Sınır Tanımayan Doktorlar Filistin Koordinatörü: ‘Filistinliler yaşamıyor, hayatta kalmaya çalışıyor’

İsrail'in Gazze'ye yönelik sürdürdüğü yoğun saldırılarda en az 19 bin Filistinli öldü, büyük bir kısmı da yerinden edildi. Sınır Tanımayan Doktorlar’ın Filistin Koordinatörü Guillemette Thomas, bölgede yaşanan insani krizi Artı Gerçek’e anlattı.

Sinem Nazlı DEMİR


İSTANBUL - İsrail ordusunun Gazze'de 7 Ekim'den bu yana başlattığı saldırılar tüm hızıyla devam ediyor. Gazze'yi bir yandan havadan bombalarken bir yandan da kara harekâtını sürdüren İsrail ordusu, özellikle Han Yunus kenti ve çevresindeki şiddetli çatışmalarını sürdürüyor.

Bölgeden gelen haberlere göre, üçüncü ayına giren savaşta neredeyse enkaza dönen Gazze kentinde yaşayan siviller, sadece saldırılarla değil; açlıkla da mücadele ediyor.

FİLİSTİNLİ SİVİLLERİN BİRÇOĞU YERİNDEN EDİLDİ

Han Yunus'taki Nasır hastanesinin bildirdiğine göre, Gazze'deki hastaneler ölü ve yaralı Filistinlilerle maksimum kapasiteye ulaştı. Hala çok az yardımın geçişine izin verilen Gazze'de yaşayan Filistinliler; gıda, su ve diğer temel ihtiyaç maddelerinde de ciddi sıkıntılarla karşı karşıya.

Siviller, İsrail'in yeni saldırılarına hedef olmamak için bulundukları yerlerden ayrılarak Gazze Şeridi'nin güney bölgelerine doğru ilerlemelerini sürdürüyor. Bu nedenle bölgedeki 2,3 milyon insanın yaklaşık yüzde 85'inin evlerinden edildiği ve siviller için güvenli bir bölgenin kalmadığı belirtiliyor.

Bazı uluslararası yardım kuruluşları ve sivil toplum örgütleri, Filistinlilerin temel ihtiyaçlarının giderilmesi ve çatışmalar nedeniyle yaralananlar için hayati riskin azaltılması amacıyla savaş bölgesinde görev yapıyor. Bu kurumlardan bir tanesi de İsviçre merkezli bir sivil toplum örgütü olan Sınır Tanımayan Doktorlar.

Örgütün Filistin Misyonu Acil Durum Koordinatörü Guillemette Thomas, bölgede saldırılardan etkilenen Filistinlilerin ve hastanelerin son durumunu Artı Gerçek’e anlattı.

‘İNSANLAR KITLIKLA MÜCADELE EDİYOR’

Sınır Tanımayan Doktorlar’ın savaşın başlangıcından bu yana Batı Şeria ve Gazze’de çalıştığını belirten Thomas, 7 Ekim’den bu yana bölgede nelerin değiştiğini anlattı:

“Şu an buradaki durum tamamen kaotik. Gazze’deki yardım sistemi savaş yüzünden tamamen kapanmış durumda. Gazze’deki 36 hastaneden 11 tanesi şu an çalışıyor durumda. İnsanların sağlık haklarına erişimleri yok. 7 Ekim’den beri 7 gün 24 saat çalışıyoruz ve durum ilk günle kıyaslandığında tamamen değişmiş bir halde. Doktorlar tamamen tükenmiş durumda. İnsanlar açlıkla, kıtlıkla mücadele ediyorlar.”

‘TEMİZ SU YOK, TUZLU SU İÇİYORLAR’

Filistinli sivillerin sadece yoğun hava saldırılarından değil; temel ihtiyaçlarını karşılamakla da mücadele ettiğini söyleyen Thomas, yardımların yetersizliğinden bahsetti:

“Son birkaç haftadır bazı yardımlar geldi ama elbette genel olarak ihtiyaçları karşılamıyorlar. Diğer ülkeler ve uluslararası organizasyonlar yardım gönderme gücüne sahipler ama şu anki durum gerçekten çok kötü. Filistinliler yaşamıyor, hayatta kalmaya çalışıyor. Yiyecek yok, çok az su var. Temiz suya erişim yok. Tuzlu su içiliyor. Hastalananların sayısı da artıyor.”

‘TEK YAPABİLDİKLERİ HAYATTA KALMAK’

Savaşın bir an önce sonlanması gerektiğini söyleyen Thomas, ABD'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde Gazze'de acilen insani ateşkes istenen karar tasarısını veto etmesine de değindi:

“Burada çocuklardan, kadınlardan, bu savaşla alakası olmayan insanlardan bahsediyoruz.
Çok fazla bombalı saldırı yapılıyor. Bu insanlar tamamen yalnızlar. Filistinliler, bazı ülkelerin arkalarında olduğunu hissediyorlar. Ama birçok ülkeyi, özellikle de ateşkese veto veren ABD’yi anlamakta güçlük çekiyorlar. Filistinlilerin şu an tek yapabildiği hayatta kalmak. Bunun ne zaman biteceğini bilmiyorum ama bu savaş artık acil bir şekilde durmalı.”

Öne Çıkanlar