Trump faiz tartışması açtı, Bloomberg Erdoğan'a benzetti

Trump faiz tartışması açtı, Bloomberg Erdoğan'a benzetti
Her fırsatta faizlerin yüksekliğinden bahseden Erdoğan gibi Trump da, faizlerin artmasından memnun olmadığını söyledi, ardından Fed'den açıklama geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artışlarından memnun olmadığını söyleyerek, Beyaz Saray'ın 20 yıllık para politikasına karışmama geleneğini bozdu.

Perşembe günü CNBC televizyonunda yayınlanan röportajda konuşan Trump, Fed'in faizleri artırarak ekonomiyi yavaşlatmasından memnun olmadığını aktararak, şu cümleyi kullandı: "Ekonomi için ortaya koyduğumuz onca çabanın ardından faizlerin yükseldiğini görmeyi sevmiyorum."

DONALD TRUMP'TAN FED'E FAİZ ÇIKIŞI

Trump'ın bu sözlerinin ardından dolar gün içinde elde ettiği kazançları geri verdi, hazine tahvillerinin getirileri düştü.

Trump Ocak 2017'de göreve geldiğinden beri Fed faizleri beş kez artırdı. Eski Fed Başkanı Janet Yellen'ın yerine Trump'ın aday gösterdiği Jerome Powell'ın başkan seçilmesinin ardından Fed iki kere faiz artırımı gerçekleşti.

Powell, bu hafta başında Kongre'de yaptığı konuşmada yıl içinde iki faiz artışının daha sinyalini vermişti.

BLOOMBERG, ERDOĞAN ÖRNEĞİ VERDİ

Trump'ın bu sözleri Fed'in bağımsızlığına yönelik endişeleri ortaya çıkardı.

Trump'tan önceki başkanlar Bill Clinton, George W. Bush ve Barack Obama, para politikası hakkında kamuoyu önünde açıklama yapmaktan kaçınmıştı.

George H. W. Bush ise 1990'lı yılların başlarında Fed'i faizleri indirmesi için baskı altına almıştı.

New York merkezli ekonomi haber ajansı Bloomberg, konuyla ilgili haberinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Merkez Bankası'nın (TCMB) bağımsızlığı konusunda dikkatli davranmayan istisnai liderler arasında olduğunu aktardı.

Erdoğan, mayıs ayında Bloomberg'e verdiği röportajında Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesi gerektiğini söylemişti.

FED'DEN TRUMP'IN SÖZLERİNE YANIT GELDİ

St Louis Fed Başkanı James Bullard, Trump'ın yorumlarının Federal Açık Piyasa Komitesi'nin kararlarını etkilemeyeceğini söyledi. 

Bullard, "Merkez Bankası bağımsızlığına bir müdahale, Fed’in yapısını değiştirecek bir düzenleme yapılması durumunda söz konusu olurdu. Başkan’ın tarzı dikkate alındığında bu ve diğer politikalar hakkında görüş bildirmesine şaşırmıyorum. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) en doğru kararı vermeye ve bu yorumlardan etkilenmemeye çalışacak. Trump’ın yorumlarından öyle veya böyle bir etki beklemiyorum. Herkesin ABD para politikası hakkında bir görüşü var. Buna çok alışkınız" diye konuştu. 

Trump, "(Ekonomi ve borsada) Ne zaman yukarı gitsek faizleri tekrar artırmak istiyorlar. Bu konuda mutlu değilim ancak onlara (Fed'e) en iyisini düşündükleri şeyi yapmaları konusunda izin veriyorum." ifadelerini kullanmıştı. (EKONOMİ SERVİSİ)

    Öne Çıkanlar