Reuters böyle duyurdu: Türkiye'de eylül enflasyonu 24 yıllık rekor kıracak

Reuters böyle duyurdu: Türkiye'de eylül enflasyonu 24 yıllık rekor kıracak
Tüketici fiyatları endeksinin eylülde gıda fiyatları, doğalgaz ve elektrik zamlarının etkisiyle aylık yüzde 3,8 artması, yıllık bazda 24 yılın yeni zirvesi yüzde 84,63'e çıkması bekleniyor.

Tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) eylülde gıda fiyatları, doğalgaz ve elektrik zamlarının da etkisiyle aylık yüzde 3,8 artmasını ve yıllık bazdaysa 24 yılın yeni zirvesi yüzde 84,63’e yükselmesi bekleniyor.

Reuters’ın 11 katılımcıyla düzenlediği ankette, eylül için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 83,5 ile 85,35 arasında yer alıyor. TÜFE en son Temmuz 1998’de yüzde 85,3 olmuştu.

Ankette, aylık enflasyonunsa yüzde 3,75 seviyesinde olması bekleniyor. Katılımcıların tahminleri yüzde 3,1 ile 4,1 arasında yer alıyor. Aylık artışın sebebi olarak yaz mevsiminin sona ermesiyle birlikte yükselen gıda fiyatları, doğalgaz ve elektrik zamlarının doğrudan ve dolaylı etkileri gösteriliyor.

Eylül başında elektrik ve doğalgazın birim fiyatına, abone gruplarına göre değişmekle beraber yüzde 20 ile 50 arasında zam yapıldı. Ekonomistler zammın enflasyona etkisinin iki puanı geçebileceğini belirtmişti.

Reuters’ın anketinde yıl sonu tahmini yüzde 72,25 oldu. Yıl boyunca düzenlenen anketlerde 2022 sonu tahminleri Rusya-Ukrayna savaşının enerji ve tahıl fiyatlarına etkisi ve TL’nin değer kaybı sebebiyle sert yükselirken son üç aydır tahmin revizyonları sınırlı kaldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yıl sonu enflasyon tahminiyse yüzde 60,4 seviyesinde bulunuyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da önümüzdeki yılın ilk ayları itibariyle enflasyon sorununun arkada bırakılacağı yönünde bir açıklama yapmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar