Dolarda Kasım 2020 seviyesi geri geldi: Faiz artışı çöpe gitti, hem kur hem faiz yükseldi

Dolarda Kasım 2020 seviyesi geri geldi: Faiz artışı çöpe gitti, hem kur hem faiz yükseldi
Dolar kuru bugün 8,45'e yükselerek Kasım 2020 başındaki rekor seviyelere geri döndü. O gün yüzde 10,25 olan TCMB politika faizinin bugün yüzde 19 olmasına rağmen bu artış yaşandı.

Dolar/TL'de geçen hafta başlayan sert değer kaybı, bugün giderek şiddetlendi. Güne 8,20 seviyelerinde başlayan dolar kurunda 8,45 seviyesi görülürken, 2020 yılını kasım ayı başında görülen seviyelere ulaşıldı.

5-6 Kasım 2020 tarihlerinde kur, 8,57 ile rekor kırdıktan sonra gerilemişti. Bu tarihte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizi yüzde 10,25 seviyesindeydi. Enflasyon ise geçen ekim ayında 11,89 seviyesindeydi.

YÖNETİM DEĞİŞİKLİĞİ VE FAİZ ARTIŞI KURU GERİLETMİŞTİ

Pandemide faizi enflasyonun altına çeken hükümet, rekor kredi genişlemesiyle ekonomide çarkları döndürmeye çalıştı. Kredi genişlemesi cari açık ve enflasyonla birlikte altın ithalatı ve döviz kurlarını da patlattı.

Bir süre Merkez Bankası (TCMB) rezervleriyle kurlardaki artış engellenmeye çalışıldı ancak 6 Kasım'da 8,57 seviyesi görüldü ve piyasalardaki depremin sonucu ekonomi yönetimindeki değişiklik oldu.

Sözcü gazetesinde yer alan derlemede, TCMB Başkanlığı'na Murat Uysal'ın yerine Naci Ağbal'ın atanması ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifası sonrasında kurlar birkaç gün içinde 7,65'e kadar çekildi.

Sonrasında gelen faiz artışları ve yabancı sıcak para girişleriyle, kur yılı 7,44 seviyesinden kapattı. Bu süreçte TCMB politika faizi yüzde 10,25'ten yüzde 17'ye yükseltildi.

ŞUBATTA 6,90'A KADAR GERİLEDİKTEN SONRA YÜKSELİŞE GEÇTİ

Dolar/TL kuru, yabancı sıcak para girişleri ve yerellerin dövize talebinin soğumasıyla şubat ortasında  6,90'a kadar geriledi ancak daha sonra tablo değişti.

ABD'de tahvil faizlerinin yükselişi, TL gibi gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kaybetmesini beraberinde getirdi.

Türkiye'de TCMB rezervlerine ilişkin tartışmalar, Berat Albayrak'ın kabineye dönebileceğine ve sıkı para politikasında geri adım atılabileceğine dair endişelerin yanı sıra iç siyasi gerilimlerin de etkisiyle 17 Mart'ta dolar/TL 7,60'a kadar yükseldi.

Ancak 18 Mart'ta TCMB politika faizini yüzde 17'den yüzde 19'a yükseltti ve kur tekrar 7,20 seviyelerine geriledi.

NACİ AĞBAL'IN KOVULMASI SON DARBE OLDU

Faiz artışından iki gün sonra bir gece yarısı Cumhurbaşkanı Kararı ile TCMB Başkanı Naci Ağbal görevden alındı ve yerine Yeni Şafak yazarı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı. Kavcıoğlu, yazılarında Cumhurbaşkanı gibi, "faiz sebep enflasyon neticedir" diyerek, Naci Ağbal dönemindeki faiz artışları kararlarını eleştirmişti.

21 Mart pazar günü Asya piyasalarının açılmasıyla dolar/TL, 8,48'i gördü. Türkiye ve Avrupa piyasaları açıldığında 7,70'a kadar gerileyen kur, birkaç günlük dalgalı seyrin ardından bugün 8,45'le Kasım 2020 seviyelerine geri döndü.

Ancak o gün yüzde 10,25 olan enflasyon bugün yüzde 19 seviyesinde bulunuyor. O gün yüzde 11,89, şubatta yüzde 15,61 olan tüketici enflasyonunun mart ve nisanda daha yüksek seviyelere çıkması bekleniyor.

BORSADAKİ YABANCI PAYI 2004'TEN BU YANA EN SEVİYEDE

Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre, Türkiye piyasalarına güvende önemli bir gösterge olan borsadaki yabancı yatırımcı payındaki düşüş sürüyor. Geçen hafta yabancıların payı yüzde 44.23 ile, verinin tutulmaya başlandığı 2004’ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. Borsadaki yabancı payı, Ocak 2020’de yüzde 66 ile en yüksek seviyeye çıkmıştı.

Ekonomistlere göre yabancı yatırımcı payının düşmesinde, son 20 ay içinde dördüncü Merkez Bankası Başkanı'nın değişmesi kadar başka faktörler de etkili oldu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar