Uzayda bugüne kadarki en büyük patlama tespit edildi
Artı Gerçek - Gökbilimciler şu ana kadar uzayda yaşanan en büyük kozmik patlamayı tespit ettiklerini duyurdu. Patlamayı süper kütleli bir kara delik tarafından yutulan dev bir gaz bulutunun tetiklediği düşünülüyor. 8 milyar ışık yılı uzaklıkta tespit edilen parlama, bilinen herhangi bir süpernovadan 10 kat daha parlak ve şimdiye kadar üç yıldan fazla sürdü, bu da onu kaydedilen en yüksek enerjiye sahip patlama yapıyor. Bulgular, hakemli bilimsel dergi Monthly Notices of the Royal Astronomical Society'de yayınlandı.
'GÜNEŞİN 10 MİLYAR YILIK ÖMRÜNDE SALACAĞI ENERJİNİN 100 KATI ENERJİ ORTAYA ÇIKTI'
Gözlemlere öncülük eden Southampton Üniversitesi'nden astronom Dr. Philip Wiseman "Giderek daha parlak hale gelirken bir yıl boyunca fark edilmedi. Bunun Güneş Sistemi'nin 100 katı büyüklüğünde ve güneşin yaklaşık 2 trilyon katı parlaklığa sahip bir ateş topu olduğunu tahmin ettik. Üç yılda, bu olay güneşin 10 milyar yıllık ömründe salacağı enerjinin yaklaşık 100 katı kadar enerji açığa çıkardı" ifadelerini kullandı.
Bilim adamları, "AT2021lwx" adı verilen patlamanın, muhtemelen güneşten binlerce kat daha büyük olan ve süper kütleli bir kara deliğin içine çekilen devasa bir gaz bulutunun sonucu olduğuna inanıyor.
PATLAMA İLK OLARAK 2020'DE TESPİT EDİLDİ
Patlama ilk olarak 2020'de, süpernovalar veya geçen asteroitler ve kuyruklu yıldızlar gibi kozmik olaylara işaret edebilecek ani parlaklık artışları için gece gökyüzünü araştıran Kaliforniya'daki Zwicky Transient Tesisi tarafından tespit edildi. Olay başlangıçta göze çarpmadı, ancak takip gözlemleri mesafesinin hesaplanmasına izin verdiğinde, gökbilimciler inanılmaz derecede nadir bir olayı yakaladıklarını fark etti. Wiseman, "Ekibimize sayıları söylediğimde hepsi çok şaşırdı. Ne kadar parlak olduğunu anladığımızda, onu açıklamanın bir yolunu bulmamız gerekti" dedi. (DIŞ HABERLER)
Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na uzay yanıtı: ABD'de birileri işletmiş