Prof. Dr. Fatih Özatay: Bürokratlar faizi 1 puan düşürüyor, piyasa faizi 2 puan yükseliyor

Prof. Dr. Fatih Özatay: Bürokratlar faizi 1 puan düşürüyor, piyasa faizi 2 puan yükseliyor
Özatay, 'Politika faizinin düşürülmesi bu kararı alanların beklediği etkilerin tam tersini yarattı. O tarihten bu yana faizler yükseldi, döviz kuru ise gökyüzüne doğru hareketlendi' dedi.

ARTI GERÇEK - Eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Özatay, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin piyasaya yansımadığını aksine piyasada faizlerin artığını yazdı. Özatay yetkinreport.com sitesinde yer alan bugünkü yazısında, "Politika faizi düşürülünce beklenen, mevduat, tahvil ve kredi faizlerinin düşmesi olmalı" diyerek şöyle dedi:

"Öyle ya, sonuçta bürokratların (PPK üyelerinin) belirlediği faizin ekonomik açıdan bir anlam teşkil etmesi için tüketim, yatırım, ithalat ve ihracat kararlarını etkilemesi gerekiyor. Bunun yolu da bürokratların belirlediği faizin -politika faizinin- tüketim, yatırım, ithalat ve ihracat kararlarını etkileyecek faizleri etkilemesinden geçiyor. Oysa politika faizinin düşürülmesi, bu kararı alanların beklediği etkilerin tam tersini yarattı.

PİYASADA FAİZ DÜŞMÜYOR AKSİNE YÜKSELİYOR

O tarihten bu yana faizler yükseldi, döviz kuru ise gökyüzüne doğru hareketlendi. Rakamlarla durum şöyle: On yıl vadeli gösterge tahvilin faizi 22 Eylül akşamı yüzde 17,74 idi. 20 Ekim akşamı yüzde 20,02 oldu. Farklı bir ifadeyle, 2.26 puanlık bir yükseliş var uzun vadeli faizde. Beş yıl vadeli gösterge tahvilin faizindeki artış ise 2 puana yakın. Yani, bürokrat faizi 1 puan düşüyor ama piyasa faizi 2 puan yükseliyor!"

TÜRKİYE'NİN RİSK PRİMİ ARTIYOR

Özatay, ayrıca Türkiye'nin risk priminin yükselmesine de dikkat çekerek, "Kredi ve mevduat faizi bilgileri geriden geliyor. En son iki hafta öncesinin verileri var ve piyasalardaki son kötüleşmeyi yansıtmıyor bu veriler. Buna rağmen tüketici kredisi faizinde de düşüş yok. Tersine sınırlı bir artış var. Ticari kredi faizlerinde ise sınırlı bir azalma söz konusu. Ama Türkiye’nin risk primi tam 75 baz puan arttı bu dönemde. Sanırım, kur yükselişi ile birlikte ele alındığında, çok sınırlı kredi faizi düşüşünün (o da iki hafta öncesi verisi) bu ortamda yatırımları artırmasını bekleyen yoktur. O zaman büyüme ve istihdam nasıl etkilenecek? Bize düşen yine sadece enflasyon yükselişi mi olacak? Bakalım ne karar verecek PPK?" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar