Türkiye'de kayıt dışı çalıştırılan 1 milyon kadın var

Türkiye'de kayıt dışı çalıştırılan 1 milyon kadın var
DİSK'in Kadınlar ve Kadın Emeği Raporu’na göre, Türkiye’de 1 milyon 26 bin kadın haftalık 45 saatin üzerinde ve kayıt dışı çalıştırılıyor.

HABER MERKEZİ - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası'nın Araştırma Dairesi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne ve hayatın her alanında mücadele eden kadınlara atfettiğini belirttiği 'Türkiye’de Kadınlar ve Kadın Emeği Raporu'nu açıkladı.

Kadın işçilerin çalışma hayatında karşılaştığı sorunların görünür kılınmasının hedeflendiği araştırmada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Avrupa İstatistik Ofisi (EOROSTAT), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) ve Dünya Ekonomik Forumu verilerini kullanan Genel-İş Sendikası Araştırma Dairesi, raporda çalışan kadının sorunlarını 10 madde tanımladı:

10 MADDE DE ÇALIŞAN KADININ SORUNLARI 

- "Türkiye’de Kadınların İşgücüne Katılma Oranı, AB ve OECD Ülke Ortalamalarının Altında!

- Her 10 Kadından Yalnızca 3’ü Çalışıyor!

- Geniş Tanımlı Kadın İşsizliği 3 Milyona Yaklaştı!

- Kadınların Yarıya Yakını Kayıt Dışı Çalıştırılıyor!

- Kadınların Gerçek Sendikalaşma Oranı Yüzde 6!

- Çocuk Gelin ve Çocuk Anne Sayısı Arttı…

- Her Gün En Az 4 Kadın Şiddete Maruz Kaldı…

- Yoksulluk En Çok Kadınları Etkiliyor…

- Türkiye Cinsiyet Eşitliğinde Son Sıralarda…

- Kadınlar Kendini Güvende Hissetmiyor…

HER GÜN EN AZ 4 KADIN ŞİDDETE MARUZ KALIYOR'

Kadınların aile içinde, sokaklarda, toplu taşıma araçlarında ya da işyerlerinde tanıdıkları veya tanımadıkları erkekler tarafından hemen her gün şiddete maruz kaldığının belirtildiği Kadın Emeği Raporu’nda 2017 yılına ilişkin şu bilgiler yer alıyor:

"Kadınlar aile içinde, sokaklarda, toplu taşıma araçlarında ya da işyerlerinde tanıdıkları veya tanımadıkları erkekler tarafından hemen her gün şiddete maruz kalıyor. 2017 yılında en az 286 kadın ve kız çocuğu öldürüldü. 101 kadın tecavüze, 248 kadın tacize, 377 kız çocuğuna cinsel istismara ve 418 kadına şiddete maruz kaldı. 4 Kayıtlı rakamlara göre her gün en az 4 kadın şiddete uğradı."

DİSK'İN TÜRKİYE'DE KADINLAR VE KADIN EMEĞİ RAPORUNUN TAMAMI

'HER 10 KADINDAN 3’Ü ÇALIŞIYOR' 

Kadınların istihdama katılım oranının, 2017 yılı Kasım ayında bir önceki yılın Kasım ayına göre 1,8 puan artarak yüzde 29,3’e yükseldiğini belirten raporda, 10 yıllık bazda bakıldığında ise artışın azaldığı belirtiliyor:

"2015 yılında kadınların istihdama katılım oranı yüzde 30,2 iken, 2016 yılında sadece 0,4 puan artarak 30,6’ya yükselmiştir. Bunda kadınların istihdama katılımına yönelik politikaların yeterli olmamasının yanı sıra kadınlara  atfedilen toplumsal rollerin de önemli bir etkisi vardır. Örneğin 11 milyondan fazla kadın ev işleri nedeniyle çalışma hayatına katılamadığını belirtmiştir. 11 Türkiye’de kadın istihdamı da OECD ve AB üye ülke ortalamalarının altındadır. Yıllık verilere göre 2016 yılında kadınların istihdama katılım oranı OECD üye ülke ortalamalarında yüzde 44,4, AB üye ülke ortalamalarında yüzde 45,9’dur."

 

 

'HER 10 KADINDAN 2'Sİ YOKSUL'

Raporda, Türkiye’de resmi rakamlara göre 16 milyondan fazla yoksulun olduğu ve kadınların yoksulluk oranının yüzde 21,6 olduğu belirtilerek "her 10 kadından 2’si yoksuldur" bilgisi yer alıyor:

"Türkiye’de yoksulluktan en çok kadınlar etkileniyor. Türkiye’de resmi rakamlara göre 16 milyondan fazla yoksul var ve nüfusuna göre yoksulluk oranı yüzde 21,2’dir. Kadınların yoksulluk oranı ise 21,6’dır. Yani her 10 kadından 2’si yoksuldur."

KADINLARIN YÜZDE 43’Ü KAYIT DIŞI ÇALIŞTIRILIYOR

2017 yılı Kasım ayı verilerine göre, istihdam edilen kadınların yüzde 43’ünün kayıt dışı olduğuna dikkat çekilen raporda, ücretsiz aile işçisi her 10 kadından 9’unun, kendi hesabına çalışan her 10 kadından 7’sinin ve ücretli, maaşlı veya yevmiyeli çalışan her 10 kadından 2’sinin kayıt dışı çalıştırıldığı belirtiliyor.

 

Öne Çıkanlar