NASA'nın ilk asteroit örneğini taşıyor: Uzay aracı OSIRIS- REx Dünya’ya geri dönüyor
Artı Gerçek - Üç yıl önce bir asteroidin yüzeyinden kopardığı kayalık materyal örneğini taşıyan bir NASA uzay kapsülü, hafta sonu atmosferde ateşli bir dalış yapmak üzere Dünya'ya doğru hızla ilerliyor. Kapsülün pazar günü Utah çölüne paraşütle iniş yapması bekleniyor.
NASA yetkilileri Cuma günü düzenledikleri basın brifinginde hava tahminlerinin olumlu olduğunu ve robotik uzay aracı OSIRIS-REx'in planlandığı gibi son iniş için, numune geri dönüş kapsülünü serbest bırakma yolunda olduğunu ve uçuş yolunda başka bir ayarlamaya gerek olmadığını söyledi. Uzay aracını tasarlayan ve inşa eden aynı zamanda dünyanın en büyük silah şirketi Lockheed Martin'in program yöneticisi Sandra Freund, görev yöneticilerinin Salt Lake City'nin batısındaki ABD ordusunun geniş Utah Test ve Eğitim sahasına "nokta atışı" bir iniş beklediklerini söyledi.
YEDİ YILLIK YOLCULUĞU SONA ERECEK
Yuvarlak, sakız damlası şeklindeki kapsülün, ses hızının yaklaşık 35 katıyla atmosferin tepesine çıktıktan yaklaşık 13 dakika sonra, yedi yıllık bir yolculuğu tamamlayarak GMT- Türkiye saatiyle 17:55'te paraşütle inmesi planlanıyor. NASA ve Arizona Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının ortak çalışması olan OSIRIS-REx görevi başarılı olduğu takdirde, Japon uzay ajansının son 13 yılda gerçekleştirdiği benzer iki görevin ardından, analiz edilmek üzere Dünya'ya gönderilen üçüncü ve şimdiye kadarki en büyük asteroit örneği olacak.
'BENNU'NUN DÜNYAYA ÇAPRMA OLASILIĞI 2100'LÜ YILLARDA 2 BİN 700'DE BİR'
OSIRIS-REx, örneğini 1999 yılında keşfedilen ve her altı yılda bir gezegenimizin nispeten yakınından geçtiği için "Dünya'ya yakın nesne" olarak sınıflandırılan karbon zengini bir asteroit olan Bennu'dan topladı. Bilim insanları 22'incci yüzyılın sonlarında Dünya'ya çarpma olasılığını 2.700'de 1 olarak belirtiyor. Bennu, asteroitlere göre küçüktür ve çapı sadece 500 metre. yaklaşık 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarparak dinozorları yok eden dehşet verici Chicxulub asteroitine kıyasla çok küçük.
Diğer asteroitler gibi Bennu da, yaklaşık 4,5 milyar yıl önce oluşmasından bu yana bugünkü kimyası ve mineralojisi neredeyse hiç değişmemiş olan erken güneş sisteminin ilkel bir kalıntısı. Bu nedenle Dünya gibi kayalık gezegenlerin kökenleri ve gelişimleri hakkında değerli ipuçları barındırıyor ve hatta yaşamın evrimleşmesi için gerekli olanlara benzer organik moleküller içerebilir. Tucson'daki Arizona Üniversitesi'nden misyonun baş araştırmacısı Dante Lauretta geçen ay gazetecilere verdiği demeçte, "Kelimenin tam anlamıyla Dünya var olmadan önce oluşmuş jeolojik malzemelere bakıyoruz" dedi.
2016'DA FIRLATILMIŞTI
OSIRIS-REx Eylül 2016'da fırlatıldı ve 2018'de Bennu'ya ulaştı, ardından 20 Ekim 2020'de bir yakala ve git manevrasıyla robot kolunu gevşek yüzeye batıracak kadar yaklaşmadan önce asteroidin yörüngesinde yaklaşık iki yıl geçirdi. Uzay aracı Mayıs 2021'de Dünya'ya geri dönmek üzere 1,2 milyar millik bir yolculuğa çıktı. Bennu örneğinin 250 gram olduğu tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)
Uzayda bugüne kadarki en büyük patlama tespit edildi