Bankacılara göre Merkez Bankası'nın sıkılaştırma adımları yüzde 11,25'e doğru kuvvetlenecek

Bankacılara göre Merkez Bankası'nın sıkılaştırma adımları yüzde 11,25'e doğru kuvvetlenecek
TCMB, sıkılaştırma adımlarını geleneksel yöntemli repo ihalesi ve gecelik borçlanma limitlerini kısarak sürdürdü. Bankacılar, faizin yüzde 11,25 seviyesine doğru ilerleyeceğini düşünüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün sıkılaştırma adımlarını geleneksel yöntemli repo ihalesi ve gecelik borçlanma limitlerini kısarak devam ettiriyor. Bankacılara göre, TCMB bugün sıkılaştırma adımlarını yüzde 11,25 seviyesine doğru daha da kuvvetlendireceğinin mesajını verdi.

Bankacılar TCMB'nin bugünkü adımlarından daha önce yüzde 9,75 öngördükleri sıkılaştırmanın gideceği son noktanın artık önce çift haneye ardından da yüzde 11,25 seviyesindeki bankanın en üst fonlama mekanizmasındaki faizine doğru ilerleyeceğini öngörüyorlar.

Bankacıların görüşlerinin bugün daha da netleşmesindeki en önemli gelişme TCMB'nin bugün bankaların gecelik borçlanma limitlerini düşürmesi oldu. Bankacılar ilgi adımın yüzde 11,25 seviyesindeki geç likidite penceresi (GLP) fonlamasına bankaları yöneltme konusunda bir mesaj verildiğini söylediler.

TCMB bugün bankalararası para piyasasında bankaların gecelik vadede borç alabilme limitlerini yarıya düşürdüğünü açıkladı.

TCMB'den yapılan yazılı açıklamada, "Likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımları çerçevesinde, TCMB bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitleri (BAL), 19 Ağustos 2020 tarihinden geçerli olmak üzere gecelik vadede yapılan işlemler için yarıya düşürülmüştür" denildi.

Bir bankanın ALM masası yetkilisi "Likidite homojen dağılmadığı için zamanı net olmasa da TCMB'nin bugünkü adımından bankaları GLP fonlamasına yönlendireceğini anlıyoruz... Bugüne kadar ortalama fonlamada üst noktanın yüzde 9,75'e ulaşacağını hesaplıyorduk. Bugüne kadar atılan adımlarda hep üst nokta yüzde 9,75 görünüyordu. Dünkü geleneksel yöntemli repo ihalesi ile acaba yüzde 11,25'e mi doğru gidiliyor demiştik. Ancak bugünkü adımlarla TCMB yüzde 9,75 seviyesinde durmayacağını bankaları GLP fonlamasına ya da bu seviyedeki diğer fonlama araçlarına yönlendireceğinin mesajını verdi" dedi.

Ek sıkılaştırma adımlarına devam eden TCMB'nin piyasaya sağladığı ortalama fonlama maliyeti 16 Temmuz'da yüzde 7,34'e kadar gerilemişti. TCMB son adımlarıyla fonlama maliyetini dün itibarıyla yüzde 9,17'ye yükseltti. Bu veriler 180 baz puanlık bir sıkılaştırma anlamına geliyor.

Bankacılar bugün ve daha belirgin olarak yarın ortalama fonlama maliyetinde artış olacağını hesaplıyorlar.

Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, "TCMB, bankalara kullandırdığı likiditeyi yüksek faiz oranlarına yönlendirerek ve piyasadaki TL'yi kısarak maliyetleri artırma yoluna gidiyor. Bu, örtülü faiz artışı olarak değerlendirebileceğimiz bir durum" dedi ve ekledi:

"TCMB, fonlamasında politika faizinin hiçbir önemi kalmamış oldu ve fonlama şu anki sıkılaştırmanın rotası çerçevesinde gecelik borç verme (faiz koridoru üst bandı, yüzde 9,75) ve geç likidite penceresi (GLP) aralığına (yüzde 11,25) kaydırılma aşamasında. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti, 17 Ağustos itibariyle yüzde 9,17 seviyesinde oluştu, muhtemelen çift hanelere de getirilecektir."

Reuters'a bilgi veren bir diğer bankacı da "Likidite homojen dağılmadığı için zamanı net olmasa da TCMB'nin bugünkü adımından bankaları GLP fonlamasına yönlendireceğini anlıyoruz" demişti.

GELENEKSEL YÖNTEMLİ REPO İHALELERİ 

TCMB dün geleneksel yöntemle yapılan repo ihalesinde 10 milyar TL'lik tutar için ilk kez piyasayı GLP faizine eş değer olan ortalama yüzde 11,25 seviyesinden fonladı.

Geneneksel yöntemli repo ihalesinde faiz oranı piyasa tarafından iletilen tekliflerce belirleniyor. TCMB'nin likidite
sıkılaştırma adımları nedeniyle dün geleneksel yöntemli repo ihalesinde faiz oranı politika faizinin 300 baz puan üzerinde oluşmuştu. Bugün de benzer bir adım atan TCMB ortalama yüzde 11,3 basit faizden 10 milyar TL fonlama sağladı. 

TCMB'nin mevcut sisteminde politika faizi %8.25 seviyesinde. Banka 7 Ağustos'tan beri haftalık vadede fonlama sağlamıyor. Banka aksi bir açıklama yapmadığı sürece faiz koridorunun alt ve üst bandı politika faizinin 150 baz puan altı ve üzerinde bulunuyor. Geç likidite penceresi (GLP) ise politika faizinin 300 baz puan yukarısında. Bu nedenle bankanın en sıkı politikasının yüzde 11.25 olacağı öngörülüyor.

Piyasada bundan sonra Merkez Bankası'nın uyguladığı sıkılaştırmanın miktarı ardından da kalıcılığı izleniyor. Sıkılaştırmanın miktarı için TCMB'nin yüzde 11,25 seviyesindeki geç likidite penceresini (GLP) kullanıp kullanmayacağı, kalıcılık için ise TCMB'nin 20 Ağustos'ta yapacağı PPK toplantısında sıkılaştırmayı politika faizine yansıtıp yansıtmayacağı izleniyor.

Reuters'ın 16 kurumun tahminleriyle yaptığı ankette medyan beklentisi TCMB'nin politika faizini yüzde 8,25'te sabit tutacağına işaret ederken, beş ekonomist bankanın politika faizinde artırıma gitmesini bekliyor.

Reuters'ın bugünkü TCMB adımı öncesi gerçekleştirdiği ankette ek sıkılaştırma adımları sonrası TCMB'nin ortalama fonlama maliyetinin  ay sonunda yüzde 10,13 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Bu beklenti ortalama fonlama maliyetinde önümüzdeki iki haftada 100 baz puan daha sıkılaştırma yapılabileceğini gösteriyor. 

Bankacılar TCMB'nin sıkılaştırma adımlarının bankaların kredi ve mevduat faizine de yansıdığını belirtiyor. Lokallerin bir aydan kısa bir sürede 15 milyar doları aşan yabancı paraya yöneliminin TL mevduat faizlerinin yetersiz bulunmasından kaynaklandığını belirten bankacılar faiz artışlarının kurda lokal talebi sınırlayabileceği görüşünde. Ancak bankacılar bunun için sıkılaştırmanın TL getirisini enflasyonun üzerine taşınması gerektiğini de belirtiyorlar. 

Dolar/TL ise TCMB'nin likidite adımlarına rağmen tarihi rekorun sadece sınırlı altında işlem görüyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar