üretiminin ve altyapı tesislerinin Çinli firmaların kontrolüne geçmesine dönük endişelerin bir yansıması olarak görülüyor.

Alman hükümeti de geçen hafta bir yarı-iletken fabrikasının Çinli bir teknoloji firmasına satışını durdurmuştu. Bunun yanında, Amerika Birleşik Devletleri de en büyük iki çip üreticisi olan AMD ve Nvidia isimli firmalara yüksek performanslı çiplerin Çin'e ihracatını durdurmalarını istemişti. (DIŞ HABERLER)

ingiltere çin ABD almanya yarı iletken krizi