İngiltere'ye göçmen kaçıran en büyük şebekelerden biri çökertildi

İngiltere'ye göçmen kaçıran en büyük şebekelerden biri çökertildi
Fransa ile İngiltere arasındaki 'Manş rotası'nda faaliyet gösteren en aktif ve büyük insan kaçakçılığı çetelerinden biri, Avrupa çapında 600 polisin katıldığı bir operasyonla çökertildi. Iraklı bir Kürt olduğu belirtilen çete lideri Almanya'da yakalandı.

Artı Gerçek - Fransa'dan Manş Denizi yoluyla İngiltere'ye göçmen kaçıran ve büyük kısmı Kürt olmak üzere yüzlerce kişinin ölümüne sebep olan insan kaçakçılığı çetelerden biri, Avrupa çapında düzenlenen büyük bir operasyonla çökertildi. Avrupa polis teşkilatı (Europol), Fransa'nın Manş kıyısındaki Calais kentinde faaliyet gösteren en aktif ve büyük çetelerden birinin liderlerinin yakalandığını duyurdu.

'IRAK VE SURİYELİ KÜRT ÇETE ÜYELERİ YAKALANDI'

Operasyonun, Almanya, Fransa ve Belçika'dan yaklaşık 600 polisin katılımıyla ve bir yıllık soruşturmanın sonucunda gerçekleştirildiği belirtildi. Açıklamaya göre, bu ülkelerde toplamda 19 kişi gözaltına alındı. Çetenin Almanya'da gözaltına alınan liderinin Iraklı bir Kürt olduğu belirtildi. Çetenin beş ana organizatörü de yine Almanya'da yakalandı.

Europol açıklamasında, "2022 sonunda başlatılan soruşturma çerçevesinde, Irak ve Suriye'nin Kürt vatandaşlarının oluşturduğu bu büyük suç ağının yapısı ve çalışma yöntemleri tespit edildi" denildi. Europol, çetenin insan kaçakçılığı faaliyetleri için Almanya'yı merkez olarak kullandığını da belirtti.

'ÇİN'DEN ALMANYA'YA LASTİK BOT SİPARİŞ EDİYORLARDI'

Soruşturmanın ayrıntıları, çoğunlukla Irak, Suriye ve İranlı Kürt göçmenlerin İngiltere'ye geçmek için insan kaçakçıları tarafından sürüklendiği Calais çevresindeki yasadışı faaliyetlere de ışık tuttu. Europol açıklamasına göre, kaçakçılar Çin'den Almanya'ya ucuz lastik bot siparişi veriyor ve bunları karmaşık bir operasyonla Belçika üzerinden Fransa'ya geçiriyordu. Kaçakçıların Belçika'da dinlenme bölgelerinin bulunduğu, Fransa'ya geçip Calais'ye gitme talimatı aldıklarından botlarla birlikte yola çıktıkları belirtildi.

24 BOT, 175 CAN YELEĞİ, TEKNE MOTORLARI VE SİLAHLAR BULUNDU

Buna göre, Almanya'da baskın düzenlenen 26 noktada 24 lastik bot, 175 can yeleği ve çocuklar için üretilmiş 81 adet can simidi, aynı zamanda 13 dıştan takma motor, 14 motor, yaklaşık 60 adet elektronik cihaz ve ateşli silahlar bulundu. Operasyona, Belçika'nın Bruges, Fransa'nın da Lille kentinden polislerin de katıldığı aktarıldı.

'SİPARİŞLERİNİ TÜRKİYE ÜZERİNDEN AB'YE SOKTULAR'

Şüphelilerin hepsinin yaşadıkları ana ülkenin Almanya olduğu, Belçika ve Fransa yargılarının da talimatlarıyla gözaltında alındığı belirtildi. Europol, şüphelilerin denizcilik ekipmanını Çin'den sipariş ettiklerini ve Türkiye üzerinden Avrupa Birliği'ne sokup Fransa'nın Manş kıyısına ulaştırdıklarını belirtti. Açıklamada, "Büyük miktarlarda denizcilik ekipmanının teslimatının organizasyonundan sorumlu olan bölümlere de ayrılmış şekilde kendi lojistik altyapılarını kurmuşlardı" denildi.

ÖNDEN BİR 'KONTROL' ARACI YOLLUYORLARMIŞ

Europol, denizcilik ekipmanları Fransa'ya götürülürken polis çevirmemesine takılmamak için önden boş bir arabanın yollandığını, ardından şoförlerin her birinin tek seferde sekiz lastik bot taşıyacak şekilde Belçika'daki 'bekleme' alanlarından yola çıktığını belirtti.

'KİŞİ BAŞI 1000 İLA 3 BİN EURO ALIYORLARDI'

Açıklamada, "Yasal olarak kullanıldıklarında, bu tür teknelerin 10'dan fazla kişiyi taşıması uygun veya güvenli olmayacaktır. Ancak kaçakçılar bu teknelerden her birine ortalama 50 civarında göçmeni bindiriyordu. Soruşturmacılar, bu kaçakçılık ağının tek başına organize ettiği en az 55 yola çıkış tespit etti. Şüpheliler, göçmenlerin her birinden 1000 ila 3000'er euro arasında para topluyordu" denildi.

Dört sayfalık ayrıntılı açıklamada, Manş Denizi ve 'İngiliz rotası' üzerindeki insan kaçakçılığı faaliyetlerinin özellikle 2019'dan sonra yoğunlaştığı vurgulandı. Europol, kaçakçıların güvenlik önlemleri karşısında geçiş noktalarını sürekli değiştirerek yeni duruma adapte olduğunu da ekledi.

Kaçakçılık faaliyetlerinin karmaşık olduğu, İngiltere'ye gitmek isteyen göçmenleri bulmak için çok sayıda aracının çalıştığı, önemsiz sayılan suçlardan hüküm giymiş birçok suçlunun bu ağ içinde lojistik düzenlemeleri yapıp ödemeleri aldığı, bu sırada çete liderlerinin çoğunlukla başka lokasyonlarda olduğu belirtildi.

'YILLARDIR IRAKLI ÇETELER YÜRÜTÜYOR'

The Guardian gazetesine konuşan kaynaklar, Calais bölgesindeki insan kaçakçılığı çetelerinin ya Iraklılar ya da Iraklıların "iznini alan" kişiler tarafından yönetildiğini söyledi. AB polis kaynakları da, Fransa'nın kuzey kıyılarındaki insan kaçakçılığını yıllardır Iraklı çetelerin yönettiğini belirtti.

EN SON OCAK AYINDA BEŞ KİŞİ BOĞULDU

Manş Denizi'nde Kasım 2021'de meydana gelen göçmen teknesi faciasında, büyük kısmı Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi vatandaşı olmak 32 kişi ölmüştü. Son olarak ocak ayının ilk günlerinde, Calais yakınlarındaki Fransız kasabası Wimereux'nun açıklarında beş kişi dondurucu suda boğularak ölmüştü. The Guardian'ın aktardığı verilere göreyse, geçen sene yaklaşık 30 bin kişi daha iyi bir yaşam umuduyla kendilerini riske atarak İngiltere'ye geçti.

İNGİLTERE İLE AB ARASINDA 'GÖÇMEN' ANLAŞMASI İMZALANACAK

İnsan kaçakçılığı çetesi aynı zamanda, İngiltere ile AB'nin, Brexit sonrası ilişkilerdeki düzelmenin yeni bir göstergesi olarak, göçle ilgili gerçek zamanlı veri paylaşımı anlaşması imzalamasının hemen öncesinde geldi. Anlaşmanın cuma (yarın) günü Londra'da İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile AB Komisyonu İçişleri Temsilcisi Ylva Johansson tarafından imzalanması bekleniyor. Anlaşma çerçevesinde İngiltere, ​AB Sınır Güvenliği Ajansı Frontex'in risk analizine ve Avrupa Sınır Gözetim Sistemi Eurosur'dan gelen bilgilere erişim sahibi olacak. (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar