Tayvan: 71 Çin savaş uçağı ve SİHA'sı Tayvan hava savunma tanımlama bölgesine girdi

Tayvan Savunma Bakanlığı Çin'in adanın ilan ettiği hava savunma tanımlama bölgesine (ADIZ) yönelik en büyük sızıntısını gerçekleştirdiğini duyurdu. Tayvan'ın açıklamasına göre sabah saatlerinde 71 Çin uçağı ve SİHA'sı Tayvan'ın ADIZ sahasına girdi.

Tayvan: 71 Çin savaş uçağı ve SİHA'sı Tayvan hava savunma tanımlama bölgesine girdi

Artı Gerçek- Tayvan Savunma Bakanlığı Çin'in, Tayvan'ın ilan ettiği hava savunma tanımlama bölgesinde (ADIZ) şu ana kadarki en büyük içeri sızmalarından birini gerçekleştirdiğini duyurdu.

Tayvan Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında göre Çin'e ait 71 savaş uçağı ve SİHA'dan oluşan hava kuvvetleri birimleri Tayvan'ın hava savunma tanımlama bölgesi ilan ettiği çizginin içinde uçtu. Bunlardan 47'sinin Çin ve Tayvan'ı ayırdığı belirtilen resmi olmayan sınır çizgisinin Tayvan tarafına geçtiği iddia edildi.

'ABD İLE TAYVAN ARASINDAKİ GİZLİ YAKINLAŞMAYA TEPKİ'

Çin Halk Kurtuluş Ordusu Batı Cephesi Komutanlığından yapılan açıklamada ise, "Tayvan çevresinde kuvvetler arası müşterek acil durum devriyesi ve saldırı ateş talimi faaliyeti yürütüldüğü" belirtildi. Açıklamada tatbikatın, "ABD ile Tayvan adası arasında artan gizli yakınlaşmaya yanıt olduğu" vurgulandı. Tatbikat, ABD'de 2023 Ulusal Savunma Yetki Yasası'nın 23 Aralık'ta Başkan Joe Biden'ın imzalamasıyla yürürlüğe girmesinin ardından geldi. 2023 mali yılı için savunma harcamalarını gerekçelendiren yasada Çin'in çok boyutlu tehditlerine dair hükümlerin yanı sıra Tayvan'ın kendi savunmasını güçlendirmesine destek için 5 yılda 10 milyar dolara kadar askeri yardım sağlanmasını öngören düzenleme yer almıştı. ABD, Tayvan yerine Çin ile diplomatik ilişkilere sahip olsa da yasalarının silah satmasına izin verdiği Tayvan ile yakın ilişkiler sürdürmeye devam ediyor.

ÇİN, ABD'NİN 2023 ULUSAL SAVUNMA YETKİ YASASI'NA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Çin, yasa nedeniyle ABD'yi protesto etmiş, Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada yasanın "tek Çin" ilkesini ihlal ettiği belirtilerek, "Tayvan, Çin'in Tayvanı'dır. Çin'in iç işlerine hiçbir dış müdahale kabul edilemez" ifadesine yer verilmişti. Pekin, "tek Çin ilkesi"ni vurgulayarak Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor.

Tayvan ve Çin arasındaki diplomatik ilişkiler son aylarda ciddi şekilde gerilmişti. Ağustos ayında ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nacy Pelosi'nin adayı 25 yıl sonra ziyaret eden ilk Temsilciler Başkanı olmasının ardından Çin Tayvan Boğazı'nda şu ana kadarki en büyük askeri tatbikatını yapmıştı. 7 gün süren tatbikatlar adanın çevresinde fiili abluka oluşturmuştu. Gerçek silah ve mühimmatın kullanıldığı tatbikatlar sırasında Çin ana karasından ateşlenen güdümlü füzeler, Tayvan yakınlarındaki sulara düşmüştü. (DIŞ HABERLER)