EYT düzenlemesiyle 50 yaş şartı mı geliyor?

EYT düzenlemesiyle 50 yaş şartı mı geliyor?
EYT konusundaki son açıklamayı yorumlayan sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun "Bakanın konuşmasından yeni bir yaş şartı gelebilecek gibi hissettik. Kadınlara 48, erkeklere 50 yaş şartı gelebilir. EYT'liler buna hazırlıklı olsun" dedi.

Artı Gerçek - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bugün yaptığı açıklamada, emeklilikte yaşa takılanlar konusunda ilk kez sayı verdi. Düzenlemeyi aralık ayında TBMM'ye sunacaklarını belirten Bilgin "Yaş haddi tutan herkese prim şartını kaldıramayız. Şu anda yaş şartını kaldırırsak, prim gün sayısı ve hizmet süresi tutan yaklaşık 1,5 milyon kişi var. Bu şartları taşıyanların yüzde 87'si özel sektörde" dedi.

Bakan Bilgin'in açıklamasının ne anlama geldiği merak konusu olurken, sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, yeni bir yaş şartının getirilebileceği uyarısında bulundu. Habertürk'te Sena Alkan'ın sorularını yanıtlayan Erdursun, şunları söyledi:

1,5 MİLYON KİŞİ KİM?: 8 Eylül 1999 dahil bu tarihe kadar sigortalı olmuş ve emeklilik için SSK'da kadınlar ve erkekler 5 bin gün, Bağ-Kur'da kadınlar 7 bin 200 - erkekler 9 bin gün, Emekli Sandığı'nda kadınlar 7 bin 200 - erkekler 9 bin gün primi doldurmuşlarsa, yaş dışında diğer şartları tamamlayan 1,5 milyon kişinin olduğunu sayın bakan ifade etti. Yani sayın bakan bu 1,5 milyon kişiyi, yaş dışında primlerini ve sigortalılık süresini tamamlayanların sayısı olarak açıkladı. Şu anda EYT'li 4,5 milyon kişi var, ancak yaş dışında diğer şartlarını tamamlayanların ve yasa çıkarsa emeklilik için başvurabileceklerin sayısı 1,5 milyon kişi.

EYT'LİLER YAŞ ŞARTINA HAZIRLIKLI OLSUN: Ayrıca sayın bakanın konuşmalarından bir yaş şartı gelebilecek gibi hissettik. İşte kadınlara 48, erkeklere 50 yaş şartı gelebilir. EYT'liler artık buna hazırlıklı olsunlar. Kabul edilir ya da kabul edilmez durumunda ben bir şey söylemiyorum. Sayın bakanın ifadelerinden ben anladığımı söylüyorum. EYT'liler yine buna itiraz edebilir. Adı üzerinde, emeklilikte yaşa takılma. Emeklilikte yaş şartı yokken yaşa takılanların ayrıca kadınlara ve erkeklere yeniden yaş şartı getirilerek çözüme kavuşturulması, EYT'lileri çok da mutlu etmez. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar