Kuzey Kore, Japonya üzerinden orta menzilli füze fırlattı
Artı Gerçek - Japonya Savunma Bakanı Hamada Yasukazu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, azami 1000 kilometre irtifaya ulaşan balistik füzenin Japonya'nın üzerinde yaklaşık 1 dakika havada yol aldığını açıkladı.
Hamada, ülkenin kuzeydoğusundan geçerek yaklaşık 4 bin 600 kilometre seyreden füzenin, Japonya'nın 3 bin 200 kilometre doğusuna Pasifik Okyanusu'na düştüğünü söyledi.
4 bin 600 kilometrelik mesafe Kuzey Kore'nin farklı bir rotadan füze göndermesi halinde ABD'ye bağlı Guam adasını vurabileceği anlamına geliyor.
Bölge genelinde seyreden gemi ve uçaklara yönelik hasar tespit edilmediğini belirten Japonya Savunma Bakanı Hamada, füzenin "Hwasong-12 orta menzil balistik tip füze" olarak tahmin edildiğini söyledi.
Japonya Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, füzenin yerel saatle 07.22'de fırlatıldığını ve 07.44'te Japon ulusal karasuları dışında denize düştüğünü doğruladı.
Kyodo ajansı, en kuzeydeki Hokkaido ile kuzeydoğudaki Aomori eyaletlerinde idari yönetimlerin siren sesleri ile birlikte halka yönelik, binalardan ayrılmamalarına yönelik uyarıda bulunduğunu aktardı.
Japonya Başbakanı Fumio Kişida da Kuzey Kore'nin eylemini "şiddet dolu davranış" diye niteledi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi sözcüsü Adrienne Watson da söz konusu eylemin "bölgeyi istikrarsızlaştıran tehlikeli ve umarsız bir karar" olduğunu söyledi.
2017'DEN BERİ İLK KEZ JAPONYA ÜZERİNDEN FÜZE GÖNDERDİ
Kuzey Kore'nin Japonya üzerinden son füze fırlatışı 2017'den bu yana ilk kez gerçekleşti.
Birleşmiş Milletler, Kuzey Kore'nin balistik füze ve nükleer silah denemesi yapmasını yasaklamıştı.
Kuzey Kore'nin fırlattığı 1000 km irtifaya ulaşan son füzenin ayrıca şu ana kadar en uzun süre yol kateden Kuzey Kore füzesi olduğu vurgulandı.
Balistik füze Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan bile daha yüksek bir irtifaya ulaştı.
ABD, JAPONYA VE GÜNEY KORE'NİN ORTAK TATBİKATINA YANIT
Kuzey Kore'nin son füze fırlatışı ABD, Japonya ve Güney Kore'nin geçen hafta 5 yıl aradan sonra ilk kez ortak donanma tatbikatı yapmasının ardından geldi.
Kuzey Kore, 2017'deki üçlü tatbikatın ardından da yanıt olarak iki adet füze fırlatmış, bir hafta sonra da nükleer silah denemesi yapmıştı.
Guardian'ın aktardığına göre bazı istihbarat raporları Kuzey Kore'nin yakında yeniden bir nükleer silah denemesi yapabileceğini gösteriyor.
Kuzey Kore son balistik füze fırlatışı ile birlikte bir hafta içinde beşinci füze fırlatmasını gerçekleştirmiş oldu.
Kuzey Kore ayrıca bu ay başında yeni bir yasa çıkarmış ve ülkeyi "nükleer silah sahibi devlet" ilan etmişti.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un da Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması konusunda herhangi bir müzakereye kapalı olduklarını duyurmuştu.
Kuzey Kore 2006 ile 2017 arasında altı nükleer silah denemesi yapmış bu nedenle ABD öncülüğündeki uluslararası toplumun sert yaptırımlarına maruz kalmıştı. (DIŞ HABERLER)
ABD, Güney Kore ve Japonya ortak tatbikat yaptı