Mehmet Şimşek'e 'Başardık' tepkisi yağıyor: Türkiye'yi gri listeye muhalefet mi soktu?

Mehmet Şimşek'e 'Başardık' tepkisi yağıyor: Türkiye'yi gri listeye muhalefet mi soktu?
Türkiye'nin kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadelede yetersiz kalma gerekçesiyle bugünkü iktidar döneminde, 2021 yılında alındığı 'gri listeden' çıkarılmasının Mehmet Şimşek tarafından 'Başardık' diye sunulması tepki çekti.

Artı Gerçek - Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, Türkiye'nin AKP döneminde 2021 yılında kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle alındığı gri listeden çıkarılmasını "Başardık" sözleriyle duyurmasına tepki yağdı.

Çok sayıda siyasetçi ve ekonomist, Türkiye'nin söz konusu listeye eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu dönemindeki "kara para cenneti" eleştirileri ile eş zamanlı girdiğini hatırlatarak, ekonomik krizin derinleşmesi ve dış finansman bulunamaması sonrası atılan adımların "başarı" diye sunulmasına tepki gösterdi. Öne çıkan eleştiri, "Bizi gri listeye kim soktu, muhalefet mi?" oldu.

Tepkilerden bazıları şöyle:

'SİZİN İKTİDARINIZ ZAMANINDA OLMADI MI?'

Önceki gün TBMM Genel Kurulu'nda Türkiye'de yakalanan uluslararası çete liderlerinin 20,5 metrelik listesini açan CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Şimşek'in sosyal medya paylaşımına verdiği yanıtta "Sayın Bakan; ülkemizi kartel cennetine çeviren, organize suç örgütlerinin merkezi haline getiren de sizin iktidarınız değil miydi?" diye sordu.

'ÜÇ YILIMIZIN ÇALINMASININ HESABINI NASIL VERECEKSİNİZ?'

Akay, şöyle devam etti: "FATF, üç yıl önce ülkemizi kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede yeterli görmediği için gri listeye dahil etmişti. AKP iktidarı, bugün bu listeden çıkışı kutluyor. Peki üç yılımızı çalan, ekonomimizi baltalayan bu hazin tablonun hesabını nasıl vereceksiniz? Siyasi sorumlular bunun hesabını milletimize vermeli!

Bir başarıdan söz edeceksek Türk polisimizin başarısından söz edebiliriz. AKP iktidarının yanlış politikaları sonucu ülkemizi saplandığı bataklıktan kurtarmak için büyük emek harcayan Türk Polis Teşkilatımıza teşekkür ederiz."

'SADECE MEVZUAT GÜVENCESİ VERİLDİ'

Ekonomist Mustafa Sönmez, şu tepkiyi gösterdi: “Gri listeden çıkarılmış Türkiye. Niye gri liste ayıbını taşıyordu? Kara para yıkayan, terörü finanse eden ülke olduğu iddiasıyla. Peki ne yapıldı? Kısa adı FATF olan kuruluşa gerekli mevzuatı çıkardık güvencesi verildi hepsi bu. Mevzuatla hallolur mu karanlık. Hukuksuz ülkede?”

'SANKİ KENDİLERİ DEĞİLMİŞ GİBİ...'

Gazeteci Barış Yarkadaş, "Türkiye’yi “gri liste’ye sokan sanki kendileri değilmiş gibi bir de “listeden çıkmayı başardık” diye seviniyorlar. İlginç bir durum…" dedi.

'SİZ BAŞARMADINIZ, BATIRDINIZ'

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt, bir video paylaşarak "Mehmet Şimşek Türkiye'yi gri listeye kim soktu? Çeteleri bu ülkede kim güçlü bir mafya grubu haline getirdi? Türkiye'yi dünyaya rezil eden kim?" sorularını yöneltti. Enginyurt, "Siz başarmadınız, batırdınız. Yazıklar olsun" dedi.

'BİZİ LİSTEYE SOKANLAR İÇİMİZDE DOLAŞMAYA DEVAM MI EDECEK?'

Gazeteci Fatih Portakal, "Hadi hayırlısı kara listeden Türkiye çıkarılmış. Bir daha bu listeye sokmazlar umarim. Mehmet Şimşek “başardik” diye duyurdu. İyi de bakan bey, kim ya da kimler soktu bizi bu kara listeye? Kimse bunlar, hesabını vermeden içimizde dolaşmaya devam mı edecekler?" diye sordu.

NE OLMUŞTU?

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye'yi 2021'de kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle gri listeye almıştı. Kurum, bugün Singapur'da düzenlenen genel kurul toplantısında ise Türkiye'yi gri listeden çıkardı. FATF'ın Singapur’daki toplantısında, Türkiye ve Jamaika'nin artık kurumun "artırılmış izleme sürecine" tabi olmayacağına karar verildi. Toplantıda sunum yapmak için Singapur'da bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek de kararı sosyal medya hesabından "Başardık" diye duyurdu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) araştırmalarına göre gri listeye alınmak, yabancı bankalar ve yatırımcılarla olan ilişkilerin gerilemesine yol açıyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar