Sudan'dan 500 ton at ve eşek eti ithal edilecek: Üstelik gümrük vergisi alınmayacak

Sudan'dan 500 ton at ve eşek eti ithal edilecek: Üstelik gümrük vergisi alınmayacak
Sudan'dan 500 ton at, eşek ve domuz eti ithal edilmesini öngören kanun teklifi TBMM komisyonunda kabul edildi. Üstelik bu ürünlerin ithalatında gümrük vergisi alınmayacak.

Artı Gerçek - Türkiye Cumhuriyeti ve Sudan Cumhuriyeti arasında Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması kapsamında cumhurbaşkanına doğrudan yetki verilmesine ilişkin kanun teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda kabul edildi.

Anlaşmaya göre Sudan'dan yapılacak 500 ton at, eşek veya 500 ton domuz eti ithalatında gümrük vergisi alınmayacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın açıkladığı tağşiş listesinde bazı markaların ürünlerinde domuz ve at eti çıktığı tespit edilirken, ithalatın zamanlaması dikkat çekti.

GÜMRÜK VERGİSİ ALINMAYACAK ÜRÜNLER

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından yürürlüğe girecek anlaşma kapsamında yüzde 100 gümrük indirimi getirilen diğer ürünlerden bazıları şunlar:

- Maymun, kobay faresi, su kaplumbağası, balina eti, dikburun köpekbalığı gibi egzotik hayvanlar veya ürünleri,

- Levrek, çipura, dil balığı, kalkan, sinağrit, mezgit, uskumru, ton balığı, palamut gibi balıklar,

- Konyak, Grappa, Rom, Uzo, Rakı, Tekila gibi alkollü içecekler,

- Patates, soğan, domates, sarımsak, lahana, marul, bal, havuç gibi sebzeler,

- Pirinç, buğday, arpa, yulaf, mısır, çavdar gibi ürünleri,

- Canlı küçükbaş ve büyükbaş hayvanlar,

- Peynir ve tereyağı gibi süt ürünleri

GÖKÇE: ÜRETİM YAPMAKTA ZORLANAN ÇİFTÇİYE DARBE

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) Başkanı Buğra Gökçe, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda; anlaşmanın, yüksek maliyetler nedeniyle üretim yapmakta dahi zorlanan çiftçiye bir darbe daha vuracağı uyarısında bulundu.

Gökçek, şu değerlendirmerde bulundu:

"Türkiye'de tarımsal destekler yetersizken, çiftçilerimiz üretim yapmakta zorlanıp maliyetler altında ezilirken, yerel yönetimler çiftçimizi desteklemek için canla başla çalışırken tarımsal üretimimizi derinden etkileyecek bu anlaşmayı hayret ve şaşkınlıkla karşılıyorum.

At, eşek ve domuz eti ithalatına kadar ulaşan, sayfalarca süren gümrük indirimleri ile Sudan çiftçisi ve üreticisi kazanırken ne yazık ki bizim çiftçilerimiz ve üreticimiz kaybediyor.

TBMM'nin bu teklifi reddetmesini, kendi çiftçimizi ve üreticimizi destekleyecek uygulamaların hayata geçmesini diliyoruz."

(HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar