Kuzey Kore liderinin güçlü kız kardeşinden Japonya'ya zeytin dalı: Tokyo'dan 'Dikkate alıyoruz' yanıtı

Kuzey Kore liderinin güçlü kız kardeşinden Japonya'ya zeytin dalı: Tokyo'dan 'Dikkate alıyoruz' yanıtı
Kim Jong-un dış politikada danıştığı kız kardeşi, Japonya'nın "kaçırılanlar meselesini açmak gibi engeller çıkarmaması" durumunda iki ülke liderlerinin buluşabileceğini söyledi. Japon hükümeti, Kim Yo-jong'un sözlerini dikkate aldıkları karşılığını verdi

Artı Gerçek - ABD ve bölgesel müttefikleri Güney Kore, Japonya ile balistik füze ve nükleer silah denemeleriyle mücadele eden Kuzey Kore, beklenmedik şekilde Tokyo'ya zeytin dalı uzattı. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un prestijli kız kardeşi Kim Yo-jong, Japonya'nın "halihazırda çözülmüş olan kaçırma meselesi gibi engeller çıkarmaması" durumunda iki ülke liderlerinin buluşabileceğini söyledi.

Kuzey Kore liderinin önemli pozisyonlara terfi ettirdiği kız kardeşi, zirve arayışındaki Japonya Başbakanı Fumio Kişida'nın yorumlarında olumlu ton gördüğünü belirtip sürpriz bir Japonya açılımı yaptı.

'İLİŞKİLERİ DÜZELTMEK İÇİN SİYASİ KARAR' ÇAĞRISI

Yazılı açıklama yapan kız kardeş Kim, "Benim fikrime göre Japonya, nazik davranışı ve güvenilir eylemiyle ilişkileri düzeltmenin yeni bir yolunu açacak siyasi bir karar alırsa, anakronik düşmanlıktan ve ulaşılmaz arzulardan cesaretle kopmak ve birbirimizi tanımak temelinde, iki ülke birlikte yeni bir geleceğin kapılarını açabilir" dedi.

KİM JONG-UN'UN DEPREM TAZİYESİNİN ARDINDAN

Dış politika konularında erkek kardeşinin en yakın sırdaşı ve danışmanı olarak görülen Kim, görüşünün kişisel gözlem olduğunu ve bildiği kadarıyla Kuzey liderliğinin Japonya ile ilişkiler veya Tokyo ile temas kurmaya yönelik özel bir planının olmadığını sözlerine ekledi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un da geçen ay beklenmedik bir jestle Kişida'ya Japonya'daki depremde ölenler için taziye mesaj gönderip zeytin dalı uzatmıştı.

'ADAM KAÇIRMA SORUNU ÇÖZÜLMÜŞ ADDEDİLEMEZ'

Güney Kore liderlerine yönelik ateşli ve tehditkar dille konuşmalarıyla tanınan kız kardeş Kim ise son açıklamasıyla iki yıl önce Japonya'yı "kıtalararası balistik füze denemesi nedeniyle Pyongyang'ı eleştirmek için Birleşmiş Milletler'de (BM) gürültücü kalabalığı ayaklandırmakla suçladığı" bir grup "meşum" ülkeyle aynı kefeye koymasından belirgin bir sapma gösterdi.

Bu sinyaller üzerine bugün açıklama yapan Japonya'nın üst düzey hükümet sözcüsü Yoşimasa Hayaşi, Tokyo'nun Kim Yo Jong'un yorumlarını dikkate aldığını, ama adam kaçırma sorununun çözülmüş addedilmesinin "tamamen kabul edilemez" olduğunu söyledi. Hayaşi, "Kuzey Kore ile adam kaçırma, nükleer (silah) ve füzeler gibi sorunları kapsamlı şekilde çözme konusundaki tutumumuz değişmedi" dedi.

