ABD'nin Ankara Büyükelçisi'nden swap açıklaması
ABD’nin Türkiye Büyükelçisi David M. Satterfield, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Türkiye arasındaki herhangi bir swap hattı anlaşması koşullarının finans ve para konuları temel alınarak oluşturulduğunu, bu koşulların siyasi olmadığını söyledi.
Satterfield, Atlantik Konseyi’nin ev sahipliğinde düzenlenen online toplantıda, "Türkiye, birçok ülke gibi Fed ile doğrudan temas halinde" dedi.
Reuters'ın haberine göre, Satterfield, "Potansiyel uygunlukla ilgili Fed'in açık piyasalar komitesi tarafından belirlenen belirli şartlar var. Bunlar finansal parasal gereklilikler, siyasetle bağlantılı değil" ifadelerini kullandı.
Bloomberg'in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre, 31 Mart’ta ABD Başkanı Donald Trump ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fed'in swap hattına Türkiye'nin de dahil edilmesini teklif etmişti.
Trump ile yapılan telefon görüşmesinden sonra Türk yetkililerin G-20 ülkelerinin merkez bankaları ile döviz takasına imkan sağlayan swap mekanizmalarını ele aldığı ancak görüşmelerden şu ana kadar somut bir sonuç elde edilmediği belirtilmişti.
Reuters, 10 Nisan'da yayınladığı, adını vermediği bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberinde Türkiye'nin takas hattına girmek için yaptığı görüşmeleri sonlandırdığını ve başka kaynak arayışına gittiğini söylemişti.
Reuters'a konuşan Türk yetkililer, Ankara'nın Fed ile anlaşma yolunu ararken Uluslararası Para Fonu'na (IMF) iç siyasetteki olumsuz algıyı önlemek için başvurmayı tercih etmediğini söylemişti.
Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal ise, dün yaptığı açıklamada, merkez bankalarıyla swap hattı görüşmelerinin sürdüğünü dile getirerek, şu açıklamalarda bulundu:
"Merkez bankalarıyla olan swap görüşmelerimiz devam ediyor. Swap ilişkimiz olan birkaç merkez bankası var onlarla ilişkiyi güçlendirme görüşmelerimiz devam ediyor. Bunlarla sınırlı değil daha fazla sayıda merkez bankasıyla swap hattı kurulması görüşmeleri sürüyor. Sürecin devam etmesi nedeniyle detaylı bilgi veremiyorum. Swap anlaşmalarını yerel paralarla ticareti geliştirme üzerine oturtmuştuk daha önceki anlaşmalarımızı bu dönemde öne çıktı.
G20 platformlarında da bir çok ülkenin swap anlaşmalarını genişletme yönünde görüşleri destekledi. Ticari bağımızın güçlü olduğu ülke ve merkez bankalarıyla görüşmeleri sürdürüyoruz. Gelişmeler oldukça paylaşacağız."