450 milyon dolarlık vurgun iddiasına Cemil Ertem'den cevap: Çok itibar etmiyorum

450 milyon dolarlık vurgun iddiasına Cemil Ertem'den cevap: Çok itibar etmiyorum
TCMB Başkanının değişeceğinden haberdar olanların kurdaki tahmin edilmesi güç olmayan yükselişi öngörerek, geçen hafta piyasadan dolar topladığı iddiasının yankıları sürüyor.

ARTI GERÇEK - Cumartesi günü sabaha karşı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınması Türk Lirası’nda sert bir değer kaybına neden oldu. Kulislerde, Merkez Bankası Başkanı değişiminden önceden haberdar olanların geçen hafta perşembe ve cuma günü dolara yatırım yaptığı iddia ediliyor.

İlk olarak Odatv’nin gündeme getirdiği iddiaya göre, Merkez Bankası Başkanı’nın değişimi dolayısıyla oluşan sert dalgalanmanın hemen öncesinde, perşembe ve cuma günlerinde piyasada 450 milyon dolarlık dolar alışı gerçekleşti.

Önceki günlerde günlük 150 milyon dolar civarında olan alış hacminin perşembe ve cuma günleri yükselmesi, Merkez Bankası Başkanı’nın değiştirileceğinden haberdar olan kesimlerin dolara yatırım yaptığı yönünde yorumlanıyor.

Haberlere göre, piyasa uzmanları görevden almadan hemen sonrasında döviz kurlarında sert bir yükselişi öngörmenin hiç de zor olmadığını, bu bilgiye sahip olanların bunu "yatırım fırsatına" dönüştürüp dönüştürmediğinin açığa çıkarılması gerektiğini belirtti.

İddia, bugün partisinin Meclis grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından da soru olarak iktidara yöneltildi. Kılıçdaroğlu, "Cuma günü 450 milyon dolar satıldı. Kime satıldı, kim voleyi vurdu bilinmiyor. Açıklanır mı? Açıklanmaz. Eskiden bir kişi çalışır bütün aileye bakardı. Şimdi 83 milyon kişi çalışıyoruz saraya ve Londra'daki bir avuç tefeciye bakıyoruz" ifadelerini kullandı.

İktidar cephesinden ise konuya dair henüz resmi bir açıklama yok. İddiaya dair konuşan tek isim, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi alanındaki Başdanışmanı Cemil Ertem oldu.

CEMİL ERTEM: BİLİMSEL İKTİSADİ TARTIŞMALAR DEĞİL

Ertem, akşam saatlerinde katıldığı canlı yayında, 450 milyon dolarlık dolar alışı iddiasının sorulması üzerine, "Çok itibar etmiyorum, bilimsel iktisadi tartışmalar değil" yanıtını vermekle yetindi.

Perşembe ve cuma günü gerçekleşen işlemlere dair bilgi vermeyen Ertem, kur krizinin ortaya çıktığı Pazartesi gününe dair ise, "Pazartesi 5-6 milyar dolar civarında döviz satışı gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

Bloomberg HT'ye konuşan dört üst düzey bankacıya göre, kurdaki ve altındaki yükselişi satış fırsat gören kurumsal ve bireysel yerli yatırımcılar pazartesi günü 5-6 milyar dolarlık altın ve döviz sattı. Dolar tarafında özellikle 8.10-7.98 TL aralığında satışların gözlendiğini ifade eden bankacılar, satışların özellikle kurun geldiği noktayı fırsat olarak gören, TL borcu olan şirket ve bireylerden gelmiş olabileceğini belirtiyorlar.

Habertürk canlı yayınında açıklamalarda bulunan Ertem, "Merkez Bankası hiçbir zaman kur hedeflemez, Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi var" ifadelerini kullandı. 

Ertem, "Dört ayda üç başkan neden değişti?" sorusuna şöyle cevap verdi: 

"TCMB, en köklü kurumlardan bir tanesi. Kendine özge yapısı olan bir kurum. Merkez Bankası başkanlarının değişmesi aslında bu köklü kurumun kurumsal yapısının temel politikasının değiştiği anlamına gelmiyor.

Sayın Cumhurbaşkanımızın takdirleridir. Belki de bu konuda banka deneyimi de olan bir ismi de tercih etmiş olabilir, bilemeyiz. Cumhurbaşkanımızın buradaki iradesi subjektiftir ve ona aittir."

Ertem, '128 milyar döviz revervi' tartışamalarına ilişkin ise "Teknik bir mesele siyasallaştırılıyor, bu kötü niyetli kara propaganda. Banka bazen satar, gerek duyunca da geri alır" diye konuştu. 

Ertem ayrıca, "Türk Lirası'na güvenin hızla inşa edileceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar