Doların TL karşısında tarihi rekoru: 7,27 seviyesine yükseldi

Doların TL karşısında tarihi rekoru: 7,27 seviyesine yükseldi
Hafta başından bu yana sert bir yükseliş trendine giren dolar, gün içinde 7,27'yi aşarak tarihi zirvesini yeniledi. Yeni bir dış kaynak sağlanıp sağlanmayacağı piyasaların gündeminde.

ARTI GERÇEK - Hafta başından bu yana yükseliş eğilimine devam eden dolar/TL, bu sabah tüm zamanların rekorunu kırdı. Kur, 7,25 seviyesini test etti. Ardından gün ortasında 7,27 seviyelerini gördü.

Haftaya 7 liranın hemen üzerinde başladıktan sonra Merkez Bankası'nın swap düzenlemesinin ardından yukarı yönlü hareketini güçlendiren dolar/TL kuru, gece  yarısı 7,20 liraya kadar tırmandı. Kur, 7,27 seviyesine kadar çıkarak yeni bir rekor kırdı. 

Dolar/TL'de tüm zamanların en yüksek seviyesi 13 Ağustos 2018'de 7,24 ile görülmüştü.

Kur 7,27 seviyesinin test edilmesinin ardından bu seviyelerde işlem görürken, euro/TL de 7,85 seviyesine kadar çıktı.

Piyasada dış veri gündemi ve TCMB'nin haftalık verileri takip edilirken yeni bir dış kaynak sağlanıp sağlanamayacağı sorusu ise piyasanın ana gündemini oluşturmaya devam ediyor.

Dün uluslararası yatırımcılarla düzenlenen telekonferansta sunum yapan Bakan Albayrak, G20 ile swap görüşmelerinin sürdüğünü belirterek, "Birden fazla anlaşma olabilir" dedi. Albayrak, swap konusunda IMF ile masada olunmadığını ifade etti.

ANADOLU AJANSI: LONDRA MERKEZLİ KURULUŞLARIN TL'YE YÖNELİK SALDIRILARI SÜRÜYOR

Londra merkezli bazı finansal kuruluşların, dünkü işlemlerde ellerinde olmayan TL ile hızlı bir şekilde ve yüksek miktarda döviz almaya çalıştığı, ancak satın aldıkları döviz için Türk bankalarına olan TL yükümlülüklerini yerine getiremediklerinden temerrüde düştükleri öne sürüldü.

AA muhabirinin bankacılık kaynaklarından edindiği bilgilere göre, serbest piyasanın kurallarına uymayan işlemleri tespit eden düzenleyici kurumların hukuki süreç başlattığı ve işlemleri yapan yurt dışındaki bankaların ağır cezalar ve işlem yasakları ile karşılaşabileceği bildirildi.

Anadolu ajansı tarafından yayınlanan haberde şu ifadeler yer aldı:

"AA muhabirinin bankacılık kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Türk lirasının değer kaybetmesine oynayan Londra merkezli bazı finansal kuruluşlar, ellerinde olmayan TL ile hızlı bir şekilde ve yüksek miktarda döviz almaya kalktılar. Ancak satın aldıkları döviz için Türk bankalarına olan TL yükümlülüklerini yerine getiremeyen bu finansal kuruluşlar, Merkez Bankasının EFT sisteminin kapanış saatini uzatmasına rağmen temerrüde düştüler.

Serbest piyasanın kurallarını hiçe sayan bankaların Türk piyasasına yönelik manipülatif ataklarını Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yatırımcı toplantısına denk getirmesi ise dikkat çekti.

Söz konusu işlemleri tespit eden düzenleyici kurumların hukuki süreç başlattığı ve işlemleri yapan yurt dışındaki bankaların ağır cezalar ve işlem yasakları ile karşılaşabileceği öğrenildi.

Londra merkezli yatırım bankaları 2019 yılının mart ayında da dolar işlemlerinde temerrüde düşmüştü.

Yerel seçimlerin hemen öncesinde ellerinde TL olmadan yüklü miktarda dolar alan bankalar Türk lirası bulamadıkları için Türk bankalarına ödeme yapamamıştı.

Temerrüde düşen bankalar Londra piyasasında yüzde 1000'i aşan faizlerle Türk lirası bulmaya çalışmışlardı."

S&P, TÜRKİYE'NİN NOTUNU TEYİT ETTİ

Öte yandan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P), Türkiye'nin yabancı ve yerel para cinsinden kredi notlarını B+ ve BB- olarak teyit etti ve görünümü 'durağan' olarak belirtti.

S&P, Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 daralmasını ve 2021'de yüzde 4,2 büyümesini bekliyor.

Kuruluş, yaptığı açıklamada, koronavirüs salgının Türkiye ekonomisini muhtemelen resesyona sokacağını ve bütçe açığının GSYH'ye oranının yaklaşık yüzde 5 seviyesine çıkabileceğini öngördü.

Türkiye'nin net kamu borcunun GSYH'ye oranının 2020 yılı sonunda yüzde 34 seviyesinde olacağının tahmin edildiği açıklamada, artan yükümlülüklere rağmen mali hareket alanı bırakmasının beklendiği aktarıldı.

ALBAYRAK: TÜRKİYE'NİN REZERVLERİ FAZLASIYLA YETERLİ SEVİYEDE

Dün uluslararası yatırımcılarla düzenlenen telekonferansta sunum yapan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, G20 ile swap görüşmelerinin sürdüğünü belirterek, "Birden fazla anlaşma olabilir" dedi. Albayrak, "En kötü senaryoda ekonomik aktivite ikinci yarıda normale dönecek" ifadelerine yer verdi.

Albayrak, Merkez Bankası'nın doları 7 TL'nin altında tutma çabaları sırasında rezervlerin eritildiği yönündeki eleştirilere karşı da, "Türkiye'nin rezervleri fazlasıyla yeterli seviyede" ifadesini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar