Moody's: Politika değişikliği uzun vadede devam ettirilmedikçe, yapısal değişim muhtemel değil
Geçen hafta cuma günü Türkiye'nin kredi notu ile ilgili açıklama yapmayan Moody's'ten ekonomi politikaları ile ilgili bir açıklama geldi. Türkiye'nin ekonomi yönetiminde yaptığı politika değişiminin pozitif olduğu belirtilen açıklamada, "Uzun vadede devam ettirilmedikçe, yapısal değişim muhtemel değil" ifadelerine yer verildi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türk hükümetinin, ekonomi yönetiminin yaptığı politika değişikliklerine rağmen, kredi notu, kredibilite konusunda zorlukların devam edeceğini kaydetti.
Moody’s yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin daha ortodoks parasal ve mali politikaya doğru yönelmesinin pozitif olduğunu belirtirken, "Ancak, politikalar uzun vadede devam ettirilmedikçe, bu oldukça belirsiz, yapısal değişim muhtemel değil" ifadelerini kullandı.
Moody's, Türkiye'nin kredi notu ve not görünümüne ilişkin güncelleme yapılmadığını duyurmuştu.
Moody's, takviminde Türkiye'nin kredi notuyla ilgili değerlendirme için 4 Aralık tarihi verilmişti ancak kredi derecelendirme kuruluşlarının yıllık takvimlerinde, ülkelerin kredi notu ve not görünümleri için tarih vermesi, kesin olarak güncelleme yapılacağı anlamına gelmiyor.
11 EYLÜL TARİHİNDE TÜRKİYE'NİN NOTUNU DÜŞÜRMÜŞTÜ
Kuruluş, daha önce de takviminde yer alan 5 Haziran tarihinde Türkiye'nin kredi notu ve not görünümüne ilişkin güncelleme yapmamış, ancak 11 Eylül'de sürpriz bir kararla takvim dışı bir değerlendirmeye giderek, Türkiye'nin kredi notunu B1'den B2'ye düşürmüş ve not görünümünü "negatif" olarak bırakmıştı.
Yatırım yapılabilir seviyenin beş kademe altındaki B2 notu, Türkiye tarihinin en düşük notu. 2001 krizi sırasında bile bu not seviyesi görülmemişti.