Lübnan, Suriyeli mültecileri ülkelerine geri göndermeye başladı

Lübnan, Suriyeli mültecileri ülkelerine geri göndermeye başladı
Lübnanlı yetkililer Suriyeli mültecilerin "gönüllülük" temelinde ülkelerine gönderilmesi programını yeniden başlattı. Yaklaşık 750 Suriyeli mülteci ülkenin çeşitli sınır noktalarından ülkelerine geçmeye başladı.

Artı Gerçek - Savaştan kaçarak Lübnan'a sığınan Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesi işlemi başladı.

Beyrut hükümetinin yeniden canlandırdığı geri gönderme programının ilk gününde bavullarını, beyaz eşyalarını ve hayvanlarını yüklenen yaklaşık 750 Suriyeli mülteci ülkenin Ersal, Bekaa Vadisi ve Trablus gibi farklı bölgelerinden hareket ederek çeşitli sınır noktalarından Suriye'ye geçmeye başladı.

Lübnan Yerinden Edilenler Bakanı Issam Charafeddine geçen hafta "gönüllük temelinde" yaklaşık 6 bin Suriyeli mültecinin ülkesine gönderileceğini açıklamıştı.

Suriye'de 11 yıl önce başlayan savaş özellikle sahada büyük oranda hafiflese de Birleşmiş Milletler hala çatışmaların canlanması ve mültecilerin döndüklerinde gözaltına alınmaları riski olduğu gerekçesiyle Suriye'ye toplu geri dönüşlerin güvenli olmadığını söylüyor.

Lübnan'da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nce kayıtlı olarak yaklaşık 900 bin Suriyeli mülteci bulunuyor. Bu rakam Lübnanlı yetkililere göre kayıt dışı mültecilerle şu anda yaklaşık 2 milyon.

.Kamu Güvenliği Genel Müdürü Tümgeneral Abbas İbrahim de dün yaptığı açıklamada, şu anda Lübnan'da yerinden edilmiş 2 milyon 80.000 Suriyeli olduğunu belirterek, "2017'de geri dönüş planının başlamasından bu yana yaklaşık 540 bin Suriyeli gönüllü olarak ülkelerine döndü" dedi.

Lübnan gönüllülük temelinde Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönmesi için 2017'de programı hayata geçirmiş ancak Covid-19 pandemisi nedeniyle geri dönüşler durdurulmuştu.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn bu ay programı yeniden canlandırdıklarını açıklamıştı.

İNSAN HAKLARI ÖRGÜTLERİ UYARIYOR

Lübnan'ın Kamu Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen geri gönderme programı ise Uluslararası Af Örgütü dahil insan hakları örgütlerince eleştiriliyor.

İnsan hakları Örgütleri göre daha önce ülkelerine dönen Suriyeli mültecilerin işkence, kaçırma ve yargısız infaz gibi şiddetli hak ihlalleriyle karşılaşabileceğini vurguluyor.

Af Örgütü'ne göre mültecilerin memleketlerindeki güvenlik riskleri hakkında tam ya da yeterli bilgi sahibi olmaması geri göndermelerin "özgür ve bilinçli" yapılmadığını gösteriyor.

Ayrıca geri dönüşlerin Birleşmiş Milletler ya da diğer insan hakları örgütlerinin katılımı olmadan yapılması da tepki çekiyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar