Dünyanın en güçlü üç merkez bankası toplanıyor
Önümüzdeki hafta Fed, Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası para politikalarını tartışmak ve karar almak için ayrı ayrı toplantılar düzenleyecek.
Önümüzdeki hafta Fed, Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası para politikalarını tartışmak ve karar almak için ayrı ayrı toplantılar düzenleyecek.
36 saat içerisinde düzenlenecek olan toplantılarda, Fed'in faiz arttırması, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) tahvil alımını durdurma planının ayrıntılarını netleştirmesi ve Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) ise teşvik programını sürdürmeye devam etme kararı alması bekleniyor.
Fed Başkanı Jerome Powell'ın şahin duruşu, yatırımcılara dolar alma konusunda nedenler sunuyor. Bu durum ayrıca gelişen piyasalar üzerinde baskı oluşturuyor. Gelişen piyasalar hali hazırda ABD'nin teşvik politikasının sonlanacak olmasından olumsuz etkilenmiş görünüyor. Fed'in çarşamba günkü toplantıda bu sene ikinci kez faiz artış kararı alması bekleniyor. Yetkililer de bu sene üç değil dört faiz artışı olacağına dair tahminlerini değiştirdi.
ECB'nin üç yıldan fazla süren parasal genişlemeden sonra beklemede olması dünya ekonomisinin 2018'de güçlü büyüme yolunda ilerleyeceğine dair olumlu beklentileri yansıtıyor. J.P. Morgan ekonomistleri, gelişmiş ülkelerin önceki üç ayda yüzde 1.6 büyürken, bu çeyrekte yüzde 2.5 büyüyeceğini hesapladı. ECB Başkanı Mario Draghi'nin başekonomisti Peter Praet, politika yapıcıların tahvil alım programından çıkmak için ilk resmi toplantısını gerçekleştireceği sinyallerini verdi.
Öte yandan sıkılaşma henüz Japonya'nın gündeminde yok. Fed ve ECB'den önce varlık alımı yapmaya başlayan BOJ, hala alımlarını sürdürüyor.
Bu nedenle Japonya'nın bilanço tablosu, ülkenin yıllık ekonomik üretimini geçmeye hazırlanıyor. Nisan ayı enflasyon verisi ülkenin enflasyon hedefi olan yüzde 2'den çok uzakta olduğunu teyit etmişti. (EKONOMİ SERVİSİ)