Rusya'dan BM'ye 'tahıl koridoru' için üç ay mühlet

Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na katılımını pazartesi günü askıya alan Rusya, Birleşmiş Milletler'e taleplerinin yerine getirilmesi için üç ay mühlet verdi. Rusya, tahıl, gübre ve amonyak gibi ürünlerinin ihracatına izin verilmesini istiyor.

Rusya'dan BM'ye 'tahıl koridoru' için üç ay mühlet

Artı Gerçek - Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na katılımını pazartesi günü askıya aldığını duyuran Rusya, anlaşmaya geri dönmesini isteyen taraflara öne sürdüğü şartların yerine getirilmesi için Birlemiş Milletler'e (BM) üç ay mühlet verdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, ülkesinin tarımsal ihracatını kolaylaştıracak bir mutabakatın sağlanması gerektiğini vurguladı.

Radyo Sputnik'e konuşan Sözcü, Rusya ile Birleşmiş Milletler arasında imzalanan anlaşmanın üç yıl süreyle geçerli olacağının imza altına alındığını hatırlattı. Zaharova, "Anlaşma, taraflardan birinin (Rusya veya BM) anlaşmayı feshetmek istemesi halinde üç ay önceden bildirimde bulunması gerektiğini belirtiyor. Biz bildirimde bulunduk" dedi. "Buna göre, BM'nin somut sonuçlar elde etmek için hala üç ayı var" diyen Sözcü, "Dolayısıyla insanlar BM Sekretaryası'ndaki mikrofonlara koşmamalı, bu üç ayı somut sonuçlar elde etmek için kullanmalı" ifadelerini kullandı ve somut sonuçlar elde edilirse meselenin tartışılmasına geri döneceklerini ekledi.

NE OLMUŞTU?

Rusya Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın Karadeniz üzerinden tahıl ihracatı yapmasına olanak tanıyan ve bir yıldır BM tarafından yürütülen anlaşmaya katılmayı durdurduğunu belirterek, kendi gıda ve gübre sevkiyatını kolaylaştırmak için verilen sözlerin tutulmadığını dile getirmişti.

Ukrayna'da savaşın başlamasıyla ülkenin Karadeniz'deki limanları geçen yıl Rusya'nın saldırılarına maruz kalmıştı. Ablukaya alınan limanlarla ilgili olarak geçen yıl temmuz ayında Moskova ile Kiev arasında Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin aracılık ettiği bir anlaşma uyarınca üç limana erişim izni verilmişti.

Anlaşma, 19 Kasım 2022'den itibaren 120 gün süreyle uzatılmıştı. Moskova, normalde 120 gün uzaması gereken tahıl koridoru anlaşmasını Mart ayında sadece 60 günlüğüne uzattığını, bu sürede sorunların çözülmesi gerektiğini vurgulamıştı. Rus tahılı, gübre ve amonyak gibi ürünlerinin henüz ihracatının başlamamış olması Moskova’nın tepkisine neden oluyordu. (DIŞ HABERLER)