Sıkılaştırma adımları: Merkez Bankası, yüzde 11,30 faizle 10 milyar lira verdi

Sıkılaştırma adımları: Merkez Bankası, yüzde 11,30 faizle 10 milyar lira verdi
Merkez Bankası, bugün geleneksel yöntemle yapılan repo ihalesinde 10 milyar TL'lik tutar için ilk kez piyasayı GLP faizinin üstünde yüzde 11,30 seviyesinden fonlama yaptı.

Merkez Bankası (TCMB) likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımları çerçevesinde 10 milyar TL tutarında geleneksel yöntemli repo ihalesi açıltığını açıkladı. 

TCMB ilgili açıklamayı hem CBTF sayfalarından hem de yazılı olarak yaptı.

TCMB'nin yazılı açıklamasında, "Likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımları çerçevesinde, 10 milyar TL tutarında geleneksel yöntemli repo ihalesi düzenlenmiştir. Repo ihalesinin vadesi 8 Eylül 2020 olarak belirlenmiştir" denildi.

TCMB bugün yüzde 8,25 seviyesindeki politika faizinden bir hafta vadeli repo ihalesi de açmadı.

Geneneksel yöntemli repo ihalesinde faiz oranı piyasa tarafından belirleniyor. TCMB'nin likidite sıkılaştırma adımları
nedeniyle dün geneleksel yöntemli repo ihalesinde faiz oranı politika fazinin 300 baz puan üzerinde GLP faiz oranına eşdeğer olan yüzde 11,25 seviyesinde oluşmuştu.

Bankacılar Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün bankaların gecelik borçlanma limitlerini düşürmesi ile piyasaya yüzde 11,25 seviyesindeki geç likidite penceresi (GLP) fonlamasına yönelme konusunda mesaj verildiğini söylediler.

TCMB bugün bankalararası para piyasasında bankaların gecelik vadede borç alabilme limitlerini yarıya düşürdüğünü açıkladı.

TCMB'den yapılan yazılı açıklamada, "Likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımları çerçevesinde, TCMB bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası'nda bankaların borç alabilme limitleri (BAL), 19 Ağustos 2020 tarihinden geçerli olmak üzere gecelik vadede yapılan işlemler için yarıya düşürülmüştür" denildi

Reuters'a bilgi veren bir bankacı, "Likidite homojen dağılmadığı için zamanı net olmasa da TCMB'nin bugünkü adımından bankaları GLP fonlamasına yönlendireceğini anlıyoruz" dedi. Bir başka bankacı ise bankaların TCMB bünyesindeki bankalararası para piyasasından gecelik borç verme faiz oranı üzerinden limitleri çerçevesinde fon sağlama imkanı olduğunu ve bu limitlerin yarın itibarıyla yarıya düşürüldüğünü belirterek, "Atılan bu adım ile piyasaya GLP'ye gitme konusunda bir mesaj verilmiş oluyor" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar