Nisanda imzalanan anlaşmanın ardından: Bir haftada ikinci ABD nükleer denizaltısı Güney Kore'ye demirledi

Nisanda imzalanan anlaşmanın ardından: Bir haftada ikinci ABD nükleer denizaltısı Güney Kore'ye demirledi
Nisan ayında nükleer silah geliştirmeme taahhüdü karşılığında Biden'dan 'nükleer koruma' alan Güney Kore'ye bir haftada ikinci ABD nükleer denizaltısı demirledi. İki ülke donanmaları bölgede sık sık ortak tatbikatlar da düzenliyor.

Artı Gerçek - Nisan ayında Güney Kore ile imzalanan anlaşmanın ardından ABD, 1981'den bu yana Güney Kore karasularına gönderdiği ilk nükleer denizaltıya bir hafta içinde yenisini ekledi. USS Kentucky adlı denizaltının ardından USS Annapolis'in de Güney Kore karasularına demirlediği duyuruldu.

Güney Kore Donanması sözcülerinden Jang Do Young, yaptığı yazılı açıklamada, nükleer güçle çalışan ve konvansiyonel silahlara da sahip olan USS Annapolis'in, çeşitli malzemeleri yüklemek için Jeju Adaları'na demir attığını söyledi. ABD'nin "Kuzey Kore'nin nükleer silah ve füze kışkırtmalarına" karşı Güney Kore'yi savunmak için "genişletilmiş caydırıcılık" önlemleri taahhüdü kapsamında bölgede sık sık ortak tatbikatlar da düzenleniyor. ABD ve Güney Kore askeri birliklerinin, denizaltıya yönelik eğitim düzenleyip düzenlememe konusunda görüşmeleri sürüyor.

KUZEY KORE, ABD DENİZALTISINA KARŞI NÜKLEER SİLAH UYARISI YAPMIŞTI

Pyongyang yönetimi perşembe günü de ABD uçak gemilerinin, bombardıman uçaklarının ya da balistik füze denizaltılarının Güney Kore'de konuşlandırılmasının "nükleer silah kullanımı için yasal zemin oluşturabileceği' uyarısında bulunmuştu. Güney Kore ise Kuzey Kore'nin açıklaması üzerine Kuzey'i herhangi bir nükleer saldırıda bulunması hâlinde anında karşılık verileceği konusunda uyarmıştı. Açıklamada, "Pyongyang yönetiminin, Güney Kore-ABD ittifakına karşı herhangi bir nükleer saldırıda bulunması halinde anında güçlü ve kararlı bir şekilde karşılık verilecek" ifadesi kullanılarak, nükleer bir saldırı durumunda Kuzey Kore'deki yönetimin "sonlanacağı" savunuldu.

PENTAGON 'İSTİKRARA TEŞVİK İÇİN' DEMİŞTİ

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcülerinden Lisa Lawrance ise ABD'nin nükleer denizaltısının Güney Kore ziyaretinin, "Kuzey Kore'nin artan tehditlerine" bir yanıt niteliğinde olduğunu ve ziyaretle Kore Yarımadası'nda barış ve istikrara teşvikin amaçlandığını öne sürmüştü. Lawrance, "Pyongyang yönetiminin söz konusu ziyaretle bölgedeki gerilimin daha da artacağı yönündeki iddiasını" reddetmişti.

WASHINTON VE SEUL YÖNETİMLERİ NİSANDA ANLAŞMA İMZALAMIŞTI

ABD'ye nisan ayında resmi ziyaret düzenleyen Güney Kore lideri Yoon Suk-yeol ile ABD Başkanı Joe Biden arasında yapılan görüşmelerin ardından kritik önemdeki nükleer anlaşma imzalanmıştı. Açıklanan ortak deklarasyonla duyurulan anlaşmaya göre Washington, Kuzey Kore'nin nükleer tehditlerine karşı nükleer silahlarla donatılmış denizaltılarını Güney Kore'ye konuşlandırması öngörülüyordu. Buna karşılık 'kendi nükleer silahlarını geliştirmeme' taahhüdü veren Seul hükümeti, ABD'nin nükleer planlama operasyonlarına dahil olabilmesi imza altına alınmıştı.

ABD KORUMASI KARŞILIĞINDA GÜNEY KORE NÜKLEER SİLAH GELİŞTİRMEYECEK

Deklarasyon metninde, bir güvenlik ortaklığı olarak başlayan iki ülke ilişkilerinin zamanla, "demokratik ilkeleri savunan, ekonomik işbirliğini zenginleştiren ve teknolojik ilerlemeleri yönlendiren gerçek anlamda küresel bir ittifaka dönüştüğünün" altı çizilmişti. Deklarasyonda, "Güney Kore'nin, ABD'nin genişletilmiş caydırıcılık taahhütlerine tam güven duyduğu ve ABD'nin nükleer caydırıcılığının önemini, gerekliliğini ve faydasını kabul ettiği" vurgulanmıştı.

TAŞIDIĞI BALİSTİK FÜZELERİN 12 BİN KİLOMETRE MENZİLİ VAR

ABD Donanması'nda genellikle "boomers" olarak adlandırılan 14 balistik füze denizaltısı bulunuyor. Nükleer güçle çalışan bu denizaltılar, 20 adet Trident II D5 füzesi taşıyor. Bu füzelerin her biri 12 bin kilometre uzaklıktaki hedeflere, sekiz adede kadar nükleer savaş başlığı taşıyabiliyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar