Minibüs büyüklüğünde bir göktaşı Dünya'yı 'sıyırdı'
Artı Gerçek - Kırımlı amatör gökbilimci Gennady Borisov'un hafta sonu keşfettiği ve bir minibüs büyüklüğünde olan göktaşı dün gece Türkiye saati ile 03:27'de Güney Amerika'nın güney ucunun 3 bin 600 kilometre yukarısından geçti. Borisov'un keşfinin ardından gökbilimcilerin 'Asteroid 2023 BU' adını verdiği göktaşının bugüne kadar Dünya'nın en yakınından geçen gök cisimlerinden biri olduğu belirtildi.
STANDART BİR İLETİŞİM UYDUSUNDAN 10 KAT FAZLA YAKLAŞTI
ABD Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi'nden (NASA) yapılan açıklamaya göre, göktaşının Dünya'nın yörüngesinde bulunan ve çoğunlukla yeryüzüne 30 bin kilometre mesafede bulunan iletişim uydularından 10 kat daha yakından geçtiği açıklandı. Bilim insanları, üç ila sekiz metre büyüklüğe sahip olduğu tahmin edilen 2023 BU'nun daha yakına gelseydi bile atmosferde yanacağını ve küçük parçalar halinde Dünya'ya düşeceğini söyledi.
GÖK BİLİMCİLER SÜREKLİ OLARAK YAKIN UZAYI TAKİP EDİYOR
Dünya'nın yakınından geçen uzay nesnelerinin çoğu yörüngeleri sayesinde olası bir çarpışma riski taşımıyor. 'Potansiyel olarak tehlikeli asteroitler' sınıfına giren küçük bir kısım gök cismi ise gök bilimciler tarafından düzenli olarak takip ediliyor. Zira, çapı 140 metreden daha büyük olan bu gök cisimlerinin Dünya'ya çarpmaları halinde önemli hasarlar verebileceği biliniyor. Benzer büyüklükteki göktaşlarının sadece yüzde 40'ının ne kadar risk oluşturduğu belirlenebildi. Uzmanlar, bu büyüklükte bir göktaşının Dünya'ya çarpması halinde ise bir şehir büyüklüğünde alanlara zarar verebileceğini düşünüyor. Dinozorların yok olmasına neden olan göktaşının çapı tahminlere göre yaklaşık 12 kilometreydi. (DIŞ HABERLER)