Dolar kurunda yeni rekor: 7,61 seviyesini geçti
Dolar/TL geçen hafta 7,5785 ile yeni tarihi zirvesini test ettikten sonra bu sabah güne 7,57 civarında başlarken, öğlen saatlerinde 7,61 seviyesini geçerek yeni bir rekor kırdı.
Piyasalarda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kritik Para Politikası Kurulu (PPK) kararı öncesi bankanın kuvvetlenen sıkılaştırma adımları izleniyor.
Dolar/TL kuru, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu haftaki politika toplantısı öncesi 7,61 seviyesinin üzerine çıkarak haftanın ilk işlem gününde tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.
Öte yandan, euro/TL kuru da 9 seviyesinin üzerine çıkarak rekor seviyeye yükseldi.
Dolar/TL, böylelikle son 16 seansın biri hariç tümünde yukarı yönde hareket etti.
Piyasada haftanın en önemli verisi Merkez Bankası'nın perşembe günü açıklayacağı faiz kararı olacak. Öte yandan Yunanistan ve Avrupa Birliği ile yaşanan Akdeniz'deki gerilim de yakından izleniyor.
TCMB'nin bu hafta gerçekleştireceği faiz kararının TL'nin seyri açısından belirleyici olacağı öngörülüyor. Reuters'ın 17 kurumun tahminleriyle yaptığı ankette medyan beklentisi TCMB'nin politika faizini yüzde 8,25'te sabit tutacağına işaret ediyor. 17 katılımcıdan 14'ü ise politika faizinin sabit tutulacağını öngörüyor. TCMB'nin politika faizlerini sabit tutmasına karşın sıkılaştırma adımlarını fonlama kompozisyonunu farklılaştırarak devam etmesi bekleniyor.
TCMB'nin piyasaya sağladığı ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti 16 Temmuz'da politika faizinin 90 baz puan altına yani yüzde 7,34'e kadar gerilemişti.
TCMB PPK'da faizleri sabit tutmasına karşın likidite sıkılaştırma adımlarıyla fonlama maliyetini yüzde 10,42'e kadar çıkardı. Cuma günü itibarıyla fonlama maliyeti yüzde 10,39 oldu. Bugün politika faizi altından yapılan fonlamanın geri dönüşü olması nedeniyle fonlama maliyetinde 20 baz puan civarında daha yükseliş bekleniyor.
Reuters anketinde TCMB'nin ortalama fonlama maliyetinin ay sonundaki seviyesine ilişkin 12 katılımcının tahminlerin medyanı ise yüzde 10,70 seviyesinde. Tahminler ise yüzde 10,50 ila yüzde 12,25 arasında değişiyor.
PPK'nın haftanın en önemli gündem maddesi olarak görülmesinin nedeni TL'de yeni ve kuvvetli değer kayıpları getirebileceği endişesi. Mevcut enflasyonun ve ileri dönük enflasyon beklentilerinin de altında kalan para politikası sıkılığının başta lokkaller olmak üzere dövize yeni yönelim getirip getirmeyeceği izleniyor.
Yılbaşından bu yana bakıldığında geçen 12 Eylül itibarıyla hisse ve tahvil/bono piyasaından çıkışlar yaklaşık 13,5 milyar dolar seviyesinde. Lokallerin altın dahil döviz varlıkları ise 218,7 milyar dolar ile yeni zirvede. Siyasetin politika faizi artışlarına sıcak bakmaması nedeniyle bankanın faiz koridorunun üst bandında bir artış yapabileceği de beklentiler arasında.
Reuters anketinde ise bu konuda bir medyan beklentisi oluşmadı. Bu konudaki en kritik faiz oranı bankanın sıkılaştırmasının üst sınırını da belirleyen GLP faizi. Bu hafta boyunca yüzde 11,75 seviyesindeki geç likidite penceresi depo ve repo piyasasında (GLP) kullanım belirginleşti.
GLP'de cuma günü depo ve repo olarak toplam 9,4 milyar TL kullanım gerçekleşti. Veriler, likidite adımlarına halen devam eden TCMB'nin en düşük maliyete göre 307 baz puanlık bir sıkılaştırmaya gittiğini, fonlamayı politika faizinin ise 216 baz puan üzerine taşıdığını gösteriyor. Ancak bu sıkılaştırmanın yeterlili piyasada hâlâ sorgulanıyor.
Goldman Sachs tarafından cuma günü yayımlanan bir notta, bankanın politika faizini sabit tutması ancak faiz koridorunun üst bandını yüzde 11,25'ten yüzde 12'ye çıkarmasını beklediğini açıkladı.
Raporda, TCMB'nin sıkılaştırmada kedine daha esneklik sağlamak isteyebileceğine dikkat çekilerek bankanın mevcut faiz koridoru içersinde sıkılaştırmayı kuvvetlendirecek alanının kalmadığına da dikkat çekildi. Goldman, yetkililerin rekabetçi TL söylemlerine de dikkat çekerek TL'deki değer kayıplarına bir ölçüde tolere edilebileceğine de dikkat çekti ancak, "Rezervler üzerindeki baskı politikanın belirgin şekilde sıkılaştırılmaması halinde devam edecek. Yılsonuna kadar politika faizinin yüzde 12'ye 2021 ortasına kadar yüzde 14'e yükseltilmesini bekliyoruz" görüşüne yerildi.
Dolar kuru neredeyse her gün tarihi zirvesini kırıyor. Ancak TL'nin dolar karşısındaki günlük değer kayıpları yüzde 0,1 - yüzde 0,2 gibi oldukça sınırlı seviyelerde kalıyor. Günlük kayıpların sınırlı kalmasıyla TL son bir ayda dolar karşısında yüzde 3 değer kaybetti. Ancak bu dönemde dolarda zayıf seyirle gelişmekte olan para birimleri genelinde yüzde 5'i aşan değer kazançları yaşandı.
Piyasalarda TCMB'nin mevcut sıkılaştırma adımlarını destekleyecek şekilde aktif rasyosunun gevşetilmesi, mevduat stopaj oranlarının aşağı yönlü güncellenmesi ve enerji keşfinin yukarı yönlü revize edilebileceğine yönelik beklentiler de TL cinsi yatırım araçlarını son dönemde destekleyen ya da destekleyebilecek beklentiler olarak öne çıkıyor.
Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise 500-550 baz puan arasındaki seyrini sürüyor. Beş yıllık CDS Moody's not indirimi ardından dalgalanıp yeniden 500 puana doğru düşüşten sonra yeniden yükselişe geçti. CDS bu sabah 524/534 seviyesinde.
Piyasalarda Yunanistan ve Avrupa Birliği ile Akdeniz'deki gerilim de yakından izlenen gelişmeler arasında yerini koruyor. Bu hafta açıklanması beklenen yaptırımlar yakından izleniyor.