İzlanda'da volkan patlaması: 2.9 kilometre uzunluğunda yarık açıldı
İzlanda'nın güneybatısındaki Reykjanes Yarımadası'nda yeniden hareketlenen volkanik sistemde, Aralık 2023'ten beri dördüncü kez volkan patlaması meydana geldi. Bölgede acil durum ilan edilirken, balıkçı kasabası Grindavik yine tahliye edildi.
Artı Gerçek - Avrasya ile Kuzey Amerika tektonik plakalarının kesiştiği noktada bulunan ve 30'dan fazla aktif volkana ev sahipliği yapan İzlanda'nın güneybatısındaki yanardağ patlamaları durmak bilmiyor. Aynı bölgede aralık ayından bu yana dördüncü kez bir volkan patlaması meydana geldi.
Yetkililer, patlamanın 8 Şubat'ta lav fışkıran noktayla aynı yerde olduğunu açıkladı. Yerkürede yaklaşık 2.9 kilometre uzunluğunda bir yarık açılırken, havaya fışkıran kül ve parlak turuncu lavların karanlık gökyüzü ile oluşturduğu tezat Sahil Güvenlik helikopterinden görüntülendi.
Yetkililer, başkent Reykjavik'in güneyinde bulunan Reykjanes Yarımadası'nda yeni bir patlama beklendiği konusunda haftalardır uyarıda bulunuyordu.
GRİNDAVİK YİNE TAHLİYE EDİLDİ
Gece saat 20:23 civarında başlayan patlama, Reykjavik'in Keflavik Havalimanı'ndaki uçuşları etkilemedi. ancak bölgede acil durum ilan edildi. Lavların, daha önce de olduğu gibi güneydeki 4 bin nüfuslu küçük balıkçı kasabası Grindavik'e doğru ilerlediği belirtildi. Geçmiş patlamalarda tahliye edilmesine rağmen evlerine dönen bazı kişilerden kasabayı terk etmeleri istendi. Bölgenin yakınındaki Blue Lagoon isimli turistik jeotermal kaplıca da bir kez daha kapatıldı.
VOLKANİK TURİZM MERKEZİ
İzlanda, Avrasya ile Kuzey Amerika tektonik plakalarının kısmen kesiştiği noktada bulunuyor. Dünyanın en büyükleri olan bu iki plakanın ters yönde hareket ediyor olması nedeniyle, İzlanda'da çok sık depremler ve yanardağ patlamaları yaşanıyor. En az 30 aktif volkana ev sahipliği yapan kuzey Avrupa adası, yanardağ turizminin merkezi haline gelmiş durumda. Her sene binlerce kişi, fışkıran lavları görmek için İzlanda'ya akın ediyor.
Ülkenin kuzeyindeki Eyafjallajokull yanardağında 2010 yılında yaşanan patlama sonrası Avrupa hava sahasının büyük bir kısmına kül ve duman yayılmış, yüzlerce İzlandalı evlerini terk etmek zorunda kalırken yaklaşık 100 bin uçuş iptal edilmişti. Reykjanes Yarımadası'ndaki jeolojik hareketlenmenin ise daha çok yarıklarda meydana geldiği, büyük patlamalara veya geniş alanlara yayılan bir dumana yol açmadığı belirtiliyor.
ONLARCA YIL SÜREBİLİR
Bilim insanları, bu bölgedeki patlamaların onlarca yıl devam etmesini bekliyor. Yetkililer de, yerleşim yerlerinin ve kritik altyapının etkilenmemesi için lavların yönünü değiştirme amaçlı setler inşa etmeye başladı. Şubattaki son patlamada, yollar ve boru hatlarının zarar görmesi nedeniyle 20 binden fazla kişiye sıcak su verilememişti. (DIŞ HABERLER)
İzlanda'da yine volkan patladı: 3 kilometrelik yarık oluştu
İzlanda'nın gözü patlayan volkanda: 'Kasabanın altındaki koridordan lav akıyor'
İzlanda'da volkan patladı, lavlar kasabanın savunma hattını deldi