Gözler yarınki Merkez Bankası faiz kararında: Dolar 7,35, euro 8,77 seviyesinde

Gözler yarınki Merkez Bankası faiz kararında: Dolar 7,35, euro 8,77 seviyesinde
Yurt içinde yarınki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını bekleyen piyasalarda dolar/TL 7,35'in altını görürken, euro/TL ise 8,77'den alıcı buluyor.

ARTI GERÇEK - Küresel piyasalar, ABD borsalarında gelen rekorların ardından yeni güne de yükselişle başlarken, küresel piyasalar aynı zamanda bugün açıklanacak ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tutanaklarını takip ediyorlar.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) perşembe günü para politikasını değerlendirmek üzere toplanacak.

Yurt içi piyasalar ise yarınki Merkez Bankası faiz kararına odaklanırken, dolar/TL 7,35'in altını gördü. Dolar, 73,5 seviyelerinde seyrederken, euro/TL ise 8,77'den el değiştiriyor.

Borsa İstanbul BİST 100 Endeksi'de küresel iyimserliğe paralel olarak yüzde 0,64'lük artışla 1,099 puandan güne başladı. Açılışın ardından endeks 1,100 puanın üzerinde dengelendi.

PPK'DAN SÜRPRİZ BİR FAİZ ARTIŞI GELEBİLİR

bloomberght.com sitesine açıklama yapan uzmanlardan Swissquote Kıdemli Piyasa Analisti İpek Özkardeşkaya, piyasanın PPK toplantısında yeni bir faiz artırımına gidilmesini beklemediğini fakat kurum olarak 50-75 baz puanlık sürpriz bir artış beklediklerini belirtti.

Özkardeşkaya, "Son zamanlarda TL üzerinde gördüğümüz satış baskısı ve artan enflasyon beklentilerini baz alarak PPK'nın piyasayı rahatlatmak adına 50-75 baz puanlık sürpriz bir faiz artışına gidebileceğini düşünüyoruz" dedi.

Alternatif politika araçlarının TL üzerindeki satış baskısını yavaşlattığını fakat sürdürülebilir bir şekilde rahatlatamadığını belirten Özkardeşkaya, "Sabit bir duruş merkez bankası hakkındaki bağımsızlık endişelerini tekrardan ön plana çıkararak TL ve TL varlıklar üzerinde ekstra bir satış baskısı yaratabilir" dedi.

TCMB, FAİZ ARTIRACAĞINA DAİR GÜÇLÜ SİNYAL VERMEDİ

Manulife Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Richard Segal, TCMB’nin faiz oranlarında bir değişikliğe gideceğini düşünmüyor. "Zira Merkez bankası enflasyon beklentilerini değiştireceğine dair güçlü sinyaller vermedi ve faiz ile enflasyona ilişkin diğer resmi açıklamalar ile çelişmek istemeyecektir" diyen Segal, merkez bankasının piyasaların beklentilerini para piyasası işlemleriyle etkileyebileceğinin de altını çizdi.

Segal, "Merkez bankası, pazartesi günü bir ay vadeli özel bir repo ihalesi açarak para piyasasındaki yukarı yönlü hareketlerin kalıcı olacağını onaylamış oldu" dedi ve bunun mevduat ve kredi faiz oranlarını yukarı çekeceğini, tasarrufu teşvik edeceğini ve kredilerin yeniden fiyatlanmasına neden olacağını söyledi.

FAİZ ORANI 100 BAZ PUAN ARTIRILARAK ÖNDEN YÜKLEMELİ FAİZ DÖNGÜSÜNE GİRİLEBİLİR

Monex Europe FX Piyasaları Analisti Simon Harvey, TCMB’nin gelecekteki şoklarda daha fazla manevra alanına sahip olmak için faizlerde artış beklediklerini söyledi.

"Faiz oranlarını 100 baz puan artırarak TCMB’nin önden yüklemeli ve temkinli bir faiz artırımı döngüsüne girmesini bekliyoruz" diyen Harvey, TL üzerinde baskı oluşturan piyasa dengelerinin yavaş yavaş kaybolduğunu ama artması beklenen enflasyonla beraber faiz oranlarının da aynı seviyede artmasının reel faizlerin istikrarını sağlayacağını ve parasal sisteme güveni tazeleyeceğini vurguladı.

Harvey, TCMB Başkanı Murat Uysal’ın sınırlı likiditeyle bankalar arası piyasaları kullanabileceğini, böylece efektif faiz oranlarını haftalık faiz oranlarından daha yüksek tutabileceğini, fakat şu anki çerçevede bunun için sınırlı bir alan olduğunu belirtti.

Medley Advisor Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Direktörü Nigel Rendell ise faiz oranlarında bir değişikliğe gidilmeyerek 8,25’te tutulacağını düşünüyor.

Rendell, TCMB’nin ticari bankaların ucuz finansmana ulaşım yollarını zorlaştırdığını ve para politikasını "dolaylı" politikalarla daraltarak TL’yi desteklemeye çalıştığını belirtiyor. "Bu politikalar yatırımcıların güvenini kazanacak bir şey sunmuyor ve para politikasını daha opak bir hale getiriyor" diyen Rendell, bankalar için ağırlıklı fonlama maliyetinin temmuz ortasında bu yana yüzde 7,34’ten, yüzde 9’a çıktığına da dikkat çekti.

ALTIN 2 BİN DOLARIN ÜZERİNDE TUTUNAMADI

Altın fiyatları, dün sert yükseldikten sonra yatırımcılar bugün açıklanacak Fed tutanaklarını beklerken 2 bin doların altına düştü. 

Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün 2,014 dolarda bir haftanın en yüksek seviyesini gördükten sonra yüzde 0,4 gerileyerek 1,993 dolara düştü.

PETROL FİYATLARI GERİLEDİ

Petrol fiyatları, ekonomik canlandırma paketi görüşmelerinin askıda kalmasıyla ABD petrol talebinin beklendiği kadar hızlı iyileşemeyeceği endişelerinin ABD ham petrol stoklarındaki beklenenden fazla olan gerilemeyi gölgelemesiyle hafif düştü. 

Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0,7 düşüşle 45,13 dolara geriledi.

ABD hafif ham petrolü yüzde 0,5 düşüşle 42,68 dolarda seyretti.

DOLAR KAYILARINI GERİ ALMAKTA ZORLANDI

Dolar, önceki gün ekonomik iyileşmeye dair belirsizliklerin ve ABD mali canlandırma paketinin etkisiyle 27 ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından dünkü kayıplarını toparlamakta zorlandı. Dolar Fed'in canlandırma programının etkisiyle gecelik işlemlerde başlıca para birimleri karşısında yeni en düşük seviyelerini görürken, ABD borsaları rekor seviyelere yükseldi. 

Dolar endeksi 92,179 seviyesinde seyretti.

Euro, Mayıs 2018'den beri en yüksek seviyesini görmesinin ardından 1,1949 dolarda dalgalı seyrediyor.

Kriz dönemlerinde güvenli liman para birimi olmasına rağmen dolar, Fed'in pandemi döneminde likidite sağlamak için finansal piyasalara müdahele etmesinin ardından düşmeye başladı.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin dün Demokratların Coronavirus yardım paketi için teklif ettikleri tutarı düşürmeye istekli olduğunu açıklamasına rağmen canlandırma paketine dair anlaşma imzalanıp imzalanmayacağı hala belirsizliğini koruyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın kasım,da posta yoluyla oy kullanılmasının sorunlara yol açabileceğini söyleyerek seçimin tekrarlanmak durumunda kalabileceğini açıklaması da doların üzerinde baskı yarattı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar