İtalya'da fatura, vergi, mortgage ödemelerine 'koronavirüs' ayarı

İtalya'da fatura, vergi, mortgage ödemelerine 'koronavirüs' ayarı
Koronavirüs salgınında Çin'den sonra en fazla can kaybının yaşandığı İtalya'da Başbakan Conte bir dizi önlem açıkladı. Yurttaşların farklı ödemeleri bir süre askıya alınacak.

Koronavirüs nedeniyle Çin'den sonra en fazla can kaybının yaşandığı İtalya 463 ölümün ardından ülke çapında karantina uygulamasına geçerken, bunun ekonomik sonuçlarına karşı önlemler devreye sokuyor. 

Başbakan Giuseppe Conte tarafından dün akşam imzalanan kararname, insanların hareketliliğini kısıtlamayı ve bu yolla virüsün yayılmasının kontrol altına alınmasını hedefliyor. 60 milyonluk ülkenin tamamında bugünden itibaren uygulanacak kararname, seyahat kısıtlaması; sinema, tiyatro, müze gibi kamuya açık birçok mekanın kapatılması, toplanma yasağı, cenaze de dahil törenlerin iptali gibi gündelik hayatı derinden etkileyecek kurallar içeriyor.

Ülke genelinde 3 Nisan'a kadar tüm okulların kapalı kalması, spor müsabakalarının da durdurulması öngörülüyor.

FATURA, VERGİ VE MORTGAGE ÖDEMELERİ ASKIYA ALINACAK

Salgın öncesi ekonomik durgunluğu girmenin eşiğindeki İtalya'da, 3 Nisan'a dek ülke çapında karantina ilanını müteakip, yurttaşların ev faturaları, mortgage (ipotek) ve vergi ödemelerinin askıya alınacağı açıklandı.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Laura Castelli, bir soru üzerine, bireylerin ve hane halklarının mortgage ödemelerinin durdurulacağını teyit etti. 

İtalyan bankacılık lobisi ABI (Italian Banking Association), toplam banka varlıklarının yüze 90'ını temsil eden kreditörlerin hane halklarına ve mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmelere borç moratoryumu sunacağını duyurdu. 

10 MİLYAR EUROLUK ÖNLEM PAKETİ

Ardından Sanayi Bakanı Stefano Patuanelli, hükümetin ailelerle şirketlere yardım edebilmek için 10 milyar euroluk önlem paketini onaylayacağını duyurdu.

Patuanelli, ilk etapta hane halkları ve küçük işletmeler üzerindeki baskıyı azaltmak için fatura, vergi, mortgage ödemelerini askıya alacaklarını, ikinci etapta başka adımlar da atacaklarını belirtti. 

İlk etabın onaylanması için hükümet çarşamba günü toplanacak.

İtalyan Sanayi Bakanı, Avrupa Birliği'ne (AB), hükümetin daha fazla kamusal harcama yapmasına izin verecek şekilde mali kurallarını değiştirmesi çağrısı yaptı. 

Ekonomik ve Parasal Birlikte İstikrar, Koordinasyon ve Yönetişim Antlaşması ile ilgili kurallarda değişiklik çağrısı yapan Patuanelli, "Bu şart, yoksa insanlar ölecek. Gelinen nokta, kurallara meydan okunup okunmayacağı değil, nasıl meydan okunacağı" dedi. 

Sürekli iflasın eşiğinde dolaşan 'euro kuşağının üçüncü büyük ekonomisi'nin salgına karşı aldığı radikal önlemler, koronavirüsün ekonomiye etkileri yüzünden sarsılmakta olan mali piyasalara yeni bir alarm dalgası yaydı.

İtalya ile Almanya'nın 10 yıl vadeli devlet tahvil getirileri arasındaki uçurum, Ağustos 2019'dan beri ilk kez dün 200 baz puanın üzerine çıktı.

Patuanelli, 10 milyar euroluk önlem paketinin, bütçe açığının GSYİH'nın yüzde 3'ünün eşiğine getireceğini belirtti. 

Daha önce Ekonomi Bakanı Roberto Gualtieri, Avrupa Komisyonu'na mektup gönderip resmi bütçe açığı hedefini yüzde 2.2'den 2.5'a çıkarmayı planladığını belirtmişti. 

İTALYA EKONOMİSİNDE DERİN DURGUNLUK BEKLENTİSİ

Pazartesi günü Reuters'e konuşan bir hükümet kaynağı, Hazine'nin hedefi yüzde 2.8'e çıkarmayı hazırlandığını söyledi. 

Reuters, tüm bunları, İtalya'nın derin durgunluğa girmesinin beklendiği şeklinde yorumlarken, hedefin daha da yukarı çekilebileceğine dikkat çekti. 

60 milyon nüfuslu İtalya'yı Eylül 2019'dan beri sol tandanslı popülist 5 Yıldız Hareketi ile merkez solcu Demokratik Parti'nin (PD) Giuseppe Conte başbakanlığındaki koalisyon hükümeti yönetiyor. 

Conte, dün gece 'evden çıkmama kararnamesi' diye nitelediği karantina kararnamesini imzalamasının ardından sosyal medyada şu mesajı yayımladı:

"İtalya'nın geleceği bizim elimizde. Hepimiz üzerimize düşeni yapalım, toplumun iyiliği için bir şeylerden vazgeçelim. Söz konusu olan sevdiklerimizin, ebeveynlerimizin, çocuklarımızın, dede ve ninelerimizin sağlığı. 'Ben evde kalıyorum' kararnamesini az önce imzaladım."

[tweed id= "1237145779350929410"]

​Kararname, kendi yaşam alanlarından dışarı çıkmama yasağını ihlal eden yurttaşlara 3 ay hapis ile 206 euro para cezası öngörüyor.

HALK SÜPERMARKETLERE AKIN ETTİ

Başbakan'ın dün akşamki açıklamasının ardından ülke genelinde vatandaşların süpermarketlere akın ettiği haberleri gelmeye başladı. Bunun üzerine hükümet kaynaklarından İtalyan basınına yapılan açıklamalarda, yeni kuralların ihtiyaç alışverişine herhangi bir kısıtlama getirmediği vurgulandı. Haberlere göre gıda alışverişi için dışarı çıkmak gerekli ihtiyaçlar arasında sayılacak ve kısıtlamaya tabi tutulmayacak.

Kamu kurumları ve toplu taşıma araçları da şimdilik hizmet vermeye devam edecek.

Yeni tedbir paketiyle, daha önce ülkenin kuzeyindeki bölgelerde uygulanan yasak ve kısıtlamalar ülke geneline yayılacak.

Başbakan Conte, ülke çapında uygulanacak yeni tedbirlere, yoğun bakıma alınan ve hayatını kaybedenler başta olmak üzere vaka sayılarındaki önemli artış nedeniyle karar verildiğini söyledi.

İtalya'da koronavirüs verileri her akşam yapılan basın toplantısıyla açıklanıyor. Dün akşamki açıklamaya göre, ülkede ilk ölümün kaydedildiği 21 Şubat'tan bu yana toplam can kaybı 463'e ulaştı.

İtalya'da düne kadar 53 bin 826 kişiye koronavirüs testi yapıldı, bunlardan 9 bin 172'si pozitif çıktı. Bunların 724'ü tedavi sonrası iyileşti. Halen pozitif olan 7 bin 985 kişiden 733'ü ise yoğun bakımda.

İtalyan basınındaki haberlere göre ülkede özellikle virüsün en yaygın olduğu bölgelerde hastanelerin yoğun bakım kapasitesinin yetersiz kalması nedeniyle olağan koşullarda kurtarılabilecek kişiler de hayatını kaybedebiliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar