Bakan Mehmet Şimşek: Merkez Bankası ihtiyaç duyarsa likiditeyi çekmek için borçlanacağız

Bakan Mehmet Şimşek: Merkez Bankası ihtiyaç duyarsa likiditeyi çekmek için borçlanacağız
Bakan Mehmet Şimşek, "Merkez Bankası ihtiyaç duyarsa biz Hazine ve Maliye olarak gerektiğinde ihtiyacımızın da ötesinde likiditeyi çekmek için borçlanacağız" dedi. Şimşek, üç yıl için 60 milyar dolar Türkiye'ye taahhüt edilmiş kaynak olduğunu öne sürdü.

Artı Gerçek - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıtdışı ekonomiyle mücadelede yeni bir eylem planı açıklamayacaklarını belirterek, fiilen 'mücadeleyi' sürdürüceklerini söyledi. Merkez Bankası'nın ihtiyaç duyması halinde likiditeyi çekmek için borçlanacaklarını da duyurdu.

Bakan Şimşek'in, Maliye Hesap Uzmanları Vakfı tarafından düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada öne çıkan başlıklar şöyle:

ŞU AN TEK ÖNCELİK FİYAT İSTİKRARI: Programımız fiyat istikrarını sağlamaya yönelik. Mali disiplin bunu destekleyici nitelikte. Sürdürülebilir cari açık bunun çıktısı. Yapısal dönüşüm kazanımları kalıcı hale getirecek. Türkiye'nin şu anda tek önceliği var, o da fiyat istikrarı. Enflasyonun düşük tek hanelere indirilmesi çok ciddi bir iş, zaman, kararlılık ve sabır gerektiriyor. Enflasyonda geçiş dönemi bu ay itibarıyla sona eriyor. Şu anda dezenflasyon sürecinin eşiğindeyiz; Eylül'de inanıyorum ki 40'lı rakamları görebiliriz.

GEREKİRSE BORÇLANACAĞIZ: Merkez Bankamız ne gerekiyorsa yapıyor. Çok iyi bir ekip var. Geleneksel para politikası anlamında ne gerekiyorsa yapıyor. Parasal sıkılaştırma, seçici kredi sıkılaşması, miktarsal sıkılaşma. Bunların tamamını, bütün araçları istediği şekilde şu anda uygulamaya koyuyor. Sonuç alacağımıza inanıyorum.

KREDİ SIKILAŞTIRMASI SÖZ KONUSU: Seçici kredi sıkılaştırmasında çok ciddi bir sıkılaştırma söz konusu. Bu biraz zaman alıyor fakat etkisini göreceğiz. Miktarsal sıkılaştırma burada da çok ciddi bir çaba var. Merkez Bankamız ihtiyaç duyarsa biz Hazine ve Maliye olarak gerektiğinde ihtiyacımızın da ötesinde likiditeyi çekmek için borçlanacağız. Çünkü maliye politikasının buradaki işlevselliği fiyat istikrarını sağlamak için ne gerekiyorsa yapmaktır.

İLAVE SIKILAŞMADAN BAHSEDİYORUM: Bütün politikaların bir maliyeti vardır. Biz şu anda miktarsal sıkılaşmaya gidildi, ilave sıkılaşmadan bahsediyorum. Geçen sene de adım atmıştık. Maliye politikası olarak da bir taraftan bütçe açığını geçen seneye göre daha düşük bir seviyede tutmak, yani mali genişleme üzerinden enflasyonun yaratılmamasını sağlarken bir taraftan da gerekirse likiditenin piyasadan çekilmesi konusunda biz Merkez Bankamızla yakın çalışacağız, ne gerekiyorsa yapacağız.

KAYITDIŞI EKONOMİ: Vergi muafiyet ve istisna çalışmalarımız devam ediyor, bir noktaya getirdik. Vergide adalet ve etkinlik paketi çalışmalarımız devam ediyor. Kayıtdışı ile mücadele için bir eylem planı açıklamayacağız; fiilen mücadelemizi yapacağız.

PROGRAM ÇALIŞIYOR: Cari açık bu sene çok büyük ihtimalle milli gelire oranla yüzde 2,5'in altına düşecek, mayıs ayı itibarıyla muhtemelen oradayız. Hedefimiz cari açığı kalıcı bir şekilde yüzde 2,5'in altına indirmek. Bu program işe yarıyor mu? Bu programın başlangıcı kurala uygun yapısal dönüşümü uygulayacak bir program. Beraberinde reel kurda değerleme bizim hedefimiz bir istikrar. Bu da dezeflasyonu beraberinde getirecek. İç talebin büyümeye katkı verdiği ama dengesizliğe yol açmadığı bir ortam hedefleniyor. Net ihracatın katkısının pozitife döndüğü bir program. Program çalışıyor. İç talebin daha makul bir talebe geldi.

PROGRAMIN KALBİNDE YENİDEN DENGELENME VAR: Bu programın kalbinde ne var denirse; Yeniden dengelenme. Net ihracatın katkısının pozitife döndüğü bir dönemden bahsediyoruz, programın özü bu. Bütün eleştirileri saygıyla karşılıyoruz, değer veriyoruz ama bu program çalışıyor.

60 MİLYAR DOLARLIK TAAHHÜT VAR: Bankalarımız uzun vadeli kaynağı küresel piyasalardan devşirebiliyor. Bizim küresel bankalardan edindiğimiz çok ciddi kaynak var. Önümüzdeki üç yılda Dünya Bankası ve benzeri bankalardan en az 60 milyar dolarlık şu an için Türkiye'ye taahhüt edilmiş kaynak var; Bu kaynağa 'carry trade' diyemezsiniz, bu kaynağa "sıcak para" diyemezsiniz.

REZERVLER SWAP HARİÇ POZİTİF OLACAK: Biz kur korumalı mevduattan çıkacağız, biraz zaman alabilir ama çok iyi bir yoldayız. Merkez Bankası rezervleri yakın zamanda çok büyük ihtimalle swap hariç pozitif rakamlarda olacak; Rezerv ile ilgili kaygılar önemli ölçüde Türkiye'nin gündem maddesi olmaktan çıkacak. Türkiye'nin risk piriminde azalış var. Gelişmekte olan ürkelerde yüzde 53 düşüş, Türkiye'de 400 puan düşüş var. Ortada çok net piyasa güveni konusunda yansıma var.

KUR STABİL: Kur oynaklığında ciddi bir düşüş var. Kredi derecelendirme kuruluşu bunu görmeye başladı. Piyasa fiyatlamalarını ben değerli görüyorum. Tüm bu kazanımların geçici olmaması için bizim yapısal dönüşüme ihtiyacımız var. 2008 yılında açıklanan rapora göre dünya büyümesi yüzde 5 civarındaydı. Gelişmekte olan ülkeler yüzde 7, gelişmiş ülkeler yüzde 3 idi. Şu anda büyüme ortalaması yüzde 3.
(EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar