'Türkiye İdlib’deki grupları Afrin’e göndermek istiyor'
PYD eski Eş Başkanı ve TEV-DEM Diplomasi Komitesi üyesi Salih Müslim, İdlib’de yaşananlara dair Türkiye, İran ve Rusya arasında gerçekleştirilen Astana görüşmelerine dikkat çekerek, "Bu kapsamda gerçekleştirilen tahran toplantısı taktiksel düzeyde kaldı. Astana görüşmeleriyle ancak cihatçıları Suriye’nin değişik yerlerinden getirerek İdlib’de toplayabildiler" dedi.
Rusya ile İran’ın cihatçı grupları İdlib’den çıkarmaya çalıştıklarını, ancak Türk devletinin de buna karşı çıktığına dikkat çeken Müslim, "Böyle olunca da Rusya İran’ı Idlib dosyasından uzak tutmaya çalıştı. Idlib’e operasyon yapılacağı tartışmaları sadece basın üzerinden yapılan propaganda malzemesiydi. Bununla suriye toplumunu kandırmaya çalıştılar. İşin özünde İdlib sorununda her hangi bir değişiklik yaşanmış değil. Dolayısıyla iran ile Suriye rejimi bu sorunu tam çıkmaza girmeden çözmek durumundalar" şeklinde konuştu.
"RUSYA İLE TÜRKİYE ARASINDA YENİ ANLAŞMALAR VAR"
"Türk devleti Cephet El-Nusra ile savaşmak zorunda. Eğer böyle olursa El-Nusra sorunu çözülür" diyen Müslim, "Herkes Türk devletinin Suriye’ye dönük amaçlarını görüyor, biliyor. Fakat beri tarafta Rusya ile Türk devleti arasında nasıl bir anlaşma olduğunu bilmiyor. Ancak bildiğimiz bir gerçek var ki, o da bu iki taraf arasında yeni anlaşmaların olduğudur. Dileriz ki bir kez daha Kürtler bu pazarlığın içine girmezler. Eğer Kürtlerin kazanımlarına dönük bir girişimleri olursa hem siyasi hem de askeri açıdan kendimizi savunacağız" şeklinde konuştu.
Rusya’nın Türkiye’ye "Bu grupları Suriye’ye götürdüğün gibi geri çıkartacaksın" dediğini vurgulayan Müslim, İdlib’teki cihatçıların büyük çoğunluğunun yabancı olduğunu ve MİT eliyle bölgeye sokulduğunu söyledi.
"İRAN'IN GÖRÜŞMEDE YER ALMAMASI ÇEKİLDİĞİ ANLAMINA GELMİYOR"
İran’ın Idlib görüşmelerinde yer almamasına ilişkin ise Müslim, şu değerlendirmelerde bulundu: "İran Suriye’nin her bölgesinde terörist gruplara karşı verilen savaşta yer aldı. Ancak Idlib’te sadece Türkiye ve Rusya savaşıyor. Şüphesiz İran buradaki savaşa katılması halinde bölgeden pay isteyecektir. Öte yandan İran’ı tamamen Suriye’den çıkarmayı amaçlayan bir girişim var. İran’ın Idlib dosyasında yer almaması Suriye’den çekildiği anlamına gelmiyor. İran silah ve askerleri halen Suriye rejimi arasındadır. İran bölgedeki girişimlerini Suriye rejimi ile birlikte sürdürecektir."
ABD, Britanya ve Fransa gibi devletlerin İdlib’i sadece Rusya ve Türkiye’ye teslim etmeyeceğini vurgulayan Müslim, "Idlib sorunu önemli bir konudur. Tüm devletler için büyük önem taşımakta ve sorunun nerede bitirileceği de bilinmiyor" dedi.
‘TÜRKİYE İDLİB'DEKİ TERÖRİSTLERİ AFRİN'E GEÇİRMEYİ PLANLIYOR"
İdlib’teki grupların silah bırakması halinde bir çözümün gelişebileceğini belirten Müslim, cihatçıların silah bırakmaması halinde Suriye krizinin daha fazla derinleşeceğini vurguladı. Müslim şöyle devam etti: "Idlib’teki terörist gruplar kentten çıkarıldığında nereye gönderilecek? Şüphesiz ki Türkiye buradaki terörist grupları Afrîn’e göndermeyi planlıyor. Bunu hiçbir şekilde kabul etmeyeceğiz ve bu çete grupları ile savaşacağız. Afrîn bizim için hayati noktadadır ve hiçbir şekilde buradan vazgeçmeyeceğiz. Cihatçıların Afrîn’e geçirilmesi ile bölgedeki durum iyice sertleşecek. Bu durum da Türkiye’nin hiçbir şekilde çözüm aramadığını gösteriyor."
‘TÜRKİYE RUSYA'DAN İZİN ALMADAN KUZEY SURİYE'YE SALDIRAMAZ"
Türkiye’nin Rusya’nın onayı olmadan QSD tarafından kurtarılan alanlara saldıramayacağını vurgulayan Müslim, "Türkiye, Putin ile gerçekleştirdiği görüşmede açıkça Kuzey Suriye’ye saldırmak istediğini söyledi. Türkiye, Rusya’ya Mınbiç işgalinde yardım etmesi halinde kendilerinin de Idlib’teki sorunu çözeceğini söyledi. Rusya bu teklifi kabul etmedi çünkü bölge dosyası Rusya’nın elinde değil" dedi. (ANHA)