Kara pazartesi sonrası piyasalar: Dolar 6,12, euro 6,94 seviyesinde

Kara pazartesi sonrası piyasalar: Dolar 6,12, euro 6,94 seviyesinde
Petrol fiyatlarında dünkü yüzde 30 düşüşün tetiklediği sert satışlar sonrası piyasalar bugün görece toparlanıyor. BIST 100 yüzde 3 seviyesinde artıda, dolar 6,12'den işlem görüyor.

ARTI GERÇEK - Hafta başında petrol fiyatlarında yaşanan şok düşüş ve koronavirüsün etkisiyle dün Asya piyasalarında başlayan, Avrupa'da devam eden düşüşler, ABD piyasalarını vurdu. ABD'de hisse senetleri, haftanın ilk işlem gününü son 12 yılın en sert düşüşleriyle tamamladı. Dün yaşanan sert satışlar, dünya borsalarından toplam 1,4 trilyon doları götürdü.

Bugün ise "ölü kedi zıplaması" olarak da bilinen, dünkü sert satışlar sonrası tepki alımları geliyor. Tüm bu karmaşanın baş aktörü olan ve 31 dolara kadar gerileyen petrolde varil başına fiyatlar tekrar 36 doları gördü. Asya borsalarında alıcı bir gün geride kalırken; ABD vadelileri de yüzde 3 civarı yukarıda.

DOLAR 6,12 SEVİYESİNDE, PETROL YÜZDE 7 YUKARIDA

Dünkü sert satışlar sonrası piyasalar yaralarını sararken dolar/TL 6,10'lara kadar çekildi, euro/TL 6,95 seviyesinden el değiştiriyor. Brent petrolün varil fiyatı ise 35 doların hemen üzerinde. Yılın başında 70 doların üzerindeki petrol fiyatları iki ayda yarıya düşmüş durumda. Spot altının onsu ise 1660 dolar seviyelerinde.

BORSA İSTANBUL'DA YÜKSELİŞ YÜZDE 3 SEVİYESİNDE

Haftaya yüzde 5,5 kayıpla başlayan BIST, bu sabah yüzde 2,41 yukarıda 106 bin 21 puandan başladı. Açılışın ardından çok dar bir bantta hareket eden BIST 100, günün ikinci bölümünde yüzde 3'ün üzerinde primle 106 bin 600 puandan işlem görüyor. 

İŞSİZLİK VERİSİ AÇIKLANDI, GÖZLER İHALELERDE

Piyasaların yakından izlediği işsizlik rakamları açıklandı. 2019 yılı aralık ayı işsizlik oranı beklentilerin hafif üzerinde yüzde 13,7 olarak açıklandı. Ayrıca, Hazine, 15 ay vadeli kuponsuz tahvili ilk kez yedi yıl vadeli değişken faizli tahvili yeniden satacak. 

KORKU ENDEKSİ GERİLİYOR

Korku endeksi olarak da adlandırılan ve piyasalardaki endişelerin fiyatlandığı VIX Endeksi, dün 60 puanın üzerine kadar tırmanmıştı. Korku endeksi bugün 42 puana kadar çekilmiş durumda. 

SUUDİ ARABİSTAN VE RUSYA PETROL FİYAT SAVAŞININ EŞİĞİNDE

Suudi Arabistan ve Rusya, Moskova'nın Riyad'ın başlangıç salvosuna güçlü bir karşılık vermesi ile birlikte petrolde uzun ve yıkıcı bir fiyat savaşına yönelik adımlar atıyor.

Geçen hafta OPEC + koalisyonu görüşmelerinin çökmesinin dünyanın önde gelen petrol ihracatçıları arasıda devam edecek bir kırılma yarattığına ilişkin bir şüphe varsa, Rusya Pazartesi günü attığı adımla bu şüpheyi ortadan kaldırdı. Rusya'nın en büyük petrol üreticisi gelecek ay üretimini önemli ölçüde artıracak ve Enerji Bakanı Alexander Novak, ülkesinin Saudi Aramco'nun fiyatlarda keskin indirimlere gitmesi ile birlikte saldırı altında kalan ihracat piyasa payını koruyacağını söyledi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol, "Petrol piyasalarında Rus ruleti oynamak vahim sonuçlara yol açabilir" dedi.

TRUMP'TAN İLGİNÇ YORUM: TÜKETİCİLER İÇİN İYİ

Petrol fiyatlarındaki düşüş koronavirüsle ilgili endişeler de birleşince dün dünya piyasalarında çok sert satışlara neden olmuştu. Yaşanan bu paniğe rağmen ABD Başkanı Donald Trump'ın Rus-Suudi anlaşmazlığı nedeniyle petrol fiyatlarındaki düşüşle ilgili "Tüketici için iyi" yorumunda bulundu.

ÇİN'DE ÜRETİCİ FİYATLARI GERİLEDİ

Çin'de üretici fiyatları, koronavirüs salgınının ekonomik aktiviteye fren yaptırmasının etkisi ile şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4 geriledi. Tüketici fiyatları piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 5,2 arttı.

IMF Başekonomisti Gita Gopinath, hükümetlerin hızla yayılan koronavirüs salgının ekonomik etkisi ile mücadele için hedefli maliye politikası, para politikası ve finansal piyasa tedbirleri uygulamalarına ihtiyaç olduğunu söyledi.

JAPONYA'DAN 4,1 MİLYAR DOLARLIK MALİ ÖNLEM PAKETİ

Japonya koronavirüsün ekonomiye etkisini gidermek için 4.1 milyar dolarlık paket açıklayacak.

Japonya Maliye Bakanı Taro Aso, bugün açıklanacak mali önlem paketinin küçük işletmeleri desteklemeye odaklanacağını söyledi. Ancak, siyasetçilerin artan taleplerine rağmen, Aso salgının etkilerinin henüz 2009 finansal krizindeki kadar yaygın olmadığını söyleyerek ek bir mali bütçeye henüz gerek olmadığını belirtti.

Konuya ilişkin bilgi sahibi olan iki kaynağın Reuters'a yaptığı açıklamaya göre, 4.1 milyar dolarlık (430.8 milyar yen) mali paketi fonlamak için hükümet bu yılın mali bütçesinden yaklaşık 270 milyar yen kullanacak.

Bu adım, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) ekonomiyi desteklemek için 18-19 Mart'ta para politikası toplantısında alacağı kararı etkileyebilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar