YPG, ABD'nin 'terör raporu'nda yer almadı
Amerikan Dışişleri Bakanlığı her yıl yayınladığı 'Terörizm Ülkeler Raporu’nu açıkladı. Türkiye'nin IŞİD’e katılmak isteyen yabancılar için kaynak ve transit ülke konumunda olduğu belirtildi.
Amerikan Dışişleri Bakanlığı her yıl yayınladığı Terörizm Ülkeler Raporu’nu açıkladı. Türkiye'nin "terör örgütü" olarak nitelediği Suriye'deki Kürt bölgelerinde faaliyet gösteren YPG raporda yer almadı.
Raporun Türkiye bölümünde Türkiye’nin içerde PKK dışarda da IŞİD ile "mücadele ettiği" yazıldı. Türkiye’nin geçen yıl Suriye’nin kuzeyinde düzenlediği Fırat Kalkanı Harekatı da rapora girdi.
Raporda Türkiye Avrupa bölümünde yer aldı. Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olduğunu savunduğu ve FETÖ olarak nitelediği Fethullah Gülen hareketini" terör örgütü" listesine aldığına değinildi. Türkiye’nin "terör örgütü" olarak nitelediği YPG ise raporda yer almadı.
"TÜRKİYE TRANSİT ÜLKE"
Türkiye’nin IŞİD’e karşı mücadele koalisyonunun aktif bir üyesi olduğu ve aynı zamanda IŞİD’e ve Suriye ile Irak’ta savaşan diğer terör gruplarına katılmak isteyen yabancı terörist savaşçılar için kaynak ve transit ülke konumunda olduğu belirtildi.
2017 yılını kapsayan rapora göre 23 Ekim 2017 itibariyle Türkiye’nin ülkeye giriş yapamayacak olan kişilerin listesinde 145 ülkeden toplam 53,781 kişi bulunuyor. Raporda Türkiye’nin terör bağlantısı şüphesi bulunduğu gerekçesiyle en az 100 ülkeden 5.446 kişiyi sınırdışı ettiği belirtiliyor.
Türkiye’nin hem ülke içinde hem de sınırlarının ötesinde PKK’yE yönelik operasyonlar sürdürdüğü belirtilen raporda PKK’nin Süleymaniye'de kaçırdığı iki MİT mensubuna da değinildi. Türkiye’nin 2017 yılında da ABD'den PKK'ye karşı yardım almaya devam ettiği belirtildi.
Raporda "Türkiye’nin sıklıkla sağlam olmayan delillere dayanarak ‘FETÖ’ ya da terör bağlantılı oldukları iddiasıyla Kasım ayından bu yana 150 bin kamu çalışanının görevine son verildiği" bilgisi yer aldı.
"TÜRKİYE'NİN TERÖR TANIMI İLE ABD'NİN TERÖR TANIMI UYUŞMUYOR"
Raporun "Yasa, Uygulama ve Sınır Güvenliği" bölümünde, Türkiye’nin geniş bir terörizm tanımı olduğu ve bu tanımın anayasal düzen ile devletin iç ve dış güvenliğine karşı işlenen suçları da kapsadığı ve hükümetin bunu sık sık Amerika’nın ifade ve toplanma özgürlüğü olarak niteleyeceği faaliyetleri suç olarak tanımlamada kullandığına dikkat çekildi.
"İRAN, SURİYE VE KUZEY KORE TERÖRİZMİN SPONSORLARI"
İçişleri Bakanlığı verilerine göre, 24 Nisan ve 30 Ekim tarihleri arasında 28,500 sosyal medya hesabının askıya alındığı ve bu hesaplarla bağlantılı olan ve terör bağlantılı propaganda yaptıkları iddia edilen 2000 kişinin gözaltın alındığı ifade edildi.
Raporun "Terörizmin Devlet Sponsorları" bölümünde Kuzey Kore, İran, Suriye ve Sudan öne çıktı. (Kaynak: Amerika'nın Sesi)