Tahran'ın Kürdistan'daki Mahsa Amini baskısı artıyor: En az beş ölü
İran'ın Kürdistan eyaletindeki eylemlerde güvenlik güçlerinin gerçek mermili müdahalesi sonucu cumartesiden bu yana en az beş kişinin öldürüldüğü açıklandı. İran'ın güneyinde petrol işçilerinin greve giderek eylemlere destek verdiği de öne sürüldü.
Artı Gerçek - İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin geçen ay ahlak polisi' tarafından gözaltına alındığı sıradaki şüpheli ölümü sonrasında ülkede başlayan ve rejim karşıtı niteliğe bürünerek onlarca eyalete yayılan eylemler sürüyor.
İranlı muhalifler ve insan hakları örgütleri, İran güvenlik güçlerinin Mahsa Amini'nin de memleketi olan Kürdistan eyaletindeki eylemleri giderek daha fazla şiddet kullanarak bastırmaya çalıştığını duyurdu.
Ayrıca başını üniversite öğrencilerinin çektiği eylemlerin hafta başında ülkenin kritik petrokimya endüstrisinde çalışan işçilere sıçradığı da iddia edildi.
'HAFTA SONUNDAN BU YANA BÖLGEDE EN AZ BEŞ KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ'
Bölgedeki insan hakları ihlallerini takip eden Hengaw adlı insan hakları örgütü, Kürdistan eyaletindeki Senendec, Sakkız ve Divandere kentlerinde pazartesi günü itibarıyla yoğun güvenlik gücü varlığı olduğunu açıkladı.
Reuters haber ajansının aktardığına göre örgüt, cumartesi gününden bu yana bölgedeki eylemlerde en az beş Kürdün öldüğünü, 150'den fazlasının da yaralandığını duyurdu.
Sosyal medyada yayınlanan görüntüler güvenlik güçlerinin eylemcilere gerçek mermi kullanarak ateş açtığını gösterdi.
آنی
— Hengaw Human Rights Organization (@HengawO) October 10, 2022
تصویری از مقاومت همه جانبه مردم سنندج در شهرک بهاران در مقابل حمله نظامی تمام قد نیروهای دولتی.
۱٨مهر سنندج#مهسا_امینی #kurdistan#MahsaAmini pic.twitter.com/KqpA3qK974
Hengaw'ın aktardığına göre İran güvenlik güçleri Senendec'te evlere doğru ateş etti ayrıca bazı eylemcilerin ateş açılarak gözaltına alındığı görüntülendi.
بازداشت یک شهروند در سنندج توسط نیروهای سرکوبگر با توسل به خشونت و تیراندازی در شهرک مولوی سنندج.
— Hengaw Human Rights Organization (@HengawO) October 11, 2022
دوشنبه ۱۸ مهر ۱۴۰۱#مهسا_امینی #kurdistan#MahsaAmini pic.twitter.com/IAFWM6XiiG
İran'da yaklaşık 10 milyondan fazla Kürt yaşıyor.
İran yönetimi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde bulunan ve İran'da yasaklı olan örgütlerin karargahlarını da ay başında bombalamıştı.
İran, IKBY'deki Kürt örgütlerin karargahlarını vurdu: 9 kişi öldü
EYLEMLERİN ENERJİ SEKTÖRÜNE DE SIÇRADIĞI İDDİA EDİLDİ
Diğer yandan kritik bir gelişme olarak Mahsa Amini'nin ölümü sonrasında başlayan eylemlerin ülkenin enerji sektörüne sıçradığı öne sürülüyor.
Merkezi Londra'da bulunan rejim muhalifi İran International adlı televizyon kuruluşunun haberine göre, İran'ın Buşehr eyaletine bağlı Aseluye'deki petrokimya işçileri ve Huzistan Eyaleti'nin Abadan kentindeki devlete ait rafineride çalışan işçiler greve gitti.
Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde Aseluye'deki işçilerin "Bu yıl kan yılı, Seyid Ali Hameney'in işi bitti" ve "Diktatör yıkılsın" sloganları attığı görüldü.
اعتصاب کارکنان پتروشیمی بوشهر با شعار : امسال سال خونه سد علی سرنگونه#مهسا_امینی#IranRevolutionpic.twitter.com/z8U8eKyK2x
— قدرت مردم (@powerpeople_) October 10, 2022
Bir diğer videoda ise işçilerin toplandığı ve Asuleye'deki rafinereye giden yolu taşlar ve ateş yaktıkları barikatlarla kestiği görüldü.
Benzer bir grevin Kangan petrol rafinerisindeki işçilerce de yapıldığı öne sürüldü.
????اعتصاب کارگران پتروشیمی بوشهر
— داودرمضانی (@davoodrameza) October 10, 2022
کار گرا جاده ها رو در سه راه عسلویه بستن. #اعتصابات_سراسری #اعتصاب_سراسری #علي_كريمي #مهساامینی pic.twitter.com/kWjhiRobBn
VALİ HAŞİMİ: İŞÇİ GREVLERİNİN ÜLKEDEKİ EYLEMLERLE İLGİSİ YOK
İran'ın Sistan ve Belucistan eyaleti valisi Ali Haşimi ise işçilerin eylem ve grevlerinin Mahsa Amini'nin ölümüyle ilgisi olmadığını savundu.
Reuters'ın haberine göre Haşimi, Aseluye'deki petrokimya işçilerinin maaş anlaşmazlığı nedeniyle pazartesi günü greve gittiğini söyledi.
Haşimi'ye göre bu sırada bazı işçiler hükümet karşıtı sloganlar atarak eylemin amacını "saptırmaya" çalıştı.
İran'da eylül ortasından beri devam eden eylemlerde güvenlik güçlerinin aşırı güç kullanarak yaptığı müdahalelerde İran İnsan Hakları örgütüne göre 19'u çocuk olmak üzere en az 185 kişi hayatını kaybetti. (DIŞ HABERLER)
İran'da öldürülen Nika Şakarami'nin eylemlere katıldığı kanıtlandı
İran'daki protestolarda bir kadın daha öldürüldü
İran'da eylemler dördüncü haftasında: Rejim güçlerinin aşırı güç kullanımı kameralara yansıdı