Rusya'nın Türkiye'ye kurmak istediği gaz merkezi gecikebilir: 'Merkezin yönetimi konusunda tartışıyorlar'
Artı Gerçek - Rusya'nın Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa'ya yönelik gaz satışındaki kaybını ikame etmek amacıyla Türkiye'de bir "gaz merkezi" kurma girişimi anlaşmazlıklar nedeniyle gecikmeyle karşı karşıya.
'MERKEZİ KİMİN YÖNETECEĞİ KONUSUNDA TARTIŞIYORLAR'
Reuters haber ajansına konuşan ve proje hakkında bilgi sahibi olduğu belirtilen iki kaynağın verdiği bilgiye göre anlaşmazlık bu merkezden kimin sorumlu olması gerektiği konusunda yaşanıyor. Kaynaklardan biri Moskova ve Ankara'nın kontrol konusunda çekişmeleri nedeniyle gaz merkezi planının gecikmelerle karşılaştığını söyledi. Medyaya konuşma yetkisi olmadığı için isminin açıklanmasını istemeyen kaynak, "Yönetimsel sorunlar var, merkezi kimin yöneteceği konusunda tartışıyorlar" dedi. Rusya devletine bağlı doğalgaz devi Gazprom'a yakın bir başka kaynak da "yönetim konusunda bir sorun" olduğunu kabul etti. Gazprom ve Türkiye Enerji Bakanlığı Reuters'ın yorum taleplerine yanıt vermedi.
NATO üyesi olan Türkiye'nin Rusya ile ilişkileri iyi olmakla birlikte, Rusya'nın Temmuz ayında Ukrayna'nın Karadeniz üzerinden tahıl ihraç etmesini sağlayan ve Türkiye'nin aracılık ettiği Karadeniz Tahıl Anlaşması'ndan çekilme kararı da dahil olmak üzere bazı konularda ikili ilişkiler gerilmişti. Türkiye halihazırda doğalgazının neredeyse tamamını ithal ediyor ve kapsamlı bir sıvılaştırılmış doğalgaz ithalat altyapısına sahip. Ankara mevcut ve yeni ticari ilişkilerini bir gaz merkezi haline getirmek için kullanabileceğine inanıyor.
PUTİN, GAZPROM'UN BOTAŞ'A YOL HARİTASI SUNDUĞUNU AÇIKLAMIŞTI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Türkiye'de gaz merkezi kurulması fikrini Ekim 2022'de, Rusya'yı Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya bağlayan Kuzey Akım doğalgaz boru hatlarına zarar veren patlamalardan kısa bir süre sonra ortaya atmıştı.
Rusya bu merkezi, Avrupa ülkelerinin alımlarını keskin bir şekilde azaltması nedeniyle gaz ihracatını yeniden yönlendirmenin bir yolu olarak görüyor. Doğrudan Rusya'dan gaz almak istemeyen ülkelere Türkiye üzerinden gaz satmayı umuyor. Moskova şu anda Türkiye'ye Karadeniz üzerinden Mavi Akım ve TürkAkım boru hatlarıyla gaz tedarik ediyor. TürkAkım üzerinden gelen gaz da Macaristan, Yunanistan, Bosna Hersek, Romanya ve Sırbistan dahil olmak üzere güney ve doğu Avrupa'ya ihraç ediliyor. Bazı Batılı başkentler, Rus gazını içeren herhangi bir Türk gaz merkezinin, Moskova'nın Ukrayna'daki eylemleri nedeniyle Batı tarafından yaptırıma tabi tutulan ihracatı, başka kaynaklardan gelen yakıtla karıştırarak maskelemesine izin verebileceğinden endişe ediyor.
Putin Temmuz ayında gaz merkezinin hala gündemde olduğunu ve Rusya'nın Türkiye'de gaz satışı için elektronik bir platform kurmak istediğini söylemiş ardından 4 Eylül'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede Gazprom'un Türk enerji şirketi BOTAŞ'a gaz merkezi için bir yol haritası sunduğunu söylemişti. Putin, ortak bir çalışma grubu oluşturulması, yasal bir çerçeve hazırlanması ve "satın alınan gazın ticareti ve transferi için planlar" gibi konuların yol haritasında yer aldığını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)
Erdoğan-Putin görüşmesi: Aynı konular, benzer yanıtlar
Putin-Erdoğan ortak basın toplantısı: 'Yeni anlaşma için Batı'nın yaptırımları kaldırması gerekiyor'
Soçi'de Erdoğan-Putin görüşmesi sona erdi: 'Tahıl anlaşması için müzakerelere açığız'