Kuzey Kore'den ABD'li er için ilk açıklama: Travis King, ordudaki insanlık dışı muamele ve ırkçılıktan kaçtı
Artı Gerçek - Kuzey Kore, 18 Temmuz'da Güney Kore'den 'izinsiz ve isteyerek' ülkeye giriş yapan ABD ordusunda görevli er Travis King'in ordudaki "insanlık dışı muamele ve ırkçılıktan" kaçtığını öne sürdü. Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA, Güney Kore'de yaklaşık iki ay hapis yatan er King'in serbest bırakıldıktan sonra yasadışı geçiş yaptığını ve Kuzey'e sığınmak istediğini itiraf ettiğini iddia etti.
CEZA ALIP ALMAYACAĞINA İLİŞKİN BİLGİ VERİLMEDİ
KCNA, "King'in, eşitsiz Amerikan toplumu karşısında hayal kırıklığına uğradığını söyleyerek Kuzey Kore'ye ya da üçüncü bir ülkeye sığınma isteğini" dile getirdiğini de öne sürdü. KCNA'nın açıklamasında King'in kovuşturmaya uğrayıp uğramayacağı ya da cezalandırılıp cezalandırılmayacağı belirtilmedi ve şu anda nerede olduğu ya da durumu hakkında da bilgi verilmedi. Geçişinden bu yana kendisinden haber alınamayan ya da görülmeyen ABD askerinin sağlığına ilişkin endişelerse giderek artıyor.
WASHINGTON: PYONGYANG'IN İDDİALARINI DOĞRULAYAMADIK
Kuzey Kore'nin iddialarına yanıt veren bir Pentagon yetkilisi dün, önceliklerinin er King'in "mevcut tüm kanallar aracılığıyla" güvenli bir şekilde eve getirilmesi olduğunu söyledi. Yetkili, Pyongyang'ın olayla ilgili kamuoyuna açıkladığı ilk yorum olan iddiaları doğrulayamadıklarını ekledi.
NE OLMUŞTU?
Güney Kore'deki Birleşmiş Milletler Komutanlığı (UNC) Twitter hesabından 29 Temmuz'da yaptığı paylaşımda, Güney ve Kuzey Kore arasındaki fiili sınır köyü Panmunjom'a düzenlenen turistik bir tur esnasında ABD'li bir askerin 'izinsiz ve isteyerek' Kuzey Kore sınırını geçtiğini duyurmuştu.
Daha sonra ortaya çıkan ayrıntılarda, 23 yaşındaki Travis King adlı erin, Güney Kore’de bir gece kulübünde bir sivili darbetmek ve polis aracını tekmelemek suçundan iki aya yakın hapis cezası aldığı, 10 Temmuz'da serbest bırakılarak disiplin cezası için Texas eyaletinde bulunan Fort Bliss askeri üssüne geri gönderilmek istendiği belirtilmişti. Asker eşliğinde getirildiği havaalanında uçağın kapısından pasaportunu kaybettiği gerekçesiyle geri dönen King'in, daha sonra havaalanından ayrılarak turistlerin yer aldığı Kuzey ve Güney Kore arasındaki Askerden Arındırılmış Bölge (DMZ) olan fiili sınır köyü Panmunjom'a düzenlenen tura katıldığı ve bu sırada kahkaha atarak Kuzey Kore sınırını geçtiği ve burada gözaltına alındığına inanıldığı aktarılmıştı. Kuzey Kore, olayın ardından King'in durumu hakkında günlerce bilgi vermemiş, ABD'nin iade taleplerini cevapsız bırakmıştı.3 Ağustos'ta ise ilk kez gözaltında olduğu doğrulanmıştı. (DIŞ HABERLER)
Güney Kore BM Komutanlığı: Kuzey Kore, ABD'li askerin gözaltında olduğunu doğruladı
Kuzey Kore, sınırı geçen ABD'li asker hakkında bilgi vermiyor