İtalya'dan virüsle mücadeleye 25 milyar euroluk fon

İtalya'dan virüsle mücadeleye 25 milyar euroluk fon
Ülke çapında kırmızı alarm ilan eden İtalya'da hükümet, koronavirüsle mücadele amacıyla 25 milyar euro tahsis edildiğini açıkladı.

Çin’de başlayan koronavirüs salgınından en çok etkilenen Çin dışı ülkelerin başında İtalya ve İran geliyor. İtalya’dan gelen kötü haberler sonrasında ülkede kırmızı alarm verildi. Eğitime ara veren ve tüm toplu etkinlikleri iptal eden İtalya, koronavirüsün ekonomik etkilerine karşı da mücadele etmeye devam ediyor.

İtalya’da hızla yayılmaya devam eden Covid-19 salgını sebebiyle hayatını kaybeden kişi sayısı 630’u aştı. Covid-19 bulaşan kişi sayısının ise 10 bine ulaştığı tahmin ediliyor. Salgının yayılma hızını önlemek için katı önlemler alan İtalya, koronavirüsle mücadele için 25 milyar euroluk teşvik paketi hazırlıyor.

Bir ay içindeki dördüncü mali teşvik planını hazırlayan İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, euro krizi konusunda İtalya’nın gösterdiği hassasiyetin aynısının AB liderleri tarafından gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Avrupa Birliği’nin üye ülkelerin koronavirüsle mücadelesine destek olmak amacıyla bütçe kurallarını esnetme konusunda uzlaşmalarının ardından, yetlkililer İtalya Başbakanı Giuseppe Conte’nin, bir ay içinde dördüncü kez İtalya’nın mali teşvik programını artırmaya hazırlandığını belirtti.

Roma’daki Maliye Bakanlığı yetkilileri, varolan paketi nasıl 25 milyar euro (28,3 milyar dolar) seviyesine çıkarabilecekleri konusunda çalışırlarken, Conte salı günü diğer Avrupa Birliği liderleri ile video konferansına katılarak, euro krizi esnasında kendilerinin gösterdiği aynı dayanışma ve kararlılığı göstermeleri çağrısında bulundu.

İtalya Maliye Bakanlığı Sözcüsü konuyla alakalı yorum yapmaktan çekindi.

Avrupa Komsiyonu Başkanı Ursua Von Leyen, "İstikrar ve Büyüme Paketi'nde yer alan tüm esnekliğimizi kullanacağız. Çok kısa bir zaman içinde oyunun kurallarını netleştireceğiz. Haftanın sonuna kadar konunun ana hatları netleşmiş olacak" dedi.

Portekiz Başbakanı Antonio Costa, perşembe günü Yönetim Konseyi’nin Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ile buluşmasında, Lagarde’ın küçük ve orta ölçekli firmaları desteklemek için bazı önlemler teklif edeceğini söyledi.

Görüşme hakkında bilgisi olan bir başka yetkili ise, Lagarde’ın hükümetleri mali teşvik ile üzerlerine düşeni yapmaları konusunda uyardığını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar