Norveç Varlık Fonu para basıyor, Türkiye şirket satıyor

Türkiye Varlık Fonu, Milli Piyango'yu özelleştirmeye hazırlanırken, Norveç Varlık Fonu'nun bu yılın ilk çeyreğinde gelirleri 84 milyar dolar daha arttı.

Norveç Varlık Fonu para basıyor, Türkiye şirket satıyor

ARTI GERÇEK - Türkiye Varlık Fonu, fon kapsamında yer alan Milli Piyango'nun özelleştirme ihalesini bu haziran ayında yapmaya hazırlanıyor.

Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez, dün yaptığı açıklamada, "Bizim adımıza işletme hakkını devir için öncelikle 10 yıllık bir süreç düşünüyoruz. Dünyanın bu konudaki tüm dev şirketleriyle şubat ayından beri görüşüyoruz. Müthiş bir ilgi var, Türkiye’ye girmek ve bu işi yapmak için can atıyorlar. Çünkü ilk defa doğru modelle piyasaya giriliyor. Türkiye’de örneği İddaa. Devlet bunu satmadı ve gelirini alıyor. Biz de İddaa’nın aynısını yapacağız. Milli Piyango’nun net gelirinin Gayri Safi Milli Hasıla’ya oranını yüzde 0.1’den 1-2’ye kadar çıkarma potansiyelimiz var. Bu, şu anki 3.5 milyar liralık gelirin katlanması demek" dedi.

2015 yılında Milli Piyango özelleştirilmiş fakat ihaleyi kazanan şirketin parayı zamanında yatıramaması nedeniyle ihale iptal olmuştu.

Türkiye, Varlık Fonu kapsamındaki şirketleri özelleştirme planları yaparken, Norveç'in 1 trilyon dolar büyüklüğündeki ülke varlık fonu, geçen yıl hisse senetlerine gelen satış dalgasının etkisi ile azalmasının ardından, bu yılın ilk çeyreğinde 84 milyar dolar arttı.

Fon, söz konusu dönemde yüzde 9.1 ya da 738 milyar kron (84 milyar dolar) yükseldi. Fonda bulunan hisse senetleri yüzde 12.2, tahviller yüzde 2.9 ve gayrımenkuller yüzde 1.7 getiri sağladı. Fonun yüzde 69.2'sini hisse senetleri, yüzde 28'inin tahviller ve yüzde 2.8'ini gayrimenkuller oluşturuyor.

Norveç Varlık Fonu CEO'su Yngve Slyngstad, "Bu, Fon'un kron bazındaki en iyi çeyrek dönem getirisi" diyerek, "Büyük hisse senedi yatırımcılarından biri olarak, küresel hisse senedi piyasalarındaki gelişmelere paralel olarak, Fon'un piyasa değerindeki büyük çaplı dalgalanmalara hazır olmalıyız" dedi.

Oslo merkezli ve küresel hisse senetlerinin ortalama yüzde 1.4'ünü tutan fon, ilk çeyrekte, küresel hisse senedi piyasalarındaki ralliden faydalandı. Geçen yılın sonunda, fazla likiditesini de kullanarak hisse senetlerindeki varlıklarını 30 milyar dolar artırdı ve bu varlıkları yüzde 70 sınırına yaklaştırdı.

Çeyrek dönem sonunda en büyük hisse senedi varlıkları Apple Inc. ve Microsoft Corp. hisselerindeydi. Fonun teknoloji hisseleri yüzde 17.6 yükseldi ve buna en büyük katkı Apple'dan geldi. En fazla kaybettirenler arasında ise, para aklama suçlamalarının baskısı altındaki Swedbank AB hisseleri yer aldı.

Tahvil varlıklarında en büyük payı ABD Hazine tahvilleri alırken, bunu Japonya ve Almanya devlet tahvilleri izledi.

2018'de zorlu bir yıl geçirdikten sonra, fon yeni yıla iyi bir başlangıç yaptı ve yüzde 3 reel getiri hedefini yakaladı. Bu hedef 2017 yılında, rekor düşük faizler ve negatif tahvil faizi yıllarının ardından, yüzde 4 seviyesinden düşürüldü. Ham petrol fiyatlarındaki güçlü düşüş de 2016 yılında hükümeti Fon'dan para çekmeye yöneltti, ancak bu durum şimdi sona erdi.

İlk çeyrekte, Norveç Hükümeti fona 8 milyar kron yatırdı.

Türkiye varlık fonu Norveç satış özelleştirme ihale Milli Piyango