KİŞİDA, KAÇIRILAN JAPON SİVİLLER İÇİN ZİRVEDEN SÖZ ETMİŞTİ

Japonya ile Kuzey Kore'nin resmi diplomatik ilişkileri yok. Japonya Başbakanı Kişida, 1970'li ve 1980'li yıllarda kaçırılan Japon siviller sorununu çözmek için Kuzey Kore lideriyle görüşme olanaklarını araştırdığını söylemişti. Kişida'nın yıllardır iktidardaki Liberal Demokrat Parti'nin öncelikleri arasında önemli rol oynayan Kuzey Kore tarafından kaçırılanlar meselesine odaklanmaması neredeyse imkansız.

BİDEN YÖNETİMİ KUZEY KORE SÜRPRİZİNE NE DEDİ?

ABD'nin Kuzey Kore politikalarından sorumlu üst düzey yetkilisi Jung Pak, Başkan Joe Biden'ın 2021'de göreve başlamasından bu yana Washington'ın önkoşulsuz görüşmelere başlama tekliflerine yanıt vermeyen Kim yönetimiyle her türlü diplomasiyi desteklediklerini söyledi.

"Ocak 2020'den bu yana sınırlarını kapattılar ve biz orada her türlü diplomasiyi destekliyoruz" diyen Pak, Pyongyang'ın Moskova ile artan işbirliğine atıfla, "Rusya ile olan hariç, Kuzey Kore'nin yaptığı her türlü diplomasi olumlu bir şeydir" vurgusunu yaptı.

'ASIL AMAÇLARI, İLİŞKİLERİMİZİ BOZMAK'

ABD'nin Kuzey Kore Özel Temsilci Yardımcısı, Kuzey Kore'nin Japonya ile konuşma isteğinin, Güney Kore'nin Kuzey'in müttefiki Küba ile diplomatik ilişkiler kurma yönündeki son hamlesiyle bağlantılı olup olmadığı konusunda yorum yapamayacağını söyledi. Pak, "Pyongyang'ın her zaman ilişkilerimizi ya da Japonya ile diğer ülkeler ve G. Kore ile diğer ülkeler arasındaki ilişkileri bozmakla ilgilendiğini düşünüyorum" diye ekledi.

Biden yönetimi, Çin ve Kuzey Kore ile ilgili bölgesel güvenlik konularında ABD, Japonya ve Güney Kore arasında üç yönlü politika koordinasyonu geliştirmeye çalışıyor.

KİM'DEN GÜNEY KORE İLE KÖPRÜLERİ ATAN HAMLELER

Bu yıl Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, devletin ulusal politikasından "Güney ile barışçı birleşme" kavramını çıkarıp "Güney Kore'yi yok etme konusunda yasal hakka sahip olduklarını" iddia etti.

BİDEN YÖNETİMİNİN TIRMANDIRMASINA YANIT

Güney Kore, Japonya ve ABD'nin son iki yılda işbirliklerini yeni seviyelere çıkarması ve askeri eğitimlerle tatbikatları artırdı. Hatta Biden yönetimi, geçen yıl Güney Kore ile askeri işbirliği anlaşması imzalayıp anlaşma uyarınca uçak gemisi grupları ve saldırı denizaltıları gibi nükleer kapasiteli Amerikan askeri varlıklarını Kore Yarımadası açıklarına konuşlandırdı. Bu gidişat, Kuzey Kore'yi yeni bir baskı altına sokmuş durumda.

'WASHİNGTON-SEUL-TOKYO ORTAKLIĞINDAN RAHATSIZLIK'

Güney Kore'nin eski Japonya Büyükelçisi, emekli diplomat Kak Soo Şin, "Kuzey Kore, Washington-Seul-Tokyo arasındaki üçlü ortaklığın güçlendirilmesinden tedirgin. Bu güçlenen bağları kırmak amacıyla Japonya Başbakanı'nın Pyongyang'a kapı açma arzusundan faydalanıyor gibi görünüyorlar" değerlendirmesini yaptı.

Şin, kaçırılanlar ve Kuzey Kore'nin nükleer silah programı gibi ihtilaflar göz önüne alındığında bir zirvenin gerçekleşmesi ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi.(NDTV, Reuters, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar