Öztrak: Türkiye dünya enflasyon liginde 15'inci sıraya çıktı

Öztrak: Türkiye dünya enflasyon liginde 15'inci sıraya çıktı
Öztrak, 'Dört başı mamur ciddi bir programa olan ihtiyaç, her geçen gün daha da artıyor. Ama saray, reform diyerek, Anayasa değişikliği diyerek topu taca atıyor' dedi.

ARTI GERÇEK- CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, 2021 Ocak dönemi enflasyon rakamlarıyla ilgili açıklama yaptı.

Ocak ayında tüketici fiyat artışının piyasa beklentisi olan yüzde 1,42’yi aşarak yüzde 1,68 olduğunu hatırlatan Öztrak, "Bu, son dört yılın en yüksek ocak ayı enflasyonu" dedi.

ENFLASYON ARAŞTIRMA GRUBU’NUN HESABINA GÖRE ENFLASYON YÜZDE 2,99

Bağımsız ekonomistlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu’nun hesaplarına göre ise Ocak ayında tüketici enflasyonunun TÜİK enflasyonunu aşarak yüzde 2,99’a ulaştığını belirten Öztrak, "TÜİK’in enflasyonu ile milletin ve ekonomistlerin enflasyonu arasındaki makas açılmaya devam ediyor. TÜİK’in makyajlı rakamları, emeklilerin aylıklarının, çalışanların maaş ve ücretlerinin gerçek enflasyona göre artırılmasına mani oluyor. Bu kesimleri hayat pahalılığına ezdiriyor" dedi.

‘YÜKSEK ENFLASYON LİGİNDE 15'İNCİ SIRADAYIZ’

Öztrak, şöyle devam etti: "Ocak ayında, 12 aylık tüketici enflasyonu yüzde 14,97’ye ulaştı. Bu da, son 17 ayın en yüksek yıllık enflasyonu. Bunun neticesinde Türkiye, dünyanın en yüksek enflasyonuna sahip 15 ekonomisinden biri oldu. Küresel enflasyon liginde rakiplerimiz Nijerya, Etiyopya, Haiti. Fiyat artışlarının sepetin geneline yayılımının yüksek olması, önümüzdeki günlerde enflasyonun daha da yükseleceğine dair işaretler veriyor.

"Salgın döneminde gerçek işsizlerimizin sayısı 10,5 milyona ulaştı. Bir de günde 47 lirayla hayata ve işine tutunmaya çalışan, iş başı yapmadığı halde çalışıyor görünen milyonlarca emekçimiz var. Saray yönetimi, milletimizi ‘yüksek enflasyon’ ve ‘yüksek faiz’ arasına sıkıştırdı. Milletimiz ‘kırk katır mı, kırk satır mı’ denerek tehdit ediliyor. Dört başı mamur ciddi bir programa olan ihtiyaç, her geçen gün daha da artıyor. Ama saray, reform diyerek, Anayasa değişikliği diyerek topu taca atıyor. Saray, milletin boşalan cüzdanını, boş tenceresini nasıl dolduracağına odaklanmalıdır. Bunu yapamıyorsa da milletin yükünü daha fazla ağırlaştırmamalı, sandığı milletin önüne getirmelidir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar