Teknik olarak hala savaşta olan Lübnan ve İsrail deniz sınırı anlaşması imzaladı

İsrail ve Lübnan bir süredir planlanan deniz sınırı anlaşmasının nihai taslaklarını imzaladı. İsrail Başbakanı anlaşmayı "ekonomik ve siyasi başarı" diye niteledi, "Düşman bir devlet tüm uluslararası toplumun önünde her zaman İsrail'i tanımıyor" dedi.

Teknik olarak hala savaşta olan Lübnan ve İsrail deniz sınırı anlaşması imzaladı

Artı Gerçek - Teknik olarak hala savaşta olan Lübnan ve İsrail tarihi önemdeki deniz sınırı anlaşmasını onayladıklarını duyurdu.

Sabah saatlerinde önce Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, İsrail ile deniz sınırı anlaşması için hazırlanan nihai taslağı imzaladı. Avn, arabulucu konumundaki ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Güvenliği Danışmanı Amos Hochstein ve beraberindeki heyet ile başkent Beyrut'taki Baabda Sarayı'nda bir araya geldi. Görüşmenin ardından Lübnan Meclis Başkan Yardımcı İlyas Ebu Saab, Hochstein ile ortak basın toplantısı düzenledi.

'YENİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI'

Anlaşmayla birlikte "yeni bir dönemin başladığını" söyleyen Saab, "Cumhurbaşkanı Avn, anlaşma taslağını onaylayıp imzaladı. Cumhurbaşkanı daha sonra anlaşma metnini Hochstein ve Lübnan heyeti ile Birleşmiş Milletler'in güneydeki karargahına gönderecek" dedi.

Nihai anlaşma taslağının daha önce basında yayımlanan metinle aynı olduğunu söyleyen Saab "Herhangi gizli bir anlaşma, değişiklik söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Güvenliği Danışmanı Hochstein ise taraflardan birinin anlaşmayı ihlal etmesi halinde ABD'nin anlaşmazlıkları çözmek için garantör konumunda kalmayı sürdüreceğini söyledi.

Hochstein " Eğer taraflardan biri anlaşmayı ihlal ederse iki taraf da kaybeder" diye konuştu.

TÖREN AYRI SALONLARDA YAPILACAK

Diplomatik ilişkileri bulunmayan komşu iki ülkenin savaş durumda olmaları nedeniyle, anlaşma metninin takası için ortak bir tören düzenlenmeyecek. Lübnan ve İsrailli heyetler, Lübnan'ın güneyindeki Nakura bölgesindeki Birlemiş Milletler Geçici Görev Gücü'ne ait karargahta yan yana gelmeden ayrı salonlarda anlaşma nüshalarını takas edecek.

LAPİD: DÜŞMAN BİR DEVLET HER ZAMAN İSRAİL'İ YAZILI ANLAŞMAYLA TANIMIYOR

İsrail Başbakanı Yair Lapid de sosyal medyadan yaptığı açıklamada İsrail hükümetinin anlaşmayı onayladığını duyurarak "Bu ekonomik ve siyasi bir başarı" dedi.

Lapid açıklamasında "Bu, İsrail'in güvenliğini ve Hizbullah'a ve kuzeyden gelen tehditlere karşı hareket özgürlüğümüzü güçlendiren ve güçlendiren bir anlaşmadır (..) Bu siyasi bir başarıdır, düşman bir devletin tüm uluslararası toplumun önünde yazılı bir anlaşmayla İsrail Devletini tanıması her gün mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

İsrail'in anlaşma sonunda kendisine kalacak Kariş doğal gaz sahasında üretime başladığını aktaran İsrail Başbakanı, anlaşma gereği Lübnan'a kalan Kana doğal gaz sahasından da yüzde 17 gelir elde edeceklerini dile getirdi.

NASRALLAH: LÜBNAN İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR ZAFER

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ise anlaşmanın ardından bir dizi önemli açıklama yaptı. Anlaşmanın İsrail ile ilişkileri normalleştirme anlamına gelmediğini söyledi.

Anlaşmayı "Lübnan için çok büyük bir zafer" diye niteleyen Nasrallah deniz sınırları konusunda İsrail'e karşı olan teyakkuz haline son verildiğini "Direniş görevini tamamladı. Askeri seferberlik sona erdi" sözleriyle açıkladı.

Nasrallah sözlerini "Ülkede bazı kişiler şoke oldu ve şaşırdı. Akıl ermez sözler sarf ediyorlar. Bugün yaşananlar İsrail ile ilişkilerin normalleşmesiyle ilgili tüm söylenenlerin temelsiz olduğunu kanıtladı. Nakura köyünde olanlar İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi anlamına gelmiyor. İsrail'e hiçbir güvenlik garantisi verilmedi" dedi.

ANLAŞMA NE GETİRİYOR?

Basına daha önce yansıdığı kadarıyla iki ülke arasında ilk deniz sınırı anlaşması 23. hattı sınır olarak kabul ediyor. Lübnan daha önce 23. hattın müzakerelere konu olmasına itiraz ediyordu. Zira 23. hattın kabul edilmesiyle İsrail, Kariş Gaz Sahası'nda gaz arama ve çıkarma işlemleri yapmaya tam hak kazanıyor.

Anlaşmayla birlikte Lübnan, Kana gaz sahasında gaz arama ve çıkarmaya hak kazansa İsrail, henüz bilinmeyen miktarda doğal gaz olduğuna işaret edilen Kana’daki ‘hakkını’ Fransa merkezli TotalEnergies’ten alacak.

Lübnan'a ait olan Blok 8 ve Blok 9 alanlarının genişliği de anlaşmayla birlikte azalıyor. Ancak anlaşma açık deniz enerji araştırmalarının önünü açtığı için özellikle Lübnan'ın münhasır ekonomik bölgesinde azalma olsa da ülkede yaşanan ekonomik krizde bir hafiflemeye yol açacağı tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)

israil Lübnan yair lapid deniz sınırı anlaşması Mişel Avn