Türkiye'nin dolar tahvilleri geriledi, oynaklık göstergeleri yükseldi
TL'nin dolar karşısında değer kaybını sürdürerek tarihi zirveleri görmesinin ardından Türkiye'nin yurtdışında işlem gören dolar cinsi tahvillerinin fiyatı düştü, TL'nin oynaklık göstergeleri ise iki haftanın zirvesine çıktı.
Fenics tarafından sağlanan verilere göre, TL opsiyon kontratlarında öngörülen bir haftalık vadede öngörülen oynaklık göstergesi yüzde 21,9'a çıktı.
Türkiye'nin dolar cinsi tahvillerinden 2030 Ocak vadelinin fiyatı 2,5 sent, Ekim 2026 vadelinin fiyatı 1,8 sent düştü.
TL'de bu hafta belirginleşen değer kaybı dün de benzer para birimlerinden negatif ayrışma ile devam etti. Piyasada, yeni bir dış kaynak sağlanıp sağlanamayacağı sorusu ise piyasanın ana gündemini oluşturmaya devam ediyor.
Son birkaç haftada petrol fiyatlarındaki düşüşün durması ve rezervlerdeki hızlı kayıplara ilişkin soru işaretleri nedeniyle TL'de değer kaybı hızlandı. Dolar/TL en son 13 Ağustos 2018'de görülen 7,24 seviyesindeki tarihi zirveyi geçerek 7,25 seviyelerini test etti.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dolar endeksi 100 üzerinde. Gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı ciddi bir satış baskısı var. EM'lerden yılbaşından itibaren sermaye çıkışları 70 milyar dolara yaklaştı Türkiye'de de çıkışlar 8 milyar doları bulmak üzere, bugün güncel veri açıklanacak" diyerek, şöyle devam etti:
"Fed'den gelen Türkiye ile swap ihtimali olmadığı yönündeki açıklamalar da TL için oldukça olumsuz. TL'de baskının kısa vadede devam edeceğini düşünüyoruz."
TCMB rezervlerindeki düşüş ile birlikte Türkiye'nin yeni bir dış kaynak sağlayıp sağlamayacağı piyasada yakından takip ediliyor. Siyasiler, IMF'den swap ya da kredi ile sağlanacak bir kaynağı reddederken, ticaret yapılan G20 ülkeleri kaynaklı swap benzeri adımlarla finansmana ise sıcak bakıyorlar.
TÜRKİYE'NİN BU DÖNEMİ NASIL ATLATACAĞI ÖNGÖRÜLEMİYOR
Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, Türkiye veya başka ülkelere Fed ile para swap imkanı tanınması hakkındaki soruya, ancak "karşılıklı güven" ilişkisi tesis edilen ülkeler ile Fed'in swap anlaşması yaptığı cevabını verdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise dün yabancı yatırımcılara gerçekleştirdiği sunumda Türkiye'nin yeterli olandan da fazla döviz rezervi olduğunu söyleyerek, sermaye kontrolleri getirilmesi gibi bir planları olmadığının sinyalini verdi.
Albayrak, Türkiye'nin hiçbir zaman serbest piyasa politikalarından uzaklaşmadığını ve bundan sonraki politikaların da bu prensip etrafında belirleneceğini belirtti. Albayrak ayrıca yabancı ülkelerle TL-döviz swap mekanizması kurulması konusunda iyimser olduğunu belirtti, ancak ayrıntı vermedi.
AllianceBernstein'te gelişmekte olan ülke borçlanma piyasaları direktörü Shamaila Khan, "Telekonferans Türkiye'nin IMF ile görüşmeler de dahil olmak üzere temel sorunların çözümüne ilişkin konularda ileriye dönük fikir vermedi. Bir süredir bizi ilgilendiren politikalarda değişiklik gösterecek hiçbir şey yoktu. Özellikle de dış kırılganlıkları göz önünde bulundurarak Türkiye'nin bu dönemden nasıl atlatacağını gerçekten öngöremiyorum" diyerek, şöyle devam etti:
"Çok daha fazla etkilenen gelişmekte olan bir dizi ülke var ve çok taraflılardan aldıkları destek nedeniyle Türkiye'ye kıyasla bu dönemi atlatma olasılıkları muhtemelen daha yüksek, Türkiye, kimseye yardım için bile yanaşmak istemiyor."
Piyasalarda Türkiye'ye yönelik kısa vadeli dış finansman ihtiyaçlarını garantileyecek yeni bir kaynağın fiyatlamaları da "baştan aşağı değiştirebileceği" öngörülüyor.
Dolarda yükseliş koronavirüs döneminde belirginleşse de, benzer ülkelere göre petrol fiyatları ve kamunun ilk çeyrekte 30 milyar doları bulan döviz arzı nedeniyle sınırlı kalmıştı. Ancak son birkaç haftada petrol fiyatlarındaki düşüşün durması ve rezervlerdeki hızlı kayıplara ilişkin soru işaretleri nedeniyle TL'de değer kaybı hızlandı.
Benzer para birimlerinden pozitif ayrışma ise yerini negatif ayrışmaya bıraktı. TL yılbaşından beri yaklaşık yüzde 21 değer kaybederken, ruble yüzde 17, peso yüzde 23, rand yüzde 25, real yüzde 30 değer kaybı yaşadı.
CDS ENDİŞELERİ YANSITIYOR, BDDK YENİ YÖNETMELİK YAYIMLADI
Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise 650 baz puanı aşarak 2008 finansal krizden bu yana en yüksek seviyeye geldikten sonra bu sabah 620/640 seviyesinde. CDS'ler yılın başında 20 ayın en iyi risk iştahına işaret eden 240 puanda bulunuyordu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ise bugün finansal piyasalarda manipülasyon, yanıltıcı işlem ve uygulamaları belirleyen yönetmelik yayınladı.
BDDK'nın yeni aktif rasyosu düzenlemesi sonrası lokal bankaların tahvile ilgisi artarken tahvil getirilerinde sert düşüş sonrası stabil seyir izleniyor. TCMB'nin tarihin en hızlı tahvil alımına gitmesi de piyasaları destekliyor. Ancak etki BDDK nın aktif rasyosu ardından belirginleşmiş durumda.
Gösterge iki yıllık tahvilde bileşik getiri geçen hafta yüzde 8,71'e kadar geriledi. Bu tahvilde iki hafta önce getiri yüzde 12'nin üzerindeydi. BDDK kararından beri bileşik getiri 360 puan düştü. Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri dün son işlemde yüzde 12.43 oldu. (REUTERS)