Dolar 8,45'i gördü, Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, 'TL'nin itibarını sağlayacağız' dedi

Dolar 8,45'i gördü, Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, 'TL'nin itibarını sağlayacağız' dedi
Doların 8,45 seviyesini gördüğü günde banka genel kurulunda konuşan yeni TCMB Başkanı Kavcıoğlu, 'Faizi enflasyon üzerinde oluşturmaya devam edeceğiz' açıklaması yaptı.

Türk Lirası'nın, dolar ve euro karşısında değer kaybı hızlandı. Kurlarda gün içinde yüzde 3 ulaşan yükseliş etkili oldu. Dolar/TL 8,45 seviyelerini test ederken, euro/TL 9,93'ü gördü.

ABD faizlerindeki yükseliş ve güçlenen dolar endeksi, gelişen ülke para birimleri üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1,77 seviyesini görürken, dolar endeksi 93,2 seviyesinde. 

Analistlere göre, TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) Üyesi Murat Çetinkaya'nın TCMB Başkan Yardımcılığı görevinden alınarak yerine Mustafa Duman'ın atanması da TL'de ilave baskı yaratan bir unsur...

Ahlatçı Yatırım piyasa notunda; teknik açıdan yukarı yönlü hareketin devam etmesinin beklendiği paylaşıldı. 8,40 ve 8,50 direnç  seviyeleri yakından takip edilmesi gerektiği ifade edilirken, aşağı yönlü bir hareketin oluşması durumunda ise öncelikle 8,30 ve 8,20 destek seviyeleri olarak izlenecek.

Öte yandan bugün Türkiye'nin risk primi 483 baz puandan işlem görürken, gösterge 10 yıllık tahvil faizi yüzde 19,3 seviyesinde. Borsa İstanbul ise yüzde 1 civarı kayıpla işlem görüyor.

ENFLASYONDA DÜŞÜŞÜN KALICILIĞINI SAĞLAYACAĞIZ

TL'deki değer kaybı ve dövizde artışlar sürerken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bankanın olağan genel kurul toplantısında yaptığı konuşmada, "Pandemi ekonomik anlamda da güçlükler ve belirsizlikler yarattı. TCMB kanunla belirlenmiş görev ve yetkilileri çerçevesinde para politikası araçlarını etkin şekilde kullanmaya devam edeceğiz. enflasyonu yüzde 5 seviyesine indirme hedefine sıkı sıkıya bağlıyız. Bu hedefe varmak için kararlı ve azimli bir şekilde davranacağız. Elimizdeki araçları bağımsız şekilde kullanmaya devam edeceğiz" dedi.

Kavcıoğlu, "Enflasyon ve enflasyon beklentileri sıkı bir para politikası duruşu gerektiriyor. Politika faizini enflasyon üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz. Kararlarımızı veri odaklı alacağız. Enflasyondaki düşüşün kalıcılığını sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun konuşmasından notlar şöyle:

Politika faizini, enflasyon üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz. Kararlarımızı veri odaklı alacağız.

Bir hafta vadeli repo faiz oranı para politikası açısından temel politika aracımız olmaya devam edecek.

Enflasyondaki düşüşün kalıcılığını sağlayacağız. Yüzde 5 enflasyon hedefine bağlıyız. TL'nin itibarını sağlayacağız.

Önümüzdeki dönemde TCMB çatısı altında üzerimize düşen sorumluluğu layıkıyla yerine getireceğimize inanıyorum.

Pandemi ekonomik anlamda da güçlükler ve belirsizlikler yarattı.

TCMB kanunla belirlenmiş görev ve yetkilileri çerçevesinde para politikası araçlarını etkin şekilde kullanmaya devam edeceğiz. enflasyonu yüzde 5 seviyesine indirme hedefine sıkı sıkıya bağlıyız.

Bu hedefe varmak için kararlı ve azimli bir şekilde davranacağız. Elimizdeki araçları bağımsız şekilde kullanmaya devam edeceğiz.

Para politikasını sade şekilde uygulamaya devam edeceğiz. Enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceğiz. Hedeflediğimiz düşük enflasyon ortamının sürdürülebilir büyüme ve istihdam artışı için önkoşul olduğunun farkındayım.

Enflasyon ve enflasyon beklentileri sıkı bir para politikası duruşu gerektiriyor. Politika faizini enflasyon üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz. Kararlarımızı veri odaklı alacağız. Enflasyondaki düşüşün kalıcılığını sağlayacağız.

Reform paketindeki kazanımların hayata geçirilmesi enflasyondaki kalıcı düşüş için kritik öneme sahip olacaktır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar