Ölümcül türbülans sonrası Singapur Havayolları'ndan yeni kurallar
Artı Gerçek - Dünyanın önde gelen şirketlerinden Singapur Havayolları, SQ321 sefer sayılı uçuşunda yaşanan ölümlü türbülansın ardından uçuş rotasında ve emniyet kemeri kurallarında değişikliğe gitti. Şirket, uçuş sırasında emniyet kemeri işareti konusunda hem yolcular hem de mürettebat için yeni kurallar açıkladı. Londra-Singapur seferinde bir kişinin öldüğü, en az 20 kişinin ağır yaralandığı uçuşun ardından söz konusu rotada da değişikliğe gidildiği görüldü.
211 yolcu ve 18 mürettebatıyla 21 Mayıs'ta Londra'dan Singapur'a uçan Boeing 777-300ER tipi uçak, yemek servisi sırasında aniden 1800 metre alçalmaya sebep olan ve yaklaşık üç dakika süren türbülans sonrası Tayland'ın başkenti Bangkok'a acil iniş yapmıştı. Bu sırada kemerlerini takmayan yolcular savrularak başlarını çarpmış, bavullar kabin içinde havada uçuşmuştu. 73 yaşındaki bir İngiliz yolcu ölürken, 48 kişi yaralanmıştı. 20 kişinin yoğun bakımda kaldığı ve omurilik yaralanması yaşayanların ameliyat edileceği açıklanmıştı.
MÜRETTEBAT DA KOLTUKLARINA DÖNECEK
Singapur Havayolları'ndan bugün yapılan duyuruda, emniyet kemeri işareti politikalarındaki değişiklikler açıklandı. Buna göre türbülansa karşı daha temkinli olmaya karar veren şirket, uçuş sırasında emniyet kemeri işareti açıkken sıcak içecek ve yemek servisini durduracak. Mürettebat da emniyet kemeri işaretinin yanması halinde koltuklarına dönecek ve kendilerini bağlayacak.
ARTIK MYANMAR ROTASINDAN UÇMUYOR
Öte yandan, FlightRadar 24 sitesinin verilerine göre Singapur Havayolları, her gün yapılan söz konusu uçuşun rotasını da değiştirdi. Türbülans sonrası gerçekleştirilen iki Londra-Singapur uçuşunun artık Myanmar üzerinden yapılmadığı, uçakların Bengal Körfezi ile Andaman Denizi üzerinden yol aldığı görüldü.
SEBEBİ İKLİM KRİZİ Mİ?
Son dönemde geçmişe kıyasla daha fazla türbülans vakası yaşanırken, çevre uzmanları arasında da bunun sebebinin iklim krizi olup olmadığı tartışması başladı. AFP'ye konuşan bilim insanları, radarların öngöremediği hava türbülanslarının iklim krizi nedeniyle kötüleştiğini söyledi. İngiltere'deki Reading Üniversitesi'nin geçen sene yayımladığı bir rapor da benzer bir sonuca varmıştı. Raporun yazarlarından Profesör Paul Williams, iklim krizinin türbülans üzerindeki etkilerini anlamak için daha fazla araştırma yapılması çağrısında bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